Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pozvánka Kosodrevina rastie, kto chodníky spasie?

Veru, nezostalo veľa miest na hrebeňovom chodníku medzi Telgártom a Donovalmi, ktoré by neskrášlila ruka našich dobrovoľníkov alebo aspoň nepochodila noha prieskumníkov. Prichodí nám preto vrátiť sa späť na začiatok našej cesty, na majestátnu Kráľovu hoľu. O zelenom strome na nej nemôže byť reč už dlhšiu dobu, určite ale treba hovoriť o piatich prístupových chodníkoch na vrchol, z ktorých väčšina trpí zanedbaným stavom. A tento fakt ideme v septembri zmeniť. Každá nápomocná ruka padne vhod. Príďte, tešíme sa na vás.

Čo sa chystá?

Orezávanie, obstrihávanie, odhadzovanie a iné formy pasovania sa s kosodrevinou, konármi a kríkmi pretŕčajúcimi do prístupových chodníkov na Kráľovu hoľu. Cieľom je obnoviť bezprekážkovú priechodnosť, a aj tým podporiť rozvoj turizmu v regióne, ktorý sme si zamilovali. V dobrej partii s chuťou a radosťou urobíme kúsok užitočnej práce.

Kedy a kde?

Termín: 14. - 16. 9. 2018

Stretneme sa v piatok večer od 18.00 h v turistickej ubytovni v Telgárte, kde budeme mať základný tábor. Priblíženie k hrebeňu a späť zabezpečíme (treba rátať aj s pešími presunmi).

Pridáš sa k nám?

Uvítame každého, kto chce byť pilčík s motorovou či ručnou pílou, strihač, sekáč, odhadzovač konárov, fotograf či zabávač. Slovom - fyzicky zdatný jedinec s vyvinutou láskou k prírode.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ako sa prihlásiť na brigádu?

Vyplnením krátkeho prihlasovacieho formulára. Prosím, urobte tak najneskôr do 2. 9. 2018.

Prihláseným dobrovoľníkom zašleme informácie o detailnom pláne brigády.

Čo si treba priniesť?

Každý: pevné topánky, celotelový odev (napr. montérky), dačo proti dažďu (pršiplášť, GoreTex), pracovné rukavice, jedlo na víkend, poistenie na hory, dobrá nálada.

Kto má a môže: motorová píla (so skúseným pilčíkom prislúchajúcim k nej), ručná pílka, sekera, mačeta, záhradnícke nožnice, čokoľvek, čím sa dajú strihať tenké konáre.

Vďaka dobrovoľníkom sme prerezali mnohé úseky v Nízkych Tatrách, v reportážach z minulých rokov (viď Sportovy klub PARBAT) sa môžete dozvedieť viac o našej práci. Budeme sa tešiť na každý ďalší pár šikovných rúk a za odmenu ponúkame dobrý pocit z užitočnej práce a krásne chvíle strávené v príjemnej partii.

Akciu organizuje Športový klub PARBAT a naši partneri:

  • Lesy Slovenskej republiky, štátny podnik, odštepný závod Beňuš, OZ Slovenská Ľupča,
  • Správa Národného parku Nízke Tatry,
  • Klub slovenských turistov, Sekcia značenia KST,
  • HIKING.SK - mediálna podpora.

Najnovšie