Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pozvánka Z Vancouveru prídu filmy svetového formátu

Spolupráca kanadského Vancouver International Mountain Film Festival (VIMFF) a festivalu Hory a mesto tvorí nedielnu súčasť slovenského festivalu. Vďaka nej prichádzajú na Slovensko filmy svetového formátu – či už patria medzi porotou ocenené alebo divácky atraktívne. Sú medzi nimi filmy celovečerné, krátke, poetické, dramatické, vtipné, animované; všetky v slovenskej premiére.

Jedným z najväčších úlovkov je nepálsky film ovenčený Grand Prix Posledný zberač medu o zberačovi halucinogénneho medu divokých včiel z prostredia hôr v nepálskej džungli. Festival ponúkne dovedna takmer 50 filmov. Novinkou je sekcia Snowkiting, ktorá predstavuje relatívne nový adrenalínový šport.

Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto sa uskutoční od 21. do 25. marca 2018 v nových priestoroch – v Bory Mall s kinami CINEMAX.

„Hory a mesto premietne mnoho filmov, ktoré síce neboli ocenené, ale mali veľký divácky úspech. Uvedieme veľa filmov z polárnych oblastí alebo z oblastí vysokých hôr, či už sú to lezecké, bežecké filmy, bicyklové alebo vodácke, alebo s tematikou horskej kultúry. Mnohým z týchto filmov tento rok dominuje voda, sneh, mráz a ľad,“ povedala projektová manažérka festivalu Natália Bokníková.

Tak ako vlani aj tohto roku sa dramaturgii Hory a mesto podarilo priviesť do Bratislavy film, ktorý získal na vancouverskom festivale najvyššie ocenenie – Grand Prix. Režisér Ben Knight nakrútil film o zberačovi halucinogénneho medu divokých včiel, vysoko v horách nepálskej džungle. Spôsob zberu medu je určený prísnymi duchovnými pravidlami predkov a zberači sú len vyvolení ľudia, ktorým sa prisní mocný sen. Porota VIMFF ocenila spôsob, akým je film nakrútený. „Poetický a meditatívny film prenáša divákov hlbšie do nepálskych hôr a kultúry, ktorá je pevne zakorenená v tradíciách. Film je plný dramatického napätia a pôsobivého zvukového dizajnu. Film Posledný zberač medu (The Last Honey Hunter) je testamentom ľudí a ducha hôr, v ktorých bol nakrútený,“ napísali členovia poroty s tým, že sa v tomto prípade zhodli bez akýchkoľvek konfrontácií. Nepálsky film Posledný zberač medu uvedie festival v sekcii ZEM vo štvrtok 22. 3. 2018 o 17:00 a v sobotu o 13:30.

Víťazom programovej sekcie Horská kultúra sa stal kanadský film Erica Croslanda Príbeh milovaného Apy Sherpu. Ako už názov hovorí, ide o príbeh Apy Sherpu, ktorý zdolal vrchol Mount Everestu 21-krát, čo je najviac zo všetkých ľudí na tejto planéte. Žil v ťažkých podmienkach, musel zanechať školu a od svojich dvanástich rokov pracoval ako šerpa. Na svoj sen stať sa lekárom musel navždy zabudnúť. Snímku uvedie festival v kategórii VYSOKÉ HORY v nedeľu 25. 3. 2018 o 15:00.

Do Bratislavy sa dostal aj najlepší krátky film kanadského festivalu Dreamride 2. Ide o päťminútový vizuálne pôsobivý a poetický mountainbikový film. V sekcii BICYKLE bude odpremietaný v nedeľu 25. 3. 2018 o 17:00. Rovnakú minutáž má aj najlepší kanadský film Imagination. Režisér Dave Mossop spracoval pohľad na mestského lyžiara Toma Wallischa, ktorého záľubou je preskakovať na lyžiach autá, autobusy a iné dopravné prostriedky. V Bratislave ho diváci uvidia v sekcii SNEH v piatok 23. 3. 2018 o 14:30 a v nedeľu o 14:00. Posledný z ocenených filmov je Môj kamarát kýpeť, držiteľ Ceny poroty. Snímka je jedným zo štyroch dielov lezeckej filmovej série REEL ROCK 12 o jednorukej lezkyni, ktorá napriek hendikepu lezie cesty obťažnosti 5.12 a posúva hranice vo vnímaní hendikepovaných športovcov ďalej. Film figuruje v sekcii SKALA REEL ROCK 12 a na programe je v piatok 23. 3. 2018 o 16:30 a v sobotu o 14:30.

Belgickí lezci Nicolas Favresse a Sean Villanueva sú slovenským divákom dobre známi z viacerých filmov. S obľubou sa vydávajú na extrémne expedície do veľkých stien v odľahlých polárnych oblastiach a nestrácajú pritom humor, dobrú náladu; pri každej príležitosti si zahrajú na svojich gitarkách. Ich najnovší film sa volá Coconut Connection a je zaradený do sekcie SKALA 2, slovenskú premiéru bude mať vo štvrtok 22. 3. 2018 o 16:30 a v nedeľu o 12:00. Režisér Erick Grigorovski, pôvodom z Brazílie, spracoval tému lezcov na zľadovatených a mokrých stenách v animovanom osemminútovom filme Uruca II. Filmje taktiež zaradený do sekcie SKALA 2 a jeho projekcia ja naplánovaná na štvrtok 22. 3. 2018 o 16:30 a v nedeľu o 12:00.

Do popredia diváckeho záujmu sa pred niekoľkými rokmi dostali bežecké maratóny a ultramaratóny. O najvyššie položenom maratóne na svete, ktorý sa začína v základnom tábore Mount Everestu, hovorí nepálsko-americký film Najvyššie položený maratón na svete. Na Hory a mesto v sekcii BEH v sobotu 24. 3. 2018 o 19:30. Snímka Zamrznutá cesta predstavuje dobrodružstvo inšpirované Jackom Londonom, o bicyklovom niekoľkotisíc kilometrov dlhom sólo prechode po jednej z najväčších zamrznutých divočín sveta, v polárnych oblastiach Kanady. Prechod bol súčasťou trojročnej cesty okolo sveta na bicykli. Film festival uvedie v sekcii BICYKLE v nedeľu 25. 3. 2018 o 17:00. Ďalším z filmov, ktoré zaujali vo Vancouveri, je francúzsky film o freeridovom lyžovaní In Gora. Dvaja kamaráti Val a Tim, moderní nomádi, si prerobili americký žltý školský autobus na kempingové auto a cestujú na ňom po európskych krajinách, kde sa stretávajú s domácimi obyvateľmi a zároveň spoznávajú prírodu a jazdia po miestnych kopcoch. Film je na programe v piatok 23. 3. 2018 o 14:30 a v nedeľu o 14:00 v rámci sekcie SNEH.

Filmová prehliadka HORY A MESTO 2018 ponúkne dovedna takmer 50 filmov. Novinkou je filmová sekcia SNOWKITING, ktorá prinesie štyri filmy o tomto mladom adrenalínovom športe. Lyžiari a snowboardisti jazdia po snehových pláňach a využívajú šarkany a vietor, vďaka ktorým nadobúdajú väčšiu rýchlosť.

Najväčšou novinkou devätnásteho ročníka Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva HORY A MESTO bude nové miesto konania, ktorým sa stane Bory Mall s kinami CINEMAX. Osvedčená dramaturgia a programová štruktúra festivalu zostávajú nezmenené; to všetko „bližšie, než si myslíte“.

Najnovšie