Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Maľovaná panoramatická mapa na vrchole Veľkej Rače, v pozadí poľská chata
Maľovaná panoramatická mapa na vrchole Veľkej Rače, v pozadí poľská chata Zatvoriť

PR Užite si aktívne leto v Oščadnici

Počtom obyvateľov najväčšia obec na Kysuciach patrí medzi najvýznamnejšie centrá letnej i zimnej turistiky na Slovensku. Nachádza sa v regióne Kysuce, 5 kilometrov od okresného mesta Čadca. Svoje si tu nájdu milovníci turistiky, cyklistiky, histórie, umenia i rodiny s deťmi.

Zaujímavým miestom je Kalvária s kamenným kostolom nad centrom obce. Každý rok ju v auguste navštevujú stovky pútnikov. Kalváriu postavili obyvatelia Oščadnice v roku 1946 z vďačnosti za to, že počas druhej svetovej vojny, keď sa bojovalo na Veľkej Rači, vojna obišla dedinu a nikto z jej občanov neprišiel o život. Pod kalváriou sa nachádza upravený areál s detským a workoutovým ihriskom.

Kaštieľ v Oščadnici postavil gróf Ballestrem po roku 1910 ako svoje poľovnícke sídlo. Zároveň pri ňom zriadil lesopark, ktorý je v súčasnosti spolu s kaštieľom národnou kultúrnou pamiatkou. V budove kaštieľa sídli Kysucká galéria v Oščadnici, ktorá návštevníkom ponúka krátkodobé výstavy súčasného slovenského i zahraničného umenia.

Obec Oščadnica je známa i láskou ku kultúre. Každý rok sa koná _Oščadnická heligónka_, najstaršia národná prehliadka heligonkárov s medzinárodnou účasťou. V rámci vystúpení sa predstavujú všetky vekové kategórie detí, mládeže i dospelých.

Čoraz väčšej obľube sa teší aj Goralský gastrodeň, počas ktorého môžete ochutnať tradičné regionálne špeciality.

Turistika

Najvyšším vrchom regiónu Kysúc je Veľká Rača s nadmorskou výškou 1 236 m n.m. Je súčasťou rovnomennej Národnej prírodnej rezervácie, vyhlásenej na ochranu lesných spoločenstiev bukových jedlín. Na vrchole, ktorý vedie slovensko-poľským pomedzím, sa nachádza drevený kríž a vyhliadková plošina s orientačnou ružicou a panoramatickou mapou. Občerstvenie je možné na poľskej chate.

Napriek skutočnosti, že vrchol Veľkej Rače sa nachádza v katastrálnom území obce Klubina, najrýchlejší prístup na vrchol je práve z Oščadnice.

Možnosti:

  • z miestnej časti Dedovka po žltej značke na Príslop a odtiaľ po zelenej na Chaty na Rači, pokračujeme po zelenej až na vrchol Veľkej Rače
  • z miestnej časti Lalíky po modrej ku Chatám na Rači, pokračujeme po zelenej na vrchol Veľkej Rače
  • od rázcestia Oščadnica, vyšný koniec, po zelenej značke na Príslop a ďalej po zelenej na Chaty na Rači, pokračujeme po zelenej na vrchol Veľkej Rače
  • dlhší variant z centra obce Oščadnica vedie po žltej a neskôr modrej značke na Kalinový vrch, odtiaľ po modrej ku Chatám na Rači, pokračujeme po zelenej na vrchol Veľkej Rače
  • druhý dlhší variant pre návštevníkov, ktorí prídu na vlakovú stanicu Oščadnica - modrá značka ich privedie ku Chatám na Rači, pokračujeme po zelenej na vrchol Veľkej Rače. Tieto možnosti sa dajú aj rôzne kombinovať a vytvoriť si okruh. Menej zdatní turisti si môžu ako cieľ vybrať Chaty na Rači alebo Kalinový vrch.

V sedle pod Príslopom môžeme vidieť peknú murovanú kaplnku Zadedová. Nová drevená kaplnka stojí aj neďaleko Chát na Rači. Všetky popísané trasy, ako aj samotný vrchol, poskytujú nádherné výhľady na Kysucké Beskydy a široké okolie.

Za zmienku určite stoja aj iné zrekonštruované kaplnky, napr. Kaplnka u Haladeji alebo kaplnka na Vreščovke.

Cykloturistika

Oščadnica ponúka širokú sieť cyklotrás - od ľahkých cez stredne ťažké až po náročné. Obcou prechádza časť Kysuckej cyklomagistrály, miestnymi známa ako “Zelená cesta”, ktorá je pohodlným variantom cyklotrasy pre rodiny s deťmi. Náročnejšie trasy vedú horským a lesným terénom, vyznačujú sa stúpaním a dlhším trasovaním.

Všetky trasy sú prehľadne spracované v Katalógu turistických chodníkov a cyklotrás v obci Oščadnica.

Inšpirovať sa môžete aj výberom z ponuky na tomto odkaze.

Pre nadšencov adrenalínových trás, free riderov a downhillov je počas letného obdobia k dispozícii bike park v Snowparadise Veľká Rača.

Ďalšie možnosti trávenia voľného času

Snowparadise Veľká Rača Oščadnica

Do letného zábavno-adrenalínového centra vás vyvezie 4-sedačková lanová dráha v Dedovke.

Od vrcholovej stanice Dedovky sa môžete zviezť bobovou dráhou, ktorá patrí svojou dĺžkou, 1 300 m, medzi najdlhšie v strednej Európe. Detskí návštevníci sa určite potešia mnohým atrakciám - horské kolobežky, aquazorbing, detské lanové centrum, zjazd na lane či historický kolotoč alebo trampolíny. Počas letného obdobia je stredisko dejiskom viacerých zaujímavých podujatí a spoločenských akcií.

Športcentrum Oščadnica

Pre najmenšie deti je k dispozícii najväčší bezplatný zábavný park na Kysuciach s rôznymi preliezkami, šmýkačkami, hojdačkami, kolotočom a ďalšími kombinovanými zostavami. Väčšie deti môžu vyskúšať elektroautíčka, alebo sa povoziť na zvieratkách. Ďalšou atrakciou sú cestné a horské kolobežky. Na cestných sa môže vybrať celá rodinka na výlet. Doporučená trasa je po zelenej ceste naprieč celou Oščadnicou. Zdatnejší si môžu vyskúšať adrenalínovú jazdu na odpružených horských kolobežkách, vyviezť sa na lyžiarskom vleku a zísť po trávnatej zjazdovke. Viec informácií nájdete tu.

Adventure golf

Adventure golf je zmenšené golfové ihrisko do veľkosti minigolfu. S klasickým minigolfom má spoločné len veľkosti dráh a princíp hry. Povrch tvorí nerovný terén, kopčeky, vodné plochy, piesok, všetko na umelej golfovej tráve. Jediný adventure golf na Kysuciach si môžete vychutnať a získať jedinečný zážitok v Rodinka Resort v Oščadnici. Už samotný názov zariadenia napovedá o tom, že rodinám sú tu dvere otvorené. Multifunkčné ihrisko, lezecká stena i wellness pre chvíle oddychu napomôžu k aktívnemu tráveniu dovolenky s celou rodinou.

Segway

Objavovať prírodné zákutia Oščadnice môžete aj na vesmírnom vozítku - segway, ktoré je predurčené na zdolávanie kopcovitého terénu, trávnatých plôch i štrkových ciest. Na Kysuciach si je možné segway požičať v Penzióne Centrál v Oščadnici. Aj takýmto spôsobom môžete obohatiť svoj pobyt alebo dovolenku ďalším skvelým zážitkom. Penzión ponúka komfortné ubytovanie, reštauráciu a doplnkové služby (posilňovňu, fínsku saunu s ľadovým vedrom, kúpaciu kaďu s teplou vodou 38°C, záhradné posedenie, ohnisko záhradný gril). Deti sa potešia veľkému detskému ihrisku a spoločne môžete vyskúšať aj miniatur golf. Na webovej stránke nájdete výhodné akciové letné balíky ubytovania.

Ak rozmýšľate nad tým, kam vyraziť na pár dní, víkend, či viacdňovú dovolenku, výletom či pobytom v Oščadnici určite nič nepokazíte. Vybrať si môžete podľa svojho gusta z viacerých voľnočasových aktivít a v dobrej spoločnosti prežiť radostné chvíle v lone Kysuckých Beskýd. Viac informácií o regióne nájdete na www.regionkysuce.sk.

Seriál Leto na Kysuciach 2018 » pozri ďalšie články

Fotogaléria k článku

Najnovšie