Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Deuter AirContact Lite je trekkingový batoh klasickej konštrukcie s hmotnosťou hlboko pod 2 kg
Deuter AirContact Lite je trekkingový batoh klasickej konštrukcie s hmotnosťou hlboko pod 2 kg Zatvoriť

Recenzia Deuter AirContact Lite 50+10

Medzi klasickými dvojkomorovými batohmi patrí u nás model AirContact nemeckej značky Deuter dlhodobo medzi to najlepšie, čo si turista môže dopriať. Robustné materiály, prepracovaný chrbtový systém a množstvo funkčných detailov sa však podpíše na hmotnosti, na ktorú kritickým okom pred nákupom pozerá nejeden turista. A to napriek tomu, že pri viacdňových túrach naťažko je rozdiel pár stoviek gramov navyše zanedbateľný. Pre tých je tu verzia Lite, ktorá je oproti bežnej o 940 gramov ľahšia, ale aj stráca 5 litrov objemu.

Výrobca
Deuter
Model
AirContact Lite 50+10
Typ
klasický trekkingový dvojkomorový batoh
Materiály
600D Polyester (35%), 100D Polyamide (65%)
Hmotnosť
1750 g – údaj výrobcu
Základná litráž
50 l – nadstaviteľný o 10 litrov
Farebné kombinácie
šedo-čierny, modrý, zelený
Páči sa mi
dobre nastaviteľný a pohodlný chrbtový systém, vhodný aj na väčšiu záťaž, výborný presun hmotnosti do bedier, klasické členenie priestoru, výškovo nastaviteľný vrchlík, priestor na bokoch pre fľaše, detaily, nižšia hmotnosť
Nepáči sa mi
pláštenka sa predáva samostatne a nemá v batohu špeciálne miesto, do bočných vrecák sa ťažšie zmestia veľké fľaše (sú skôr vhodné na stredne veľké), čelné vonkajšie vrecko mohlo byť väčšie, absencia čelného vstupu
Ostatné info
výškovo nastaviteľný chrbtový systém
duralová výstuha chrbtového systému v tvare X
výškovo nastaviteľný vrchlík
kompatibilita s vodným rezervoárom Source
mohutný bedrový pás
Infocena
169,95 € – HUDYsport
Obchody
HUDY sport

V roku 2007 som testoval batoh AirContact 45+10, čiže veľmi podobný tomuto. Vtedy išlo o neodľahčenú verziu, odľahčená prišla až neskôr. Bežný AirContact sa za vyše 10 rokov evolúce síce značne posunul ďalej, no Lite verzia je svojim vybavením veľmi podobná AirContactu spred desaťročia. Ibaže je o 5 litrov priestrannejšia a 650 gramov ľahšia, t.j. schudla o viac ako štvrtinu. Takže hoci ide o odľahčenú verziu, nie je to na úkor funkčnosti, hoci mnohé vychytávky si Deuter ponechal pre neodľahčený AirContact.

Dizajn a konštrukcia

Koncepcia batoha je tak klasická, ako sa len dá. Má dve komory s rozopínateľnou priehradkou medzi nimi. Do spodnej sa dostanete cez rozmerný spodný vstup, do hornej cez posuvný vrchlík. Ďalšie vstupy batoh nemá. Výškovo nastaviteľný chrbtový systém je robustný, postavený s ohľadom na vyššiu hmotnosť nákladu, podporený duralovými výstuhami. Na bokoch sú kompresné popruhy a vrecká na fľaše. Tento prístup ku konštrukcii trekkingových batohov si pamätám od 90-tych rokov, kedy som s turistikou začínal a predpokladám, že ani vtedy nebol zásadne nový.

Batoh má však množstvo detailov, ktoré spríjemňujú používanie. Rozmerné elastické vrecká na bokoch poskytujú priestor menším a stredne veľkým fľašiam, ku ktorým sa pri troche cviku dá dostať aj bez skladania batoha. Spodné kompresné popruhy sú schované vnútri vrecka, takže ich použitie je nezávislé od toho, čo máte vo vreckách. Ak ich však potrebujete zvonka (napríklad na fixáciu tyčiek od stanu), dajú sa premiestniť.

Uzáver hlavnej komory má dve sťahovacie šnúry, jednu nižšie, druhú vyššie. Ďalej je tu fixačný popruh, ktorý sa zvykne používať na fixáciu lana. Pokiaľ neholdujete horolezectvu, poslúži aj na prichytenie bundy či mikiny.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ak naplníte hornú komoru batoha až po okraj, príde vhod možnosť posunutia vrchlíka. Vtedy využijete deklarovaných 10 litrov objemu navyše. Vrchlík má dve vrecká – jedno dostupné zvonka, jedno z vnútornej strany. Samozrejmosťou je karabínka na kľúče. Vrchlík je odpojiteľný od batoha úplne a môže slúžiť ako príručný batôžtek, či dámska kabelka. Príde vhod napríklad keď idete z kempu na prechádzku do neďalekého mestečka.

Pre fixáciu matrošu sú tu dve klasické uchá na cepíny. Tieto uchá sú vhodné aj pre palice a pre tento účel majú v sebe malé dierky, do ktorých strčíte hroty. Je to šikové, palice nevypadávajú. Horné uchytenie či už palíc alebo cepína je riešené elastickou sťahovacou šnúrkou s háčikom. Sú tu aj 4 menšie ušká na priháknutie držiaka helmy. Držiak sa predáva samostatne, rovnako ako pláštenka, ktorá nie je v základnom vybavení a batoh pre ňu ani nemá žiadne špeciálne vrecko, či dvojité dno.

