Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Zelená žaba
Zelená žaba Zatvoriť

PR Hľadáte chládok v hore či osvieženie v kúpeľoch?

Potom navštívte Trenčiansky samosprávny kraj. Oplýva množstvom minerálnych a termálnych prameňov. Atmosféra kúpeľov Trenčianskej župy vás naplno pohltí. Možnosti na rozličné výlety v ich okolí tiež. Nájdete tu krásne hrady, zámky, rozmanité prírodné zákutia či scenérie krajiny.

Na jej území si ich priaznivé liečivé účinky môžete vychutnať v troch známych kúpeľných mestách – v Trenčianskych Tepliciach, v Nimnici či v Bojniciach. Pri ich návšteve či kúpeľnom pobyte vás naplno pohltí osobitná atmosféra kúpeľných miest, ktoré žijú vlastným životom. Ak vám prechádzky kúpeľným parkom nestačia, okolité pohoria či kopce lákajú na nenáročnú túru, neďaleko od kúpeľov vzdialené cyklotrasy ponúkajú možnosť prevetrať si hlavu na dvojkolesovom tátošovi. Počasie v lete je ako stvorené na spoznávanie prírodných krás kraja. Príjemný chládok v horách či vietor vo vlasoch, ale i osvieženie v kúpeľných bazénoch budú balzamom pre telo, zvyknuté na horúčavami rozpálené ulice miest a obcí. Aj takýto na rôznorodé aktivity bohatý program ponúkajú traja významní predstavitelia kúpeľníctva v Trenčianskom kraji.

V Trenčianskych Tepliciach môžete noc stráviť aj na strome

Jednou z najdôležitejších funkcií kúpeľných miest bola odjakživa fyzická i psychická regenerácia tela a oddych kúpeľných hostí. Jedny z najstarších a stále jedny z najvyhľadávanejších kúpeľov na Slovensku – Trenčianske Teplice navštevujú prevažne pacienti s chorobami pohybového ústrojenstva či nervovými ochoreniami. Osviežiť si telo popri všetkých iných procedúrach môžu nielen kúpeľní hostia, ale i verejnosť vo vonkajšom Grand bazéne, ktorý je celoročne k dispozícii priamo v centrálnej zóne mesta. Rovnako atraktívny najmä pre rodiny s deťmi je architektonický unikát - kúpalisko Zelená žaba so saunovým svetom priamo uprostred lesa. Dopriať telu sladkú odmenu v podobe masáží môžu návštevníci kúpeľov v tureckých kúpeľoch Hammam v kúpeľnom dome Sina.

Máte radi dobrodružstvo a nebojíte sa prespať v noci vonku? Zážitková noc v Domčeku na strome v Trenčianskych Tepliciach bude pre vás tou pravou. Stačí si pobaliť pre vás potrebné množstvo „svačiny“ a pobyt v súlade s prírodou sa môže začať. Nemáte chuť iba „leňošiť“ v kúpeľoch či kúpalisku, ale chcete si dať trochu do tela! Trenčianske Teplice sú ako stvorené pre vás, hľadať východiskový bod na turistiku do Strážovských vrchov už nemusíte. Priamo z kúpeľného parku v Trenčianskych Tepliciach sa totiž rozbiehajú turistické značky na všetky smery. Trenčiansky samosprávny kraj investuje už štvrtým rokom nemalé finančné prostriedky na obnovu cykloturistického značenia. Minulý rok sa obnovilo značenie z kúpeľného parku smerom na Malý Klepáč či viac ako 3 km úsek medzi Trenčianskymi Teplicami a Baračkou. Tento rok sa v lokalite vyznačí 11 km dlhý úsek medzi kúpeľmi a Dubnicou nad Váhom. Vďaka tomu si môžete užiť nádherné výhľady z okolitých kopcov, romantické východy či západy slnka.

Keď sa vydáte po červenej turistickej značke priamo z kúpeľného parku, mierne stúpanie do kopca vás privedie do cieľa na vrchu Klepáč. Prekrásny výhľad na mestá Trenčianske Teplice, Nová Dubnica, Nemšová, obec Trenčiansku Teplú, Vlársky priesmyk a na horizonte tiež na hrebeň Bielych Karpát je zaručenou odmenou za cca trištvrte hodinový výstup naň. Hoci sa v niektorých miestach náučný chodník Klepáč prelína s Lesníckym náučným chodníkom, pred neveľkou Jánošíkovou jaskyňou sa chodníky rozchádzajú. Prírodná 10,5 m dlhá pamiatka ukrytá v krásnom lesnom prostredí sa môže stať cieľom túry aj pre rodiny s deťmi. Prevetrať si svahy na rovine môžete aj priamo v kúpeľnom parku v meste, ktorým vedie takmer štvorkilometrový Lesnícky náučný chodník Trenčianske Teplice.

Viete, ako vznikli kúpele v Trenčianskych Tepliciach? Ak nie, legendu o objavení liečivej vody si môžete prečítať pri Heinrichovom prameni na trase náučného chodníka Jeleň – Baračka. Vyhliadka Jelenec či Biela skala, Jaskyňa pod Jelencom, miestne pramene i krasové závrty. To sú ďalšie z možností, ktoré náučný chodník ponúka.

Na horskom bicykli po Bojnickom cyklookruhu, či romantika pod zámkom

Hornonitrianska kotlina ukrýva ďalšieho významného predstaviteľa kúpeľníctva v kraji – kúpele Bojnice. Príjemné odpoludnie môžete stráviť v jednom z najstarších a najkrajších kúpeľných parkov na Slovensku, ktoré vás nabije dobrou náladou a entuziazmom. Doslova „vyblázniť“ sa môžete v dvoch vonkajších a troch vnútorných bazénoch s teplou vodou, ktoré sa v kúpeľnom areáli nachádzajú tiež. Romantický Bojnický zámok. Bojnická ZOO. Vodný hrad Šimonovany. To je len niekoľko atrakcií, bez ktorých návštevy nemôžete opustiť toto kúpeľné mestečko na juhovýchodnom úpätí Malej Magury. Oživiť svoj kúpeľný pobyt môžete jazdou na horskom bicykli. K dispozícii máte celý Bojnický cyklookruh v dĺžke 154 km, prechádzajúci okolo regiónu hornej Nitry. O obnovu jeho značenia na jednotlivých úsekoch sa aj vďaka finančnej podpore Trenčianskej župy každým rokom stará Slovenský cykloklub, takže sa nemusíte báť, že by ste sa v nejakej jeho časti stratili. Máte chuť osviežiť svoj kúpeľný pobyt celodenným výletom na bicykli? V asi 12 km vzdialenej obci Nitrianske Rudno vám stačí nasadnúť na cykloautobus, dvojkolesového tátoša naložiť na zapriahnutý cyklovozík a vysadnúť na akejkoľvek zastávke smerom do Trenčína. Cykloautobusy, jazdiace s podporou Trenčianskej župy, brázdia krajské cesty už druhým rokom.

Na bicykli do Nimnických kúpeľov

Mladé vekom, no veľké možnosťami na regeneráciu a absolútny relax. Aj také sú Nimnické kúpele, ktoré patria medzi najmladšie na Slovensku. Ich poloha pri veľkom vodnom diele Priehrade mládeže ich predurčuje poskytnúť domácej i zahraničnej klientele i návštevníkom širokú škálu možností trávenia kúpeľného pobytu, či už sú to vodné športy, rybolov či plavba výletnou loďou. Okolitý lesopark je navyše ako stvorený pre pešiu turistiku či cykloturistiku. Bicykel si tak do kúpeľov nezabudnite zbaliť. Využijete ho pri spoznávaní okolitého prostredia, napríklad jazdou okolo Nosickej priehrady. Prevetrať si hlavu môžete tiež na úseku Vážskej cyklomagistrály, financovanom z rozpočtu Trenčianskej župy a vedúcom z kúpeľov do neďaleko vzdialeného okresného mesta Púchov, kde môžete intelektuálne pookriať pri návšteve archeologického múzea a múzea kolies. Na bicykli sa popri Váhu dostanete napríklad aj do Považskej Bystrice, kde vás zrúcaniny Považského hradu prenesú do 13. storočia.

Aj Partizánske sa môže pochváliť termálnym skvostom. V okrajovej štvrti mesta dobijete baterky do plna

Mestská časť jedného z 9 okresných miest Trenčianskeho kraja – Malé Bielice – ukrýva poklad v podobe teplej minerálnej vody dosahujúcej teplotu 40 stupňov Celzia, jej priaznivé účinky na rehabilitáciu a regeneráciu organizmu ocení každý návštevník. Doplnok kúpeľných priestorov v podobe plavárne či aquaparku nesmie chýbať ani tu. Na svoje si zaručene prídete vo wellness centre so saunou či parou, obísť nemôžete ani miestne turecké kúpele. Ukončiť deň večernou prechádzkou v priestoroch kúpeľov Malé Bielice láka kúpeľná promenáda prechádzajúca parkom a pretínajúca celý relaxačný komplex.

Osviežili ste sa v bazéne a hľadáte ešte nejaký program? Neďaleká Hvezdáreň v Partizánskom láka na pozorovanie oblohy aj cez deň, aktívne stráviť voľný čas môžete aj jazdou na bicykli na stredne náročnej trase Partizánske – Veľké Uherce – Oslany.

Fotogaléria k článku

Najnovšie