Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Fjällräven Abisko Shade Trousers – všestranné outdoorové nohavice do teplejšieho počasia
Fjällräven Abisko Shade Trousers – všestranné outdoorové nohavice do teplejšieho počasia Zatvoriť

Recenzia Letné nohavice Fjällräven Abisko Shade Trousers

Krátke nohavice nosím do hôr len výnimočne. Mám problematické kolená a nemám preto chuť ich vystavovať prípadným zmenám počasia. Nosievam preto buď trojštvrťové alebo dlhé s možnosťou vyhrnutia pod kolená. Okrem toho musia mať priedušný rýchloschnúci materiál, aby som sa v nich neparil a v prípade, ak zmoknem v letnej prehánke, aby rýchlo vyschli. Také sú aj Fjällräven Abisko Shade Trousers.

Výrobca
Fjällräven
Model
Abisko Shade Trousers
Typ
outdoorové nohavice do teplejšieho počasia
Materiály
G1000 Air
Hmotnosť
350 g – veľkosť 48 (M)
Farebné kombinácie
tmavošedá, svetlohnedá, stredne hnedá, modrá
Páči sa mi
materiál, strih, vyhotovenie, detaily, bočné vetracie zipsy, vrecká na stehnách, možnosť ľahkého vyhrnutia pod kolená
Nepáči sa mi
šitie skrytého gombíka hlavného zapínania rýchlo povolilo
Infocena
165 € – odporúčaná MOC

Materiál

Fjällräven používa na väčšine svojich nohavíc niektorý variant materiálu G1000, ktorý je kombináciou recyklovaného polyesteru (65 %) a bio bavlny (35 %). V tomto prípade ide o variant Air s nižšou gramážou a zameraním do teplejších podmienok. Na rozdiel od ostatných variantov G1000, Air nie je navoskovaný kvôli lepšej priedušnosti, no zároveň tento materiál neposkytuje úplnú ochranu pred komármi a rýchlo premokne. Pokiaľ však obetujete niečo z priedušnosti, vybrané časti si môžete navoskovať sami, prípadne vám to na počkanie spravia v obchode.

Strih

Strihovo sú nohavice Abisko Shade veľmi podobné nohaviciam Abisko Lite Trekking, avšak na rozdiel od nich nemajú strečové časti, takže sa menej prispôsobia a je tak nutné, aby pri výbere dobre sadli. Po necelých dvoch mesiacoch častého nosenia mám dojem, že materiál v niektorých miestach trošku povolil, no nie výrazne.

Sed je podľa údajov výrobcu stredný, no z môjho pohľadu skôr nízky, čo mi vyhovuje, pretože pás nohavíc mám rád tesne nad bedrovými kosťami. Nohavice, najmä v dolnej časti, sú užšie a "neplantajú". Celkovo je strih moderne ladený. Farebná škála je zas skôr konzervatívna, jedine modrá je trošku extravagantnejšia, ostatné farby sú turistická klasika (tmavošedá, svetlohnedá, strednehnedá).

Vychytávky

Nohavice majú integrovaný opasok, ktorý je vedený vo vnútri a jeho dĺžku stačí nastaviť raz a zaistiť zatváracou plastovou sponou. Opasok sa následne samostatne neotvára, lebo neprechádza ponad zapínanie, ale je doň ukotvený. Hlavné zapínanie nohavíc má dvojicu gombíkov – jeden väčší viditeľný a druhý menší skrytý.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V zadnej časti pod pásom sú ventilačné otvory prekryté légou. Nakoľko je toto efektívny spôsob odvetrávania, neviem veľmi posúdiť. Zato bočné vetracie zipsovania sú veľmi efektívnou formou. Otvory sú dlhé – od kolien až takmer k bedrám – pri plnom otvorení môžu byť vidieť aj trencle. Zipsy však majú dvojicu protichodných jazdcov, takže vetranie je možné si presne prispôsobiť.

Tradične dobre spracované sú vrecká. Bočné sú dostatočne hlboké a vstup do nich je tesnejší, takže veci nemajú tendenciu vypadávať pri sedení či iných činnostiach. Taktiež je tu dvojica vrecák na prednej strane stehien. Sú zipsovateľné, takže sú vhodné na menšie veci, ktoré chcete mať poruke, no chcete, aby boli v bezpečí. Pravé vrecko má vo vnútri aj vnútorné vrecúško z elastickej sieťoviny, do ktorého presne zapadne smartfón. Úchopy zipsov sú z kúskov kože, takže ich ľahko nahmatáte aj naslepo.

Nohavice sú na konci ukončené zahnutím do manžety, v ktorej je umiestnená elastická šnúra s plastovým cord lockom. Zvyšná šnúra je vyvedená z vnútornej strany manžety, takže ju ľahko skryjete. Nohavice sa vďaka užšiemu strihu a ľahkému materiálu dobre držia po vyhrnutí pod kolená a elastickú šnúru netreba príliš tuho priťahovať.

Skúsenosti

Nohavice Fjällräven Abisko Shade Trousers nosím takmer dva mesiace na väčšinu outdoor aktivít a v chladnejšom letnom počasí aj na bežné nosenie. Strihovo mi vyhovujú a páči sa mi aj, že sú ľahké. To je dobré jednak na nosenie a jednak aj pokiaľ ich beriem do batohu ako druhé nohavice. Taktiež sa dajú zbaliť do malého objemu.

Po krátkom čase sa mi takmer odpáral vnútorný gombík a visel len na troške nite. Bolo to treba opraviť. To je zároveň jediný neduh, s ktorým som sa doposiaľ stretol.

Vyhovuje mi možnosť ľahkého vyhrnutia pod kolená. Skoro ráno, keď vyrážam na túru, býva ešte chladno a hoci nohavice nemajú impregnáciou, predsa ako-tak ochránia pred rannou rosou, aby nepopadala do topánok zvrchu. Neskôr počas túry vyhrniem nohavice pod kolená a tak sa nepotrebujem prezliekať do kratších. Ako som písal v úvode, kraťasy nenosím kvôli háklivým kolenám takmer vôbec.

Čo sa týka tepelného komfortu, tak asi do 25 °C sú tieto nohavice bez problémov použiteľné. Pri intenzívnejšom pohybe otváram bočné vetracie zipsy. Oceňujem aj rozloženie vrecák.

Údržba je jednoduchá, nohavice bežne periem spolu s termoprádlom s tekutým pracím prostriedkom bez zmäkčovadiel a bez aviváže. Teraz mám na nich akurát staršie zaschnuté fľaky od čučoriedok, tak uvidím, ako si bežný prací cyklus s nimi poradí.

Fotogaléria k článku

Najnovšie