Batoh je taktiež kompatibilný s vodným rezervoárom. Používam 2L Source, no zmestil by sa v pohode aj 3-litrový. Uchytenie je optimálne pre túto značku, ktorá dodáva aj vodné rezervoáre pre Deuter s ich logom.

Zaujímavým prídavkom je čelné elastické vrecko s fixačným popruhom. Je ideálne na prepotené alebo mokré veci, ktoré nechcete dávať dnu. Vrecko mohlo byť aj rozmernejšie. Mokrú bondu však môžete prevesiť cez fixačný popruh.

Materiály

Batoh je ušitý z kombinácie polyesteru (35%) a nylonu (65%). Polyester je v hrúbke 600D, ide o robustné vlákno s hrubou vrstvou PU záteru a je použité na tých častiach batoha, kde sa očakáva väčšie zaťaženie a opotrebovanie. Nylon má hrúbku 100D a je vyhotovený s ripstopovou štruktúrou. Tkanina z neho je ľahká, no podľa výrobcu veľmi odolná voči oderu a roztrhaniu. Aj vďaka použitiu tohto materiálu má batoh zníženú hmotnosť.

Chrbtový systém

Robustný a pohodlný chrbtový systém je povinnosťou každého batoha, no pri batohoch určených pre ťažšie náklady je to základ úspechu. Chrbtový systém tohto batoha nesie názov Aircontacnt Lite System – je výškovo nastaviteľný, vystužený dvojicou duralových výstuh v tvare X a má veľmi robustný a výborne tvarovaný bedrový pás, ktorý zabezpečuje prenos hmostnosti do bedier. Na bedrovom páse je aj dvojica elastických vrecák na príručné občerstvenie, či vreckový nožík alebo menší mobil.

O chrbát sa opiera dvojica polstrovaných vankúšov, ktoré sú umiestnené vertikálne. Medzi nimi je kanálik pre odvetrávanie. Posúvanie ramenných popruhov je pomocou Vari Quick systému a ide spoľahlivý spôsob, ktorý pri AirContact batohoch používa Deuter už dlhé roky.

Dojmy

Pri balení pôsobil batoh ako starý známy. Je to dané jeho klasickou koncepciou, takže som nemusel vymýšľať, čo kam a ako umiestnim. Do spodnej komory spacák, veci na spanie a časť náhradného oblečenia. Blízko spodného vstupu také, u ktorých bolo pravdepodobné, že by sa počas dňa mohli zísť, napr. nepremokavá bunda. Na spodok hlavnej komory veci, ktoré asi počas dňa nebudú potrebné. Ďalej hydrovak, a následne jedlo, varič a na vrch drobnosti, na ktoré sa počas balenia zabudlo. Ťažšie veci bližšie k chrbtu. Karimatka pomocou popruhu na vrchlík. Do jedného bočného vrecka príručný termohrnček s čajom. Spolu celkovo asi 14 kíl. Paličky som zastrčil do dierok jedného z ušiek. Do čelného elastického vrecka som si dal náhradné termotričko a buffku. Ergonómii pri balení a prístupe k veciam možno vytknúť iba ak absenciu čelného alebo bočného vstupu do hornej komory. Deuter to však vynechal v snahe znížiť hmotnosť, takže pre koho je tento vstup dôležitý, mal by siahnuť po inom modeli, napr. AirContact 55+10.

Hoci pri prázdnom batohu som mal dojem, že mám správne nastavenú výšku popruhov, pri plne naloženom sa ukázalo, že to treba doladiť. Toto odporúčam vykonať už v predajni, aby ste zistili, či vám naozaj sedí. Posun o jeden dielik to vyriešil, no aj tak som si nebol istý, či je to to pravé. Po zapnutí bedrového pásu sa ukázalo, že ten je pre pohodlie nosenia kľúčový. Je veľmi dobre tvarovaný a prenáša podstatnú časť hmotnosti. A nemusí ani byť extra ztuha pritiahnutý. To je veľmi dobré, lebo príliš tuho pritiahnutý bedrák môže po dlhšom nosení spôsobovať bolesť v bedrách. Po doladení bedráku bolo nosenie bezproblémové a pohodlné. Špecifikom tohto batohu je dvojica polstrovaných úzkych vankúšov a pomerne malá celková plocha dotyku s chrbtom. Batoh je tak v pohode vhodný aj pre ľudí s užším chrbtom. Toto je zároveň super pre dobré odvetranie chrbta. Kto však hľadá batoh s väčšou styčnou plochou s chrbtom, by mal hľadať inde, napr. AirContact v klasickej verzii.

Záver

Batoh AirContact Lite 50+10 má tak klasickú koncepciu, ako sa len dá. Aký je teda dôvod siahnuť práve po tomto batohu? Podľa mňa je to výber materiálov, ergonómia a výborný chrbtový systém pri zachovaní nízkej hmotnosti. Dizajnéri doň vtesnali všetko, čo sa očakáva od klasického trekkingového modelu, pri hmotnosti hlboko pod 2 kg bez zásadného kompromisu vo funkčnosti a robustnosti. Iste, nemá niektoré moderné vychytávky – ako napríklad čelný vstup do hornej komory – no pokiaľ počítate každý gram, iste mu to radi odpustíte.

Fotogaléria k článku

Najnovšie