Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Sprievodca lesom
Sprievodca lesom Zatvoriť

Recenzia Peter Wohlleben – Sprievodca lesom

Knihu mi podsunul kamarát Juro so slovami: „Mám pre teba dobré čítanie.“ Najskôr asi mesiac nedotknute ležala medzi ostatnými knihami na nočnom stolíku, no keď som ju otvoril, zistil som, že to ma veru bude baviť. Autor je síce Nemec, ale poznatky z jeho knihy sa dajú aplikovať aj pre našu krajinu. Z každej stránky cítiť, že Wohlleben je skutočný milovník lesa a vo svojej knihe sa delí s čitateľom zábavnou formou a v prepojení s praxou o svoje zážitky z lesa.

Výrobca
Peter Wohlleben, vydavateľstvo Tatran
Infocena
13 €
Obchody
https://www.martinus.sk/?uItem=277868

Spomína na svoju lesnícku kariéru a poukazuje na masívnu ťažbu dreva. Dokazuje, že likvidáciou lesa ťažkou lesnou technikou dochádza k nadmernému utláčaniu lesnej pôdy, čím sa jednak likvidujú mikroorganizmy a navyše po dažďoch voda v lese neostáva, nedokáže vsiaknuť cez utlačenú pôdu, ale steká do dolín. Autor však nekritizuje, ale varuje, čo môže a pravdepodobne aj bude nasledovať.

Varuje pred vysádzaním smrekových a borovicových monokultúr, pretože ako sami vidíme aj na Slovensku, dochádza k ich odumieraniu alebo k likvidácii veternými kalamitami.

Autor s miernou dávkou irónie ponúka preklad pojmu „starostlivosť o lesy“. Ide podľa neho o bohapusté rúbanie stromov a nie o to, aby sa lesníci o les starali tak, aby bol v čo najlepšej kondícii a dokázal sa ubrániť škodcom a klimatickým zmenám.

V knihe sa dočítate aj o tom, ako sa v lese orientovať bez kompasu a navigácie, ktoré výhonky, bobule, huby a listy sa dajú zbierať, trhať a konzumovať. Dozviete sa, ako správne rozlíšite stopy zvierat, kedy a kde možno divú zver pozorovať. Autor v knihe dáva množstvo nápadov a postrehov ako vnímať les v rôznych ročných obdobiach. Ukazuje, že les je vždy niečím iný – tajomný, veterný, slnečný alebo zasnežený.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Zoznámite sa tiež s najdôležitejšími listnatými a ihličnatými stromami – s ich charakteristikami, s tým, že niektoré dokážu aj počas búrky poskytnúť ochranu (od duba utekaj, k buku sa utiekaj), píše o tom, ktorým stromom patrí budúcnosť.

Autor v knihe píše aj o tom, ako sám zachránil starý les tým, že v dedinke Hümmel vybudoval lesný cintorín, kde v blízkosti starých dubov a bukov môžu pozostalí uložiť popol svojich blízkych.

Dočítate sa aj o zaujímavých spôsoboch ako dostať deti do lesa, aby to pre ne nebola nuda, ale aby sa s radosťou vracali späť.

Mňa hneď na prvých stránkach zaujala vec, ktorú sme s kamarátmi zažili na vlastnej koži. Citujem: „Mnohí poľovníci sú však iní. Hnevá ich, keď večer sedia na posede a odrazu ide okolo neskorý návštevník lesa so psom. Vyčkávanie bolo zrejme zbytočné a je jasné, že poľovníci rozladene zlezú z posedu. Odreagujú sa policajným zásahom proti „narušiteľom pokoja“. Pravdaže to nie je legálne. Kto by však odporoval nazlosteným ozbrojeným mužom?

Tiež sme sa takto stali terčom útoku pána v zelenom, podľa ktorého sme vraj našou prítomnosťou plašili zver, ale autá preháňajúce sa lesnými cestami (o. i. aj v noci) v zákaze vjazdu boli v poriadku.

Knihu odporúčam všetkým milovníkom lesa a najmä mladšej generácii, ktorá dnes les pozná len z tabletov či televíznej obrazovky. Ideálne je skombinovať jej čítanie niekde na lúke v lese a vychutnávať si pokoj, ktorý nám les dokáže ponúknuť.

Základné údaje o knihe:

  • Vydavateľstvo: TATRAN,
  • Rok vydania: 2017,
  • Jazyk: slovenský,
  • Väzba: pevná,
  • Rozmery: 135 x 205 mm,
  • Počet strán: 206,
  • ISBN: 978-80-222-0881-9.

O autorovi

Peter Wohlleben sa narodil v roku 1964. Už od detstva sa chcel stať ochrancom prírody. Po štúdiu lesníctva vyše 20 rokov pracoval ako úradník krajinskej lesnej správy. Zo zamestnania odišiel, aby mohol presadiť svoje ekologické predstavy. Dnes vedie ekologický lesný závod v nemeckom regióne Eifel. Usiluje sa o návrat pralesov. Hosťuje v početným televíznych reláciách, usporadúva prednášky a semináre a píše knihy na tému les a ochrana prírody. Okrem toho píše knihy, ktoré sa umiestnili v rebríčku bestsellerov.

Najnovšie