Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pozvánka Horomil Fest oslavuje 10 rokov

Horomil fest - festival pre všetkých milovníkov prírody, cestovania, hôr a adrenalínu je už 10 rokov stálou súčasťou kultúrneho života Považskej Bystrice. Za jednu dekádu navštívilo festival tisíce divákov a desiatky hostí ako napr. Pavol Barabáš, František Kelle, Peter Hámor, Boris Filan, Martin Nikodým... Organizátori podujatia – traja kamaráti Martin Holeš, Marek Janičík a Juraj Lukáš si aj tento rok pre divákov pripravili zaujímavý program.

Atmosféra žltých trabantov znova ožije

Horomil Fest už klasicky koná posledný septembrový týždeň od 27.9. do 30.9. v priestoroch kina Mier v Považskej Bystrici a v kúpeľoch Nimnica. Od štvrtka až do nedele čakajú na návštevníkov nielen pútavé filmy, ale najmä prednášky a diskusie s atraktívnymi hosťami. Snáď najznámejším bude známy „trabantista“ Marek Slobodník. Ten už niekoľko rokov cestuje po svete s veselou skupinou odvážlivcov so žltými Trabantmi a poľskými Maluchmi. Marek je jediný slovenský zástupca tejto žltej karavány a na svojej Jawe precestoval nielen Afriku, Južnú Ameriku a Austráliu, ale tentoraz aj Áziu, Himaláje a Sibír. Nakoľko sa Marek vrátil zo svojej cesty len pred pár týždňami, budú jeho zážitky ešte čerstvé, a tak mu pre veľký záujem publika organizátori venovali značnú časť sobotného programu.

Sabovčík, Hulík či zlatá olympijská víťazka

Ten však doplnia aj ďalší slávni hostia ako napríklad uznávaný slovenský dokumentarista Tomáš Hulík, ktorý divákom predstaví odvrátenú krásu Slovenska. Veľkým menom z pomedzi hostí je určite aj najvýznamnejšia zrakovo postihnutá lyžiarka na svete, deväťnásobná paralympijská víťazka – Henrieta Farkašová. Priaznivcov Horomil Festu však určite poteší aj prednáška s názvom 7 virgin summits, ktorá mapuje unikátny projekt popredného slovenského horolezca Michala Sabovčíka a paragladistu Juraja Koreňa. Tí sa rozhodli vyliezť sedem nedotknutých vrcholov na siedmych kontinetoch. A aby to ešte vylepšili, dolu chcú zletieť na padákoch. Spojiť paraglajd s horolezectvom doteraz skúšalo len niekoľko ľudí na svete. O úspešnom začiatku svetovo uznávanej expedície porozpráva Juraj Koreň.

Horomil Fest znovu prinesie premiéru filmu

Diváci Horomil Festu sa môžu tešiť aj poriadnu dávku filmov, jeden z nich bude mať v Považskej Bystrici dokonca aj premiéru! Ide o celovečerný film Pavúk o kontroverznom horolezcovi Pavlovi Pochylom, ktorý bol spolkom James vyhlásený in memoriam za Horolezca storočia. Horomil Fest prinesie aj jeden z najoceňovanejších slovenských dokumentov z oblasti outdooru v súčasnosti: Teóriu šťastia podľa Rybanského od režiséra Rasťa Hatiara. Nemenej zaujímavý bude aj film Kroky na hrane, v ktorom sa šesť ultrabežcov rozhodlo oživiť zabudnutý príbeh dvoch slovenských väzňov z koncentračného tábora Osvienčim: Rudolfa Vrbu a Alfreda Wetzera. Tým sa ako prvým podarilo utiecť z táborového pekla a ako prvý informovali celý svet o nacistických praktikách.

Rodáci z regiónu dostali samostatný deň

Horomil Fest dáva každoročne priestor aj cestovateľom či športovcom z regiónu Horného Považia. Tento rok sa priaznivci festivalu môžu tešiť na známu moderátorku a instagramerku Lenku Vaclavovú z Beluše, ktorá behom absolvovala skoro 500 km dlhú trasu medzi Košicami a Bratislavou iba za 11 dní. Na festivale si však môžete vypočuť aj zážitky nebojácnej mamičky Evky Čičkánovej. Mladá rodina z Považskej Bystrice sa vybrala s tromi deťmi do Gruzínska, na Kaukaz, aby zakúsila divočinu a všetkým naokolo dokázala, že cestovať s deťmi sa dá, keď sa chce. Okrem iného na festivale zažijete aj zaujímavé rozprávanie mladej dvojice s názvom Fasa Trasa a po prvýkrát sa v programe festivalu objavil aj krst knihy s názvom Spoznajte Slovensko spolu s nami. Kniha obsahuje zážitky chalanov: Juraja „Šimuraja“ Šimkoviča a Frederika Šmýkala, ktorí sa rozhodli splniť si svoj detský sen – prejsť všetky hrady na Slovensku. Nielen, že sa im to podarilo, ale vytvorili aj slovenský rekord!

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Lezecká stena zadarmo a sprístupnené Závadské jaskyne

Program festivalu Horomil Fest však tvoria aj sprievodné podujatia, ktorým je venovaná nedeľa 30.9.. Už tradične môžu priaznivci Horomil Festu navštíviť blízke jaskyne v regióne, ktoré budú sprístupnené vďaka členom Speleoklubu Strážov. Tento rok sa pre milovníkom podzemia rozhodli sprístupniť Závadské jaskyne, do ktorých sa návštevníci budú môcť dostať z dedinky Zemianska Závada po značkovanom chodníku od 10 hodiny. V prípade zlého počasia sa toto podujatie neuskutoční. V ten deň bude pre všetkých milovníkov lezenia sprístupnená zadarmo aj lezecká stena HK Manín, ktorá sa nachádza v budove bývalej Hypernovy za kinom Mier.

Otvorený priehradný múr v Nimnici

V neposlednom rade priaznivcov festivalu poteší aj atraktívny program aj v kúpeľoch Nimnica. Každoročne sa priaznivci Horomil Festu tešia sprístupneniu útrob priehradného múru Nosickej vodnej nádrže. Dvere priehradného múru sa otvoria aj tento rok a návštevníci si budú môcť vychutnať exkurziu do priestorov, ktoré bývajú pre verejnosť po celý rok neprístupné. V priestoroch kúpeľného hotela Balnea Grand sa uskutoční jarmok remeselníkov z nášho regiónu. Okrem toho, že si návštevníci môžu pozrieť ich výrobky, budú remeselníci na jarmoku aktívne tvoriť, o svojej zručnosti budú aj rozprávať v krátkom moderovanom programe. V ňom sa predstaví aj známa nevidiaca keramikárka Sonička Zelisková z Dubnice nad Váhom. Program bude zakončený vystúpením detského folklórneho súboru Podžiaranček, ktorý predvedie tradície a piesne z podhorskej dedinky Papradno.

Viac o festivale Horomil Fest je možné sa dozvedieť na stránke www.horomilfest.sk alebo na facebookovom profile festivalu. Organizátorov festivalu bude možné nájsť aj na Považskobystrickom jarmoku, kde si v ich stánku môžete zakúpiť lacnejšie lístky na tento ročník, rovnako tak môžete urobiť v predpredaji v TIKu alebo priamo v rezervačnom systéme na internetovej stránky festivalu.

Najnovšie