Recenzia

Lyofood – expedičné jedlo

27.06.18
Nie každému v horách chutí len studená strava. Aspoň raz denne si dopriať teplé jedlo je príjemné aj zdravé. Málokomu sa však už dnes chce na viacdenných túrach skutočne variť – či už z lenivosti, či z nutnosti ísť čo najviac naľahko. V takýchto prípadoch sa o našu priazeň hlási aj lyofilizovaná strava – t.j. sušená vymrazovaním – známa aj ako expedičná. Definícia expedície je však na vás, môže ísť pokojne aj o expedíciu YDYKSEB. My sme vyskúšali pár jedál značky Lyofood.

Čo je lyofilizácia

Lyofilizácia je postup, pri ktorom sa pri nízkom tlaku a nízkej teplote vysúša predmetný vlhký materiál – najčastejšie biologický. Tiež sa mu hovorí vákuové vymrazovanie. Používa sa najmä vo farmácii pri výrobe liekov alebo v kozmetickom priemysle, no ukázal sa aj ako dobrá metóda prípravy trvanlivého jedla so zachovaním živín aj senzorických vlastností. Ďalšie informácie o tejto technológii nájdete na Wikipédii.

Príprava

Princíp je jednoduchý. Uvaríte vodu, nalejete ju priamo do vrecúška do takej výšky, ako stanovuje označenie na vonkajšej strane, premiešate, uzavriete ziplockový uzáver a už len počkáte 10 minút. Pokiaľ ste naliali optimálne množstvo vody, výsledkom je chutné jedlo, ktoré zjete priamo z vrecúška. Je dobré mať dlhú lyžicu, aby ste sa nezašpinili.

Aké je Lyofood?

Uvedený postup je spoločný pre všetku lyofilizovanú stravu bez ohľadu na značku. Líšia sa len v malých detailoch, ako napríklad, či máte rysku hladiny vody vo vnútri alebo zvonka. Tu je zvonka, čo trochu zhoršuje odhad správneho množstva vody, ktoré je kľúčové k dosiahnutiu správnej konzistencie. Ide však len o drobnosť, lebo väčšina značiek to má práve takto. Skôr opak je výnimkou.

So synom Kubkom sme vyskúšali viacero jedál. Mali sme brokolicový krém, pikantnú ryžu s kuracím mäsom, hovädzí Stroganoff a tiež vegánsku kašu z prosa. Všetky vrecúška sú ovenčené "eko-bio-rácio" emblémami, máte k dispozícii aj zloženie a nutričné hodnoty. Jedlo má svoj pôvod v Poľsku.

Brokolicový krém

Polievka je zelenej farby a aby ste trafili krémovú konzistenciu, musíte fakt dobre odhadnúť množstvo vody. Na prvý raz sa to podarilo menej (viď foto), na druhý to už bolo lepšie. Toto jedlo zo všetkých skúšaných bolo Kubkovým favoritom. Zjedol to tak rýchlo, že som ledva ochutnal.

Pikantná ryža s kuracím mäsom

Klasická ryža s mäsom. Kúsky mäsa sú dostatočne veľké, aby ste ich aj cítili a pochutili si na nich. Obal hlási, že ide o "Fire-spice chicken", no mne sa nezdalo, že by to bolo pikantné. Kubko však hlásil, že štípe a viac to nejedol.

Hovädzí Stroganoff

Každá expedičné jedlo, ktoré som doposiaľ ochutnal, malo svoj chuťový priemer a moje nadšenie bolo priamo úmerné hladu, ktorý som mal. Vždy sa však našlo v ponuke také jedlo, ktoré mi vyložene chutilo. V prípade Lyofood-u to je jednoznačne hovädzí Stroganoff. Jedol som ho dva krát a ani raz som nebol ktovieako hladný a obidva razy mi chutilo. Je to hovädzie mäso v Stroganoff omáčke s cestovinou. Je to taký trochu guľášik, ktorý si môžete ešte prilepšiť troškou chilli, ak naň pri balení nezabudnete.

Vegánska kaša z prosa

Pokiaľ patríte medzi vegánov či už presvedčením alebo diétou z dôvodu potravinovej alergie, má pre vás Lyofood túto kašu z prosa. Mlieko je nahradené kokosovým mliekom a chuť vylepšuje agávový sirup, sušené maliny a arónia. Keďže tejto diéte neholdujem, nebudem tajiť, že to nebola práve moja šálka kávy. Viem si ale predstaviť, že v situácii stravného ohrozenia by som ju zjedol pomerne ochotne. Do takého stavu som sa ale nedostal a preto mi pomohol mladší syn, ktorý mal v tom čase alergiu na vajcia a mlieko, čo z neho robilo čiastočného vegána. Kašu zjedol na jeden šup, čo možno hodnotiť ako úspech.

Iné

V ponuke Lyofood ďalej nájdete sušené ovocie, či malinový prášok. Sú to dobré veci na doplnenie povedzme k instantnej kaši. Žiaľ fotodokumentáciu už nemám, lebo najmä vrecúška so sušeným ovocím som zjedol skôr, ako som si uvedomil, že to treba aj odfotiť.

Záver

Expedičná strava Lyofood je ľahká a chutná. Nemal by som problém sa takto stravovať aj dlhší čas, najmä s prihliadnutím na jednoduchosť obsluhy, ktorá je pre mňa kľúčová. Ak by som mal odporučiť najlepšieho zástupcu, tak si vyberte hovädzí Stroganoff.

Fórum 8 príspevkov
Lyofood – expedičné jedlo 28/06/18 19:44 8 príspevkov
Najnovšie články autora
 
Extra Skala Sedem kostolov v Studničnej (Komjatná) Ak budete mať v okolí Ružomberka čas a chuť sa na chvíľu zastaviť – či už počas cesty z/do hôr alebo z iného dôvodu – odporúčame bradlo v Studničnej. Autom je to z Ružomberka smer Dolný Kubín zachádzka len asi desať minút. Okrem samotného bradla poskytuje táto časť Komjatnej možnosť krátkej prechádzky malebnou obcou či piknikovej lúky s prístreškom a s pekne upraveným ihriskom. Ideálne nielen pre rodičov s deťmi, ktoré už nevedia čo so sebou pri dlhej ceste. 27/08/19 Ľubomír Mäkký Zaujímavosti
Podcast O Ceste hrdinov SNP za 12 dní s Julkou Batmendijnovou Bežkyňa, blogerka, autorka na HIKING.SK, organizátorka ultra trail pretekov Severný Živloplaz a členka Slovak Ultra Trail. Prešla Cestu Hrdinov SNP za 11 dní a 18 hodín! 765 kilometrov, viac ako 31 000 metrov stúpania. Julka Batmendijnová je mojou dnešnou hostkou v podcaste HIKING.SK. včera Ľubomír Mäkký Rozhovory
Recenzia Fjällräven Keb 52 – celoročný trekkingový batoh Tohtoročná novinka medzi trekingovými batohmi Fjällräven ponúka odolný a nepremokavý materiál Bergshell, ktorý má aj horolezecký špeciál Bergtagen 38. V prípade Kebu ale nie je jediným materiálom, je tu zastúpený aj G-1000. Pri pohľade na chrbtový systém zaujmú na prvý pohľad aj tvarované drevené výstuhy. Určenie tohto batohu je celoročné, orientované na náročnejší treking. Je k dispozícii v dvoch veľkostných variantoch – 52 a 72 litrovom. Vyskúšal som menší z nich. 21/08/19 Ľubomír Mäkký Batohy
Najnovšie články na titulke
 
Prístrešok Chata Podhradská dolina Podhradskou dolinou vedie jeden z prístupov na Rokoš (od Uhrovského Podhradia). Podľa stavu chodníka pod sedlom nie je modro značkovaný chodník príliš využívaný, ale znalosť o možnosti úkrytu v závere doliny sa môže hodiť a niekomu zabezpečiť aj nocľah v suchu (tak ako mne). dnes Michal Bukvai Strážovské vrchy
Podcast O Ceste hrdinov SNP za 12 dní s Julkou Batmendijnovou Bežkyňa, blogerka, autorka na HIKING.SK, organizátorka ultra trail pretekov Severný Živloplaz a členka Slovak Ultra Trail. Prešla Cestu Hrdinov SNP za 11 dní a 18 hodín! 765 kilometrov, viac ako 31 000 metrov stúpania. Julka Batmendijnová je mojou dnešnou hostkou v podcaste HIKING.SK. včera Ľubomír Mäkký Rozhovory
Túra Čertovica – Beňuška – Braväcovo Sú kopce, ktoré patria takpovediac do turistickej klasiky, ale mne sa z rozličných dôvodov vyhýbajú. Takým bol aj vrch Beňuška v Nízkych Tatrách. Má pekné meno, je ľahko dostupný, „všetci“ turisti už na ňom boli, len ja sa tam nie a nie dostať. V máji Klub železničných cestovateľov Zvolen, s ktorým občas chodíme, si dal do plánu práve tento kopec. Tak koniec výhovorkám, pridávame sa k nim! včera Danka Tomášiková Nízke Tatry

 
 
 
Verzia pre tlač
  • text  fakty  fotky  
Vriace fórum RSS vriaceho fóra
Lyofood – expedičné jedlo 28/06/18 19:44 8 príspevkov
Fakty
  • Výrobca
    • Lyofood

  • Typ
    • lyofilizovaná strava

  • Páči sa mi
    • ľahké, skladné, chutné (najmä hovädzí Stroganoff), jednoduchá príprava, biokvalita

  • Nepáči sa mi
    • ryska z vonkajšej strany

  • Ostatné info
    • cenová úroveň: 6-10 eur za hlavné jedlo

  • Infocena
    • 10 € – hovädzi Stroganoff

  • Obchody
    • Adamsport, Bergsport, 4camping

  • Obchody v HIKING adresári
    • Túto značku nepredáva žiaden z obchodov v našej databáze.
Login prihlás sa alebo registruj
zapamätať



Vytvorením používateľského konta súhlasíte s podmienkami použitia HIKING.SK, ktorých súčasťou sú aj informácie o spracovaní osobných údajov.
Oficiálni partneri
Partneri
0.64 (0.14)