Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Kontrola Nízkotatranskej stíhačky na Čertovici pri objekte
Kontrola Nízkotatranskej stíhačky na Čertovici pri objekte Zatvoriť

Chata Domček Horskej služby na Čertovici

Pôvodná záchranná stanica Horskej služby na Čertovici dostáva nový šat a s ním aj nový účel, hoci význam ostáva podobný – pomáhať ľuďom na horách, teraz však ako útočisko pre turistov. Objekt sa nachádza priamo v horskom sedle Čertovica, tesne pod hrebeňom Nízkych Tatier, na liptovskej strane pod Penziónom STIV a motorestom.

Poloha
Nízke Tatry: sedlo Čertovica na liptovskej strane hrebeňa pod Penziónom STIV a motorestom
Nadmorská výška
1230 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.905223 ° SŠ
dĺžka: 19.736815 ° VD
» Mapa
Nocľah
20 lôžok v štyroch izbách
Prevádzka
celoročná (v letnej sezóne 2018 núdzová kvôli prebiehajúcej rekonštrukcii), v budúcnosti turistická ubytovňa
Voda
vodovod v objekte
Kontakt
rezervácia nocľahu telefonicky +421 944 929 173, e-mailom na domceknacertovici@gmail.com, v prípade SMS a e-mailu musí prísť potvrdenie rezervácie
Spojenie
sedlo Čertovica (bus, parkovisko)
Dalšie info
k dispozícií turistická kuchynka, sušiareň, sprcha, priestor na stanovanie pred domom, wifi/ tv, bufet/ občerstvenie, parkovisko v tesnej blízkosti, prvá pomoc, manželská izba

9.6.2019 Aktulizácia telefónneho čísla

Horská služba pôsobí na Čertovici od roku 1968. Vo vyhľadávanom stredisku zimných športov bolo v minulosti zázemie pre horskú službu jednoducho nutnosťou. V poslednom období tu však z nejasných príčin ani horská služba, ani tento významný dopravný uzol a stredobod cestovného ruchu nevykazovali známky života a nie ešte prosperity. Rozdelenie horskej služby na štátnu a dobrovoľnú v roku 2002 malo vplyv aj na domy a záchranné stanice HS a dá sa povedať, že nie pozitívny. Objekt na Čertovici sa od posledného nájomcu dočkal totálnej spúšte a neúcty. Našťastie je tomu koniec a namiesto pár kamarátom, bude útulný domček slúžiť všetkým ľuďom, ktorí navštívia Nízke Tatry.

Súčasnosť a praktické informácie

Objekt sa nachádza priamo v horskom sedle Čertovica, tesne pod hrebeňom Nízkych Tatier, na liptovskej strane pod Penziónom STIV a motorestom. Turisti prichádzajúci z východu ho majú priamo pred nosom, tí zo západu musia prejsť cez asfaltovú štátnu cestu a parkovisko až k turistickému smerovníku, od ktorého je vzdialený asi 20 metrov.

Domček disponuje trávnatým pozemkom, ktorý je určený NAPANT-om ako oficiálne miesto na táborenie. Jeho poloha priamo na zjazdovke je zároveň výhodou aj pre vyznávačov zimných športov, ktorí majú v stredisku výborné snehové podmienky viac ako štyri mesiace v roku.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Od 17. júna 2018 sú brány objektu nepretržite otvorené turistickej verejnosti, zatiaľ však len v rámci núdzovej prevádzky, ktorú zabezpečuje občianske združenie Horské spoločenstvo. Aj keď ide zatiaľ o núdzové ubytovanie, je nutné sa v prípade záujmu o nocľah vopred telefonicky alebo e-mailom nahlásiť. Pri SMS a e-maile obdržíte odpoveď o úspešnosti rezervácie, ktorá platí do 20.00 h rezervovaného dňa. V prípade meškania treba o tom čím skôr informovať, aby sa lôžko neobsadilo.

Domček disponuje kapacitou 20 lôžok v štyroch izbách, zväčša na poschodových posteliach, dvomi kúpeľňami s WC a sprchou, sušiarňou či turistickou kuchynkou pre prípravu vlastnej stravy. Prítomnosť psa nie je dovolená.

Vízia

Záchranná stanica horskej služby bude pod názvom Domček HS na Čertovici plniť hlavne funkciu turistickej ubytovne, no zároveň jej ostala tiež funkcia záchrannej stanice, ktorá bude s ošetrovňou a členmi horskej služby plnohodnotným zázemím pre potenciálneho pacienta na horách. V blízkej budúcnosti plánuje nájomca rozvinúť využitie objektu o viaceré základné služby cestovného ruchu, ktoré budú reagovať na dopyt v zime aj v lete, ako aj v spolupráci s horskou službou vybaviť ošetrovňu modernými pomôckami pre prípad prvej pomoci či zásahu horskej služby v teréne.

Viac informácií a aktualít nájdete na www.facebook.com/domceknacertovici

Fotogaléria k článku

Najnovšie