Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Fjällräven Bergshell – nový materiál pre nepremokavé batohy
Fjällräven Bergshell – nový materiál pre nepremokavé batohy Zatvoriť

PR Bergshell – nový materiál pre nepremokavé batohy

Na výstave Outdoor v nemeckom Friedrichshafene získal Fjällräven prestížnu cenu za nový materiál Bergshell v kategórii "Inovatívny materiál". Bergshell je nepremokavý, odolný voči oderu a je určený na výrobu batohov. Viac ako 240 produktov bolo zaslaných do tejto súťaže a Bergshell sa ocitol medzi 37, ktoré boli ocenené odbornou porotou.

Bergshell je vyrobený z recyklovaného nylonu s certifikátom Global Recycled Standard. Je úplne nepremokavý (20 000 mm) vďaka TPU laminácii na vnútornej strane. Najdôležitejšou prednosťou tohto nového materiálu je však jeho unikátna plochá ripstopová konštrukcia. Bežné ripstopové tkaniny (t.j. odolné voči oderu) majú nerovný povrch, pretože ripstopové vlákna mierne vystupujú nad ostatný povrch. To ochraňuje zvyšné vlákna tkaniny pred oderom, avšak oveľa viac zaťažuje ripstopové vlákna. Materiál Bergshell má však túto konštrukciu hladkú a preto je odieranie rozložené rovnomerne po celom povrchu, čo výrazne zvyšuje jeho celkovú odolnosť. Ďalej, Fjällräven skombinoval v priadzi nekonečné vlákno so vzduchom tvarovaným vláknom. Hladká priadza z nekonečného vlákna má vysokú odolnosť voči v ťahu (t.j. proti roztrhnutiu) a nižšiu voči oderu. Keď je však kombinovaná so vzduchom tvarovaným vláknom, ktoré má menej pravidelný povrch a poskytuje väčšiu odolnosť voči oderu, tak získame prednosti oboch priadzí. Výsledkom je tkanina, ktorá je plochá a odolná tak voči oderu, ako aj roztrhnutiu.

"Sme nadšení zo získania ocenenia OutDoor Award 2018 v kategórii 'Inovatívny materiál' za Bergshell. Našim cieľom bolo vytvoriť udržateľný a nepremokavý materiál s čistým Fjällräven vzhľadom. Je fantastické, že to ocenila aj odborná porota," hovorí Henrik Andersson, vedúci Oddelenia dizajnu a inovácií vo Fjällräven.

Porota ocenila Bergshell aj preto, že je vyrobený zo 100% recyklovaného nylonu. "Je to dôležitá inovácia v udržateľnosti. Zapôsobila na nás kombinácia recyklovaného vlákna, hmotnosti a odolnosti voči oderu."

Produkty

Bergshell je určený výhradne pre batohy a ľadvinky. Bude použitý v letnej kolekcii Fjällräven na budúci rok. Produkty z neho budú mať aj podlepené švy a budú teda plne nepremokavé a nebudú sa dodávať s pláštenkou, lebo by bola zbytočná.

Najnovšie