Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Perzeidy v auguste
Perzeidy v auguste Zatvoriť

PR 10x Horehronie – tieto miesta musíte zažiť!

Horehronie ponúka úžasný mix histórie, krásnej prírody, zachovaných zvykov, kultúry i gurmánskych zážitkov. K tomu ojedinelé podujatia, napríklad nočné pozorovanie padajúcich Perzeidov v Lesníckom skanzene spojené s večernou jazdou historickým vláčikom. Poďme sa pozrieť na to, ktoré miesta by ste pri návšteve tohto regiónu rozhodne nemali obísť.

Kráľovské mesto Brezno – za históriou i zábavou

Brezno
Brezno

Kde začať? Poďme do kráľovského mesta Brezna, kde sa narodil spisovateľ Martin Rázus. Ak sa budete len tak túlať jeho historickým jadrom, narazíte na prekvapivé množstvo pamiatok, novo zrekonštruovanú unikátnu Synagógu, či môžete si vypočuť najstarší organ v kostolíku. Nahliadnuť do života a kultúry ľudí sa vám podarí v Horehronskom múzeu. Zoznámite sa s dávno zabudnutými remeslami, zvykmi a tradíciami a od 13. júla si môžete pozrieť expozíciu s názvom Svadba po pansky. Biele šaty, naškrobený závoj, vyžehlený oblek a nostalgické oznámenia. Cítite ten závan starých čias?

No mesto Brezno ponúka aj kultúrne leto, ktoré každý piatok roztancuje celé námestie a za návštevu stoja miestne atypické bary, kaviarničky, či jeden legendárny klub sídliaci v industriálnom objekte bývalej likérky, ktorý slúži ako nezávislý kultúrny priestor.

Salaš Zbojská: Zbojníckou strelou na Vyhliadkovú vežu, Hrad Muráň a Chov vzácnych sysľov

Salaš Zbojská
Salaš Zbojská

Na salaši v prekrásnom prostredí Muránskej planiny budete usínať a prebúdzať sa s bečiacimi ovečkami, erdžaním koní a brechotom salašníckych psov. Na Zbojníckej degustácii si vypočujete legendy, naučíte sa pasovať so zbojníkmi, zajazdíte si na huculských koňoch a vyskúšate miestne špeciality. Na salaš premáva zubačka - jediná v Európe, s ktorou si môžete vychutnať dávno zabudnutý zážitok z jazdy ozubnicovým parným vlakom na železnici širokého rozchodu cez 20m vysoké viadukty. A čo viac? Zbojnícky chodník Jakuba Surovca vás prevedie Čertovou tiesňavou po rebríkoch potôčikov a z Vyhliadkovej veže dovidíte až na strechu Nízkych Tatier.

Odporúčame prejsť sa na hrad Muráň, kde cestou môžete pomôcť vzácnym sysľom pasienkovým a to prikŕmením v lokalite Biele vody. Je to jediné miesto na Slovensku, kde vám stovky sysľov budú jesť z ruky.

Čierny Balog: Čiernohronskou železničkou do Lesníckeho skanzenu

Čiernohronská lesná železnica
Čiernohronská lesná železnica

Z roku 1908 dnes premáva na dvadsiatich kilometroch z Čierneho Balogu na tri smery – Vydrovo, Dobroč a Šánske –, a to každý deň až do 15. septembra. Počas letných prázdnin by bolo priam neodpustiteľné, ak by ste sa nezviezli s deťmi na parnej lokomotíve. Na hlavnej stanici si požičajte aj kolobežky a prezrite si Čierny Balog a Vydrovskú dolinu. Alebo sa prihlásite na výlet Večerným expresom do Lesníckeho skanzenu? Čaká na vás vzrušujúca jazda so sprievodcom, počas ktorej budete pozorovať divú lesnú zver.

Kráľova hoľa: najvyšší cyklobod na Slovensku s E-bikom, Múzeum zvoncov a spiežovcov, Chmárošský viadukt a Telgártska slučka, Meandre a prameň rieky Hron, 30 m Vyhliadková veža v Polomke

Kráľova Hoľa
Kráľova Hoľa

To sú skvosty východnej časti Horehronia, kde láska a pokoj ľudom dýchať dáva. Zachovalé tradície a múdrosti starých otcov vám rozpovie človek s veľkým srdcom Mikuláš Gigac, zberateľ zvoncov a spiežovcov, ktorý tak vytvoril unikátne Múzeum zvoncov. Šumiac rázovitá dedinka pod matkou štyroch slovenských riek Kráľovou hoľou ponúka požičovňu elektrobickylov, s ktorým je tento vrchol akoby kameňom dohodil a s úsmevom na tvári za 50 minút sa ocitnene na strechce Nízkych Tatier. A aby sme sa pozreli na rieku Hron aj z blízka, určite odporúčame navštíviť je prameňa a meandre pri Telgárte a cestou tiež známy skvost Chmárošský viadukt - je jednou z najznámejších a zaiste i najkrajších technických pamiatok na Slovensku spolu.

Splav Hrona, hrad Lupča, Múzeum Lyží a lanoviek, Kalište, Moštenica, Ride.sk

Splav Hrona
Splav Hrona

Pre tých, ktorý majú radi adrenalín, ponúka región príjemné osvieženie a nezabudnuteľné dobrodružstvo, a to možnosť splaviť rieku Hron. Riekou sa doplavíte takmer k hradu Lupča, ktorý patrí k historickým skvostom, prehliadku jeho zrekonštruovaným jadrom vám spríjemní ochutnávka mliečnych produktov a unikátnych miestnych pravých zrejúcich syrov. Potulky históriou vás privedú do Podkoníc, kde sa nachádza jediné slovenské Múzeum lyží a lanoviek. V Podkoniciach si môžete požičať elektrobicykel v showroome Ride.sk a vydať sa na dobrodružstvo hrebeňom Donovalov, cez povstaleckú dedinku Kalište, či za osviežením na Moštenické travertíny, kde pramení vyhľadávaná krištáľovo čistá železitá voda, no Moštenica skrýva i najstarší robotnícky dom na Slovensku z v roku 1921.

Letné osvieženie

Bystrianska jaskyňa
Bystrianska jaskyňa

V regióne sa nachádza Bystrianska jaskyňa v obci Bystrá, známa nielen ojedinelými jaskynnými objektmi ale najmä speleoterapiou a poskytuje pravé horské osvieženie počas horúcich dní. Voda z jaskynného systému vyviera ďaleko za horami v obci Valaská, a miestne jazierko s touto vodou sa stalo trvalým sídlom labutí, ktoré tu každoročne odchovajú svojich potomkov.

Letné osvieženie a zábavu na vode, či relax zaručujú jazero Krpáčovo, vodná nádrž Tále, plaváreň Brezno, či najväčšie wellness centrá hotela Partizán**, Bystrá** a Stupka

Cyklobus, Tourbus a 5 požičovní elektrobicyklov

Požičajte si ebiky
Požičajte si ebiky

Od 5. júla 2018 až do 26. augusta 2018 prebiehajú pravidelné výlety po regióne. Tourbusom každý štvrtok na Chopok, výlet na Salaši Zbojská, výlet na Kráľovu hoľu a absolútnou novinkou je Astrovlak do Lesníckeho skanzenu. Cyklobusom každú nedeľu so sprievodcom na vždy novú trasu. Doprava je s Horehronie card zadarmo. Tohtoročnou novinkou je cykloportál www.cyklo.horehronie.net, v ktorom cyklista nájde zoznam požičovní elektrobicyklov, online rezervačný systém a tipy na cyklovýlety s GPX, fotkami a popisom.

Astrovlak

Perzeidy v auguste
Perzeidy v auguste

Nočné pozorovanie hviezd v Lesníckom skanzene spojené s večernou jazdou historickým vláčikom, astronomická príprava v tradičnej horárni z roku 1865 a pozorovanie nočnej oblohy ďaleko od svetiel mesta, posledný termín je 16. 8. 2018, keď budú padať Perzeidy.

Tále: Vodná nádrž, Lezecká stena, Golfová akadémia, Minigolf či lanový park a návšteva nového Infocentra Horehronie s predajom produktov a remeselných výrobkov z Horehronia. Rekreačná oblasť Tále, stvorená pre rodiny s deťmi - to je poriadna dávka osvieženia vo vodnej nádrži Tále, či kopec šibalstiev v outdoorovom ihrisku Ferda, adrenalín v lanovom parku a rozsiahlej lezeckej stene, alebo dobrodružstvo na koni na Ajax farme v Bystrej. Každý si môže skúsiť minigolf, či okúsiť pravý greeen golfového rezortu Tále, ktorý ponúka i golfovú akadémiu a tábory. Ak by ste to nestihli za svetla, žiaden strach, novinkou je Nočný golf!

Ďalšie tipy na výlety a originálne suveníry z regiónu, remeselné produkty, mliečne produkty z Horehronia, medy, čaje, sirupy radi ponúknu Horehronské devy v novom Infocentre Horehronie v dedinke Bystrá, otvorenom denne od 8.00 do 18.00 hod.

Za gurmánskymi skvostami

Chopok
Chopok

O plné brušká sa postarajú top šéfkuchári z Horehronia, odporúčame to najlepšie:

  • Chopok: panoramatická reštaurácia Rotunda,
  • Tále: Koliba Stupka, Tálska bašta,
  • Bystrá: Wellness Hotel Bystrá,
  • Salaš Zbojská: Zbojnícky dvor,
  • Brezno: MotorStop Zadné Halny,
  • Šumiac: Pohostinstvo pod úbočou,
  • Čierny Balog: Reštaurácia Lampáreň.

Fotogaléria k článku

Najnovšie