Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Jedným z posledných krokov je zlepenie podrážky a zvršku
Jedným z posledných krokov je zlepenie podrážky a zvršku Zatvoriť

Reportáž Ako sa vyrábajú topánky Hanwag

Hanwag je nemecká značka s dlhoročnou obuvníckou tradíciou, ktorá až donedávna fungovala ako rodinná firma. Všetky topánky vyrába v EÚ – konkrétne v Chorvátsku, Maďarsku a Nemecku. A práve do nemeckej továrne nás pozvali na exkurziu. Nahliadli sme do vývojovej kancelárie, kde sa finalizovala novinka Tatra Light, vo výrobe sme videli klasiku – model Alaska či menej masové modely Omega a Friction. Prinášame vám fotoreportáž z najmenšej továrne Hanwagu.

Vývoj

Vývoj nových modelov začína grafickou skicou, ktorú podľa zadania Hanwagu pripravuje externé grafické štúdio. Na jej základe v Hanwagu pripravia strih prototypu – t. j. rozkreslia topánku na jednotlivé materiálové komponenty. Táto fáza sa robí s pomocou CAD nástrojov v kombinácii s tradičnými technikami. Viď výstrižky na druhej fotografii nižšie.

Vo fáze prototypu sa experimentuje s materiálmi, farbami a komponentmi. Vznikne tak viacero prototypov, z ktorých sa vyberie finálny a pristúpi sa k tvorbe strihových variantov pre všetky veľkosti.

Výroba

Príprava

V prvom kroku sa pre každú topánku kompletuje sada výstrižkov z kože, prípadne aj textilu, ak ide o kombinovaný model. Pre každý výstrižok existuje pre konkrétnu veľkosť samostatná razná forma. Dielce, ktoré nemajú svoju formu, sa režú na plotri.

Vyrezané dielce putujú do ďalšej dielne, kde sa kovovými platničkami vyrazí na dielce šablóna pre šitie, aby šičky vedeli, kadiaľ presne viesť švy. Pred samotným šitím sa ešte opracujú okraje kožených dielcov tak, aby v mieste švov boli o niečo tenšie, vďaka čomu je výsledný šev tenší a je menšia šanca, že bude používateľa topánka omínať.

Šitie zvršku

Z pripravených dielcov sa následne šije zvršok. Najprv vonkajšia časť a do nej sa potom vlepuje či všíva stielka, ktorá môže byť textilná, textilná s GoreTex membránou alebo kožená. Celý proces výroby zvrškov je ručná obuvnícka práca, ktorá prebieha najmä v chorvátskej a maďarskej továrni.

Tvarovanie päty

Ušitý zvršok je v podstate polotovar, ktorému treba dať správny tvar. V prvom kroku sa špeciálnym strojom pod tlakom pri zvýšenej teplote tvaruje päta.

Tvarovanie podľa kopyta

Ďalším krokom tvarovania je osadenie zvršku na kopyto, ktorého tvar je "rodinným striebrom" každého výrobcu. Ide o maketu ľudskej nohy, ktorá bola kedysi drevená, no pre lepšiu stálosť v premenlivom prostredí sa dnes používa plastová. Tvar kopyta je určujúci pre výsledný tvar obuvi. Kopyto je pre každý model a veľkosť odlišné, niektoré Hanwag modely sa robia aj na rôznych kopytách, z ktorých si možno vybrať podľa špecifického tvaru nohy.

Zvršok zošnurovaný na kopyte sa najprv nahreje na teplotu okolo 120 stupňov a potom putuje do stroja, ktorý ho vytvaruje. Následne má zvršok na kopyte technologickú prestávku minimálne 48 hodín, aby sa tvarovo ustálil.

Oblepenie ochrannou gumou

Lepenie ochrannej gumy je rozdelené do dvoch krokov. Najprv sa nanesie lepidlo, ktoré sa musí odvetrať. Následne sa teplom aktivuje, natiahne sa naň pripravený gumený dielec a topánka potom putuje do piecky.

Príprava na lepenie podrážky

Keď je okopová guma na mieste a lepidlo vytvrdnuté, opracúva sa spodok zvršku brúsením. Potom sa v boxe s odsávaním nanáša lepidlo. Podobne ako pred lepením gumy v predošlom kroku, aj tu sa nechá lepidlo dobre odvetrať.

Lepenie podrážky

Samotnému lepeniu podrážky predchádza nahriatie podrážky v piecke a aktivácia lepidla teplom na zvršku v špeciálnom stroji. Spojenie oboch dielcov vykonáva obuvník ručne. Má na to grif s predlaktím. Na záver ďalší pracovník pritláča jednotlivé časti podrážky k zvršku malým lisom.

Finalizácia

Keď po zlepení podrážky a zvršku lepidlo vytvrdne, prichádza posledný krok, v ktorom sa navlečú šnúrky a topánky sa zabalia do krabice. Teraz hotové topánky putujú do skladu a následne do predajní k zákazníkom.

Fotogaléria k článku

Najnovšie