Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Milošovské kamenné gule
Milošovské kamenné gule Zatvoriť

PR Spoznávame Kysuce – Mesto Čadca

V severnej časti regiónu Kysuce leží Čadca, ktorá sa od čias cisárovnej Márie Terézie môže pýšiť titulom „mesto“. V priebehu posledných 240 rokov, kedy jej boli udelené mestské výsady, sa zmenila na nepoznanie. V súčasnosti je priemyselným, obchodným a dopravným uzlom regiónu.

Ani turisti a návštevníci mesta však neprídu skrátka. Krásne horské scenérie a prírodné zaujímavosti sú zárukou pokojnej dovolenky. Počas letného obdobia ponuku dopĺňa aj bohatý program Čadčianskeho kultúrneho leta.

Kam v Čadci za prírodou?

Odpoveď je jednoduchá – všade. Čadca je obkolesená Kysuckými Beskydami, Javorníkmi a Turzovskou vrchovinou. Na dosah máte prostredie ideálne na nenáročnú turistiku a cykloturistiku. Východiskovým bodom na Javorníky je známa rekreačná oblasť Husárik. Mestom prechádza aj Kysucká cyklomagistrála, ktorou sa kopcovitým terénom dostanete z jednej strany na Rakovú – do rodiska dramatika Janka Palárika, k mohutnej Medvedej skale – a z druhej do obcí Čierne a Skalité.

Z prírodných zaujímavostí je potrebné spomenúť predovšetkým Milošovské kamenné gule, ktoré sa nachádzajú v mestskej časti Milošová. Kamenný lom odokryl pri odstrele horniny v 80. rokoch minulého storočia okrúhle gule s priemerom od 10 do 260 cm. Dnes pútajú pozornosť širokej verejnosti predovšetkým svojim tajuplným pôvodom. Lokalitu čaká v najbližšom období výrazná úprava, ktorá zatraktívni túto geologickú raritu svetového významu.

Prírodné osvieženie nájdete v minerálnych prameňoch. Na území mesta sa nachádza Bukovský a tri Vojtovské minerálne pramene.

Kam v Čadci za históriou, kultúrou a umením?

Mesto nie je síce veľmi bohaté na historické skvosty, ale ani milovníci kultúry a histórie, neostanú z jeho návštevy sklamaní. Za múrmi Kysuckého múzea v Čadci nájdete zaujímavé výstavy, a to nielen s regionálnym nádychom. Umeleckými dielami slovenských i zahraničných autorov sa môžete pokochať v Galérii Čadca, ktorá sídli v budove Mestského domu. Galéria je ústretová aj k menším návštevníkom a konajú sa v nej zaujímavé tvorivé dielne pre deti.

Historický ráz má kostol sv. Bartolomeja z roku 1734, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Dvanásť murovaných kaplniek a množstvo prícestných poľných krížov sú nielen svedectvom zbožnosti obyvateľov, ale aj príjemnými miestami na rozjímanie a krátke „zastavenie sa“. Duševné i fyzické.

Kam v Čadci počas leta?

Počas horúcich dní navštívte letné kúpalisko, ktoré otvorilo po prvýkrát svoje brány minulý rok. V jeho priestoroch si môžete zahrať aj plážový volejbal, stolný tenis a využiť workoutové ihrisko. Sezóna potrvá do 2. septembra.

Pekne horúco bude určite aj počas Čadčianskeho kultúrneho leta, ktoré ponúka rôzne kultúrne, športové a spoločenské podujatia. Za zmienku určite stojí Kysucký maratón (23. 06.), Čadčiansky kotlík a pálenie Jánskej vatry (23. 06.), Kubánska noc na Kysuciach (30. 06.), Celoslovenský trabantzraz (14. 07.), Garáž - stretnutie motorkárov (15. 07.), Beskyd Ralley (28. 07.) a Revival night (24. 07.). Vyvrcholením leta bude najväčšie podujatie na Kysuciach - Bartolomejský hodový jarmok a festival Drôtománia (25. – 26. 08.) s hviezdami ako Miro Jaroš, Dominika Mirgová, Celeste Buckingham, Everlong či Kali. Bodku za úžasným letným obdobím dá Rozlúčka s letom so skupinou NO NAME (29. 09.).

Podrobný program podujatí nájdete na stránke www.mestocadca.sk.

Kam s deťmi v Čadci?

Deti sú neoddeliteľnou súčasťou rodinnej dovolenky. Sú však aj náročnými výletníkmi a rodič často tápa, aký program im vymyslieť. Tento problém odpadá, ak pôjdete po stopách „Môjho kysuckého cestopisníka“ – brožúrky pre deti, ktorá obsahuje 26 zaujímavých miest na celých Kysuciach, ktoré sa oplatí navštíviť. Sedem zastavení je v samotnej Čadci.

Miesta sú zaradené do troch oblastí: prechádzky lesnými chodníčkami; kultúra, objavovanie a poznávanie histórie; zážitok, zábava, šport a hra. Stačí si už len vybrať a naplánovať si výlet podľa svojich časových možností a preferencií. V jednotlivých lokalitách deti získajú nálepku zvieratka, ktorú si nalepia do cestopisníka ako dôkaz o ich navštívení. Za 5 nálepiek môžu byť zaradené do žrebovania o pekné turistické ceny. Súťaž trvá do 15. septembra.

Cestopisník si môžete vyzdvihnúť napr. aj v Informačnej kancelárii mesta Čadca (v budove Mestského domu) a z tohto miesta odštartovať spoznávanie „metropoly“ regiónu Kysuce a jeho okolia.

Všetky informácie o súťaži s detským cestopisníkom i tipy na trávenie voľného času v regióne nájdete na stránke www.regionkysuce.sk.

Seriál Leto na Kysuciach 2018 » pozri ďalšie články

Fotogaléria k článku

Najnovšie