Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie Dámska mikina Bergans Fløyen

V rámci leta som obohatila svoj outdoorový šatník o novú mikinu od nórskej značky Bergans. Jej názov je Fløyen Fleece Jacket/W Half Zip, ide teda o dámsku flísku s rolákom, rozopínateľnú do polovice hrudníka. O tom, ako sme sa s mikinou zžili a čo sa dá od nej očakávať, si povieme viac v nasledujúcich riadkoch.

Výrobca
Bergans
Model
Fløyen
Typ
mikina na rýchly pohyb v chladnejšom počasí
Materiály
Vonkajšia vrstva 90 % polyesteru (z toho 45 % recyklovaný) a 10 % elastanu, mesh z 91 % recyklovaného polyesteru a 9 % elastanu
Farebné kombinácie
modrá, kaki zelená
Páči sa mi
dobrá izolácia, strih, farba, riešenie vetrania na hrudi, vysoký golier, spôsob šitia vreckového zipsu
Nepáči sa mi
treba byť veľmi opatrný, aby sa mesh nezachytil a nevyvlieklo sa očko
Infocena
90 €
Obchody
www.norwayshop.sk, Scandinavia Poprad, www.norskamoda.cz

Charakteristika

Mikina patrí do produktového radu Fløyen, ktorý je určený na rýchly pohyb v horách v chladnejšom počasí, či už na svižnejšiu turistiku alebo beh. Je vyrobená z dvoch typov materiálu. Povrchový svetlomodrý