Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Táborisko Radzim

Revúcku vrchovinu možno smelo označiť za veľmi málo navštevované pohorie a navyše málokto tuší, kde sa vôbec nachádza. Áno, pri Revúcej, ale tiahne sa v páse ako južné predhorie Slovenského rudohoria od Juhoslovenskej kotliny v priestore od Tomášoviec (pri Lučenci), cez Poltár, Rimavské Zalužany, Kyjatice, Ratkovú, Magnezitovce, Ochtinú až po Vyšnú Slanú (pri Dobšinej) a Rožňavu. No nič, radšej si otvorte mapu a hľadajte spomenuté obce.

Poloha
Revúcka vrchovina: sedlo medzi Veľkým a Malým Radzimom
Nadmorská výška
902 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.77656 ° SŠ
dĺžka: 20.33216 ° VD
» Mapa
Nocľah
štyria turisti s vlastnou karimatkou a spacím vakom
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
bez prameňa v blízkosti
Spojenie
Brdárka (bus len cez pracovné dni!)
Dalšie info
upravené ohnisko

Poloha

Ak sa zatúlate do Revúckej vrchoviny, tak kulminuje najvyšším bodom - Veľký Radzim (991 m). V masíve tejto impozantnej stolovej hory sa nachádza môj tip na nocľah. Ide o sedlo medzi vrcholom Veľkého Radzima a Malého Radzima s nadmorskou výškou 898 m. Síce tadiaľ neprechádza značená trasa, ale možno sa doň dostať po lesnej ceste z lúky Dupkov nad Brdárkou alebo podľa miestnych drevených smeroviek od vyhliadky Vdovčíkovo kreslo (pod Veľkým Radzimom), kde končí žltá značka z Brdárky.

Prístup

  • z Brdárky (bus, len cez pracovné dni!) po žltej značke cez sedlo Hora a Veľký Radzim (miestne značenie) do sedla za cca 1.45 h,
  • z Brdárky (bus, len cez pracovné dni!) po zelenej značke (časť NCH) a neznačene z lúky Dupkov na lesnú cestu do sedla za cca 1.30 h,
  • z Vyšnej Slanej (bus) neznačenou poľnou cestou do sedla Kozub (662 m) a cez lúku Dupkov krátko po zelenej značke na neznačenú lesnú cestu do sedla za cca 1.30 h,
  • z Kobeliarova (bus) po zelenej značke cez Brdárku do sedla za cca 3.00 h,
  • z Vlachova (bus) po žltej značke cez sedlo Hora a Veľký Radzim za cca 3.00 h.

Objekt

Vhodné miesto na nocľah pre tulákov tvorí jednoduchý drevený prístrešok a ohnisko s pultom a jednoduchým sedením. Rozmery prístreška sú približne 3 x 3,5 metra s pultovou plechovou strechou. Steny nie sú vôbec kryté, preto je nutná celta. My sme spali v sedle počas veterného počasia a stavba je na otvorenom priestranstve lúky, tak si treba vytvoriť závetrie. Vybavenie tvorí jedine drevený stôl. V tesnej blízkosti je do zeme zapustená stará smaltovaná vaňa, kde je zachytená zrážková voda. Netuším, či slúži ako napájadlo pre lesnú zver, ale na uhasenie ohniska môže tiež poslúžiť.

Ohnisko pod skupinou smrekov je obohnané lavičkami z guľatiny. Medzi kmeňmi stromov sú štyri police zakryté celtou a palivové drevo je prekryté provizórnou plechovou strechou. Všetko po ruke v tesnej blízkosti ohniska. Nechýbajú ražne na opekanie. Priamo v sedle stojí drevený rázcestník so smerovkami na okolité vyhliadky.

Voda

Keďže masív Radzima je tvorený krasovými horninami, tak vo vrcholových častiach budete hľadať prameň márne. Najbližší zdroj vody pri zelenej značke sa nachádza pod lúkou Dupkov na okraji lesa (pešo do 30 minút chôdze). Ďalšie pramene vyvierajú v obci Brdárka, kde sú zachytené do žľabov a válovov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie