Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Hovädzí Stroganoff
Hovädzí Stroganoff Zatvoriť

Recenzia Lyofood – expedičné jedlo

Nie každému v horách chutí len studená strava. Aspoň raz denne si dopriať teplé jedlo je príjemné aj zdravé. Málokomu sa však už dnes chce na viacdenných túrach skutočne variť – či už z lenivosti, či z nutnosti ísť čo najviac naľahko. V takýchto prípadoch sa o našu priazeň hlási aj lyofilizovaná strava – t.j. sušená vymrazovaním – známa aj ako expedičná. Definícia expedície je však na vás, môže ísť pokojne aj o expedíciu YDYKSEB. My sme vyskúšali pár jedál značky Lyofood.

Výrobca
Lyofood
Typ
lyofilizovaná strava
Páči sa mi
ľahké, skladné, chutné (najmä hovädzí Stroganoff), jednoduchá príprava, biokvalita
Nepáči sa mi
ryska z vonkajšej strany
Ostatné info
cenová úroveň: 6-10 eur za hlavné jedlo
Infocena
10 € – hovädzi Stroganoff
Obchody
Adamsport, Bergsport, 4camping

Čo je lyofilizácia

Lyofilizácia je postup, pri ktorom sa pri nízkom tlaku a nízkej teplote vysúša predmetný vlhký materiál – najčastejšie biologický. Tiež sa mu hovorí vákuové vymrazovanie. Používa sa najmä vo farmácii pri výrobe liekov alebo v kozmetickom priemysle, no ukázal sa aj ako dobrá metóda prípravy trvanlivého jedla so zachovaním živín aj senzorických vlastností. Ďalšie informácie o tejto technológii nájdete na Wikipédii.

Príprava

Princíp je jednoduchý. Uvaríte vodu, nalejete ju priamo do vrecúška do takej výšky, ako stanovuje označenie na vonkajšej strane, premiešate, uzavriete ziplockový uzáver a už len počkáte 10 minút. Pokiaľ ste naliali optimálne množstvo vody, výsledkom je chutné jedlo, ktoré zjete priamo z vrecúška. Je dobré mať dlhú lyžicu, aby ste sa nezašpinili.

Aké je Lyofood?

Uvedený postup je spoločný pre všetku lyofilizovanú stravu bez ohľadu na značku. Líšia sa len v malých detailoch, ako napríklad, či máte rysku hladiny vody vo vnútri alebo zvonka. Tu je zvonka, čo trochu zhoršuje odhad správneho množstva vody, ktoré je kľúčové k dosiahnutiu správnej konzistencie. Ide však len o drobnosť, lebo väčšina značiek to má práve takto. Skôr opak je výnimkou.

So synom Kubkom sme vyskúšali viacero jedál. Mali sme brokolicový krém, pikantnú ryžu s kuracím mäsom, hovädzí Stroganoff a tiež vegánsku kašu z prosa. Všetky vrecúška sú ovenčené "eko-bio-rácio" emblémami, máte k dispozícii aj zloženie a nutričné hodnoty. Jedlo má svoj pôvod v Poľsku.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Brokolicový krém

Polievka je zelenej farby a aby ste trafili krémovú konzistenciu, musíte fakt dobre odhadnúť množstvo vody. Na prvý raz sa to podarilo menej (viď foto), na druhý to už bolo lepšie. Toto jedlo zo všetkých skúšaných bolo Kubkovým favoritom. Zjedol to tak rýchlo, že som ledva ochutnal.

Pikantná ryža s kuracím mäsom

Klasická ryža s mäsom. Kúsky mäsa sú dostatočne veľké, aby ste ich aj cítili a pochutili si na nich. Obal hlási, že ide o "Fire-spice chicken", no mne sa nezdalo, že by to bolo pikantné. Kubko však hlásil, že štípe a viac to nejedol.

Hovädzí Stroganoff

Každá expedičné jedlo, ktoré som doposiaľ ochutnal, malo svoj chuťový priemer a moje nadšenie bolo priamo úmerné hladu, ktorý som mal. Vždy sa však našlo v ponuke také jedlo, ktoré mi vyložene chutilo. V prípade Lyofood-u to je jednoznačne hovädzí Stroganoff. Jedol som ho dva krát a ani raz som nebol ktovieako hladný a obidva razy mi chutilo. Je to hovädzie mäso v Stroganoff omáčke s cestovinou. Je to taký trochu guľášik, ktorý si môžete ešte prilepšiť troškou chilli, ak naň pri balení nezabudnete.

Vegánska kaša z prosa

Pokiaľ patríte medzi vegánov či už presvedčením alebo diétou z dôvodu potravinovej alergie, má pre vás Lyofood túto kašu z prosa. Mlieko je nahradené kokosovým mliekom a chuť vylepšuje agávový sirup, sušené maliny a arónia. Keďže tejto diéte neholdujem, nebudem tajiť, že to nebola práve moja šálka kávy. Viem si ale predstaviť, že v situácii stravného ohrozenia by som ju zjedol pomerne ochotne. Do takého stavu som sa ale nedostal a preto mi pomohol mladší syn, ktorý mal v tom čase alergiu na vajcia a mlieko, čo z neho robilo čiastočného vegána. Kašu zjedol na jeden šup, čo možno hodnotiť ako úspech.

Iné

V ponuke Lyofood ďalej nájdete sušené ovocie, či malinový prášok. Sú to dobré veci na doplnenie povedzme k instantnej kaši. Žiaľ fotodokumentáciu už nemám, lebo najmä vrecúška so sušeným ovocím som zjedol skôr, ako som si uvedomil, že to treba aj odfotiť.

Záver

Expedičná strava Lyofood je ľahká a chutná. Nemal by som problém sa takto stravovať aj dlhší čas, najmä s prihliadnutím na jednoduchosť obsluhy, ktorá je pre mňa kľúčová. Ak by som mal odporučiť najlepšieho zástupcu, tak si vyberte hovädzí Stroganoff.

Fotogaléria k článku

Najnovšie