Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie Original Buff z nového materiálu

Univerzálna šatka španielskej značky Buff sa natoľko rozšírila, že názov zľudovel a takmer každý tomuto typu produktu povie jednoducho bufka. Hoci dnes už Buff ponúka kadečo, pred 25 rokmi začínali práve jednoduchým bezšvovým tubusom z mikrovlákna s rôznorodými možnosťami využitia, ktorý (až časom) nazvali Original Buff. Na tohtoročnej zimnej výstave ISPO v Mníchove predstavili originál z nového materiálu. Ušla sa mi vzorka, ktorú do hôr nosím od zimy a podelím sa s vami so svojimi dojmami v krátkej recenzii.

Výrobca
Buff
Model
Original Buff
Typ
univerzálna šatka z mikrovlákna
Materiály
recyklované polyesterové mikrovlákno
Páči sa mi
zvýšená elasticita, užší tvar, materiál zo 100 % recyklovaného zdroja
Infocena
16 €
Obchody
e-shop distribútora link

Čo sa zmenilo

Nový materiál je stále z mikrovlákna, no je elastický v oboch osiach. Doteraz boli buffky elastické len v priečnej osi (po šírke), nové sú aj v pozdĺžnej osi (po dĺžke). Elastickejší materiál zlepšuje komfort nosenia. Materiál pre výrobu polyesterového mikrovlákna je získaný recykláciou plastových fliaš a vyrába ho firma Repreve. Buff uvádza, že na jednu novú šatku sa zrecyklujú asi dve PET fľaše.

Zmenil sa aj tvar šatky, je teraz o niečo užšia. To pravdepodobne súvisí so zvýšenou elasticitou produktu. Pribudla vyššia ochrana pred UV žiarením s ochranným faktorom (Ultraviolet Protection Factor) nad 50.

Moje dojmy

Nový materiál je na dotyk jemnejší a pocitovo tenší. Zvýšenie izolačných vlastností, ktoré uvádza slovenský distribútor, som v praxi výraznejšie nepocítil. Rozdiel je príliš malý na to, aby sa zásadnejšie prejavil v praxi. Mne to neprekáža, lebo som zvyknutý na to, aká je klasická bufka a keby bola výraznejšie teplejšia, ani by sa mi to nepáčilo. Kto potrebuje teplejšiu, je tu model Thermonet. Rovnako nezmenený, t.j. veľmi dobrý, sa mi vidí aj odvod potu.

Pri manipulácii, napr. keď si bufku naťahujem na krk či dávam dolu, mám kvôli zvýšenej elasticite dojem, že s ňou treba narábať opatrnejšie. Je to asi len dojem, lebo za viac ako pol roka intenzívneho používania sa s ňou nič neudialo. Vďaka zvýšenej elasticite lepšie sedí na hlave. Keď si ňou chránim tvár v zime, tak sa tiež lepšie prispôsobí. Aby to však človek pocítil, musí porovnať priamo s predošlou verziou.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Bufky nosím najmä na krku a hlave. Odkedy mám aj dvojvrstvovú Buff čiapku, väčšinou už len na krku. Je to kombinácia, ktorú mám väčšinou so sebou – čiapka + bufka. Čiapka má výhodu, že je hneď použiteľná, netreba ju zo šatky robiť. Niežeby to bolo zložité, no človek je lenivý tvor. V zime šatku používam aj na ochranu tváre, keď je silný vietor a do toho sneží.

Záver

Z používateľského hľadiska je nový materiál miernym zlepšením overeného produktu. Zlepšená elasticita pridáva trochu na pohodlí a tenkokrkí ocenia, že má užší tvar.

Oceňujem však zmenu pôvodu materiálu. Plasty sú veľkou environmentálnou záťažou a ich recyklácia je jednou z mála možností, ako sa s tým – aspoň dočasne – vysporiadať.

Fotogaléria k článku

Najnovšie