Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

foto Soňa Mäkká
foto Soňa Mäkká Zatvoriť

Správa Lesníci nebudú zasahovať v pralesoch

WWF Slovensko (Svetový fond na ochranu prírody) a občianske združenie PRALES sa dohodli so štátnym podnikom LESY Slovenskej republiky na zabezpečení ochrany v doposiaľ nechránených slovenských pralesoch. Vylúčenie ľudských zásahov v pralesoch na rozlohe 2 150 ha je hodnotené ako ústretový krok zo strany štátneho podniku. Zároveň ide o výrazný príspevok k naplneniu záväzkov vyplývajúcich Slovenskej republike z Karpatského dohovoru.

Rokovania o dohode medzi zúčastnenými stranami trvali rok. Odborníci z občianskeho združenia PRALES v rokoch 2009 - 2015 realizovali celoslovenskú inventarizáciu najzachovalejších lesov na Slovensku, pričom pralesy identifikovali na výmere 10 583 ha. Asi tretina z nich doposiaľ nie je chránená najvyšším stupňom ochrany (bezzásahovým režimom) a  hrozí im poškodenie alebo zničenie. Týka sa to napríklad lokalít Zámok v Malých Karpatoch, Drastvica v Štiavnických vrchoch, Skalnatá v Lúčanskej Malej Fatre, Chmelienec v Nízkych Tatrách. Celkom ide o 95 lokalít. Štátni lesníci v týchto lokalitách nehospodária po roku 2011. „LESY Slovenskej republiky, štátny podnik sú si vedomé svojej spoločenskej zodpovednosti, majú záujem na zachovaní prírodných hodnôt pre ďalšie generácie. Vymapované lokality na naše náklady vyznačíme v teréne a zabezpečíme ich ochranu. Zároveň dávame verejný prísľub, že v nich nebudeme vykonávať žiadne hospodárske zásahy“, povedal Marian Staník, generálny riaditeľ štátneho podniku.

Podľa Mariána Jasíka z OZ Prales existuje ešte ďalších 22 lokalít o výmere cca 345 ha, ktoré sú v správe Lesov SR, ale nie je tam jednoznačné vlastníctvo. Tu sa Lesy SR tiež zaviazali nezasahovať, ale tieto lokality sa zatiaľ nebudú vyznačovať v teréne. V niektorých prípadoch ide o plochy, ktoré nadväzujú na už existujúce rezervácie a preto ide o malé výmery.

„WWF Slovensko oceňuje konštruktívny prístup predstaviteľov štátneho podniku k rokovaniam, ako aj záväzok neťažiť v pralesoch Slovenska, ktoré identifikovali ochranárske organizácie. Ide o posun k zabezpečeniu trvalej a primeranej ochrany pralesov na Slovensku“, uviedla Miroslava Plassmann, riaditeľka WWF Slovensko.

„Pre ochranu pôvodnej biodiverzity je to dobrá správa. Pralesy sú pre mnohé organizmy ako Noemove archy uprostred mora viac alebo menej premenených lesov. Významným spôsobom sa tiež rozšíri základňa pre výskum prírodných zákonitostí v lesných ekosystémoch. Aj keď ide o malý krok v ochrane jedinečných prírodných hodnôt Slovenska, je to rozhodne krok správnym smerom“, uviedol Marián Jasík, expert občianskeho združenia PRALES.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Zúčastnené strany sa zhodli, že do budúcnosti je potrebné prehodnotiť národnú sústavu chránených území a zabezpečiť dôslednú ochranu najcennejších lokalít.

Na území Slovenska vznikli prvé rezervácie na ochranu pralesov už koncom 19. storočia v snahe zachovať vzácne ukážky prírodných lesov v ich takmer nezmenenej podobe. V neskoršom období bola sieť pralesových rezervácií budovaná najmä za účelom výskumu prirodzeného vývoja lesov. V súčasnosti je na Slovensku prísne chránených (5. stupeň ochrany) 68 % plochy pralesov (7 313 ha). Záväzkom zo strany štátneho podniku LESY Slovenskej republiky neťažiť v ďalších identifikovaných pralesoch sa táto výmera zvýši na viac ako 9 500 ha, čím sa zvýši podiel pralesov ponechaných na prirodzený vývoj na 94 %.

Viac informácií o pralesoch Slovenska nájdete na www.pralesy.sk. Samostatnú vrstvu pralesov obsahuje tiež turistickamapa.sk.

Najnovšie