Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Milošovské kamenné gule
Milošovské kamenné gule Zatvoriť

PR Spoznávame Kysuce – Mesto Čadca

V severnej časti regiónu Kysuce leží Čadca, ktorá sa od čias cisárovnej Márie Terézie môže pýšiť titulom „mesto“. V priebehu posledných 240 rokov, kedy jej boli udelené mestské výsady, sa zmenila na nepoznanie. V súčasnosti je priemyselným, obchodným a dopravným uzlom regiónu.

Ani turisti a návštevníci mesta však neprídu skrátka. Krásne horské scenérie a prírodné zaujímavosti sú zárukou pokojnej dovolenky. Počas letného obdobia ponuku dopĺňa aj bohatý program Čadčianskeho kultúrneho leta.

Kam v Čadci za prírodou?

Odpoveď je jednoduchá – všade. Čadca je obkolesená Kysuckými Beskydami, Javorníkmi a Turzovskou vrchovinou. Na dosah máte prostredie ideálne na nenáročnú turistiku a cykloturistiku. Východiskovým bodom na Javorníky je známa rekreačná oblasť Husárik. Mestom prechádza aj Kysucká cyklomagistrála, ktorou sa kopcovitým terénom dostanete z jednej strany na Rakovú – do rodiska dramatika Janka Palárika, k mohutnej Medvedej skale – a z druhej do obcí Čierne a Skalité.

Z prírodných zaujímavostí je potrebné spomenúť predovšetkým Milošovské kamenné gule, ktoré sa nachádzajú v mestskej časti Milošová. Kamenný lom odokryl pri odstrele horniny v 80. rokoch minulého storočia okrúhle gule s priemerom od 10 do 260 cm. Dnes pútajú pozornosť širokej verejnosti predovšetkým svojim tajuplným pôvodom. Lokalitu čaká v najbližšom období výrazná úprava, ktorá zatraktívni túto geologickú raritu svetového významu.

Prírodné osvieženie nájdete v minerálnych prameňoch. Na území mesta sa nachádza Bukovský a tri Vojtovské minerálne pramene.

Kam v Čadci za históriou, kultúrou a umením?

Mesto nie je síce veľmi bohaté na historické skvosty, ale ani milovníci kultúry a histórie, neostanú z jeho návštevy sklamaní. Za múrmi Kysuckého múzea v Čadci nájdete zaujímavé výstavy, a to nielen s regionálnym nádychom. Umeleckými dielami slovenských i zahraničných autorov sa môžete pokochať v Galérii Čadca, ktorá sídli v budove Mestského domu. Galéria je ústretová aj k menším návštevníkom a konajú sa v nej zaujímavé tvorivé dielne pre deti.

Historický ráz má kostol sv. Bartolomeja z roku 1734, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Dvanásť murovaných kaplniek a množstvo prícestných poľných krížov sú nielen svedectvom zbožnosti obyvateľov, ale aj príjemnými miestami na rozjímanie a krátke „zastavenie sa“. Duševné i fyzické.

Kam v Čadci počas leta?

Počas horúcich dní navštívte letné kúpalisko, ktoré otvorilo po prvýkrát svoje brány minulý rok. V jeho priestoroch si môžete zahrať aj plážový volejbal, stolný tenis a využiť workoutové ihrisko. Sezóna potrvá do 2. septembra.

Pekne horúco bude určite aj počas Čadčianskeho kultúrneho leta, ktoré ponúka rôzne kultúrne, športové a spoločenské podujatia. Za zmienku určite stojí Kysucký maratón (23. 06.), Čadčiansky kotlík a pálenie Jánskej vatry (23. 06.), Kubánska noc na Kysuciach (30. 06.), Celoslovenský trabantzraz (14. 07.), Garáž - stretnutie motorkárov (15. 07.), Beskyd Ralley (28. 07.) a Revival night (24. 07.). Vyvrcholením leta bude najväčšie podujatie na Kysuciach - Bartolomejský hodový jarmok a festival Drôtománia (25. – 26. 08.) s hviezdami ako Miro Jaroš, Dominika Mirgová, Celeste Buckingham, Everlong či Kali. Bodku za úžasným letným obdobím dá Rozlúčka s letom so skupinou NO NAME (29. 09.).

Podrobný program podujatí nájdete na stránke www.mestocadca.sk.

Kam s deťmi v Čadci?

Deti sú neoddeliteľnou súčasťou rodinnej dovolenky. Sú však aj náročnými výletníkmi a rodič často tápa, aký program im vymyslieť. Tento problém odpadá, ak pôjdete po stopách „Môjho kysuckého cestopisníka“ – brožúrky pre deti, ktorá obsahuje 26 zaujímavých miest na celých Kysuciach, ktoré sa oplatí navštíviť. Sedem zastavení je v samotnej Čadci.

Miesta sú zaradené do troch oblastí: prechádzky lesnými chodníčkami; kultúra, objavovanie a poznávanie histórie; zážitok, zábava, šport a hra. Stačí si už len vybrať a naplánovať si výlet podľa svojich časových možností a preferencií. V jednotlivých lokalitách deti získajú nálepku zvieratka, ktorú si nalepia do cestopisníka ako dôkaz o ich navštívení. Za 5 nálepiek môžu byť zaradené do žrebovania o pekné turistické ceny. Súťaž trvá do 15. septembra.

Cestopisník si môžete vyzdvihnúť napr. aj v Informačnej kancelárii mesta Čadca (v budove Mestského domu) a z tohto miesta odštartovať spoznávanie „metropoly“ regiónu Kysuce a jeho okolia.

Všetky informácie o súťaži s detským cestopisníkom i tipy na trávenie voľného času v regióne nájdete na stránke www.regionkysuce.sk.

Seriál Leto na Kysuciach 2018 » pozri ďalšie články

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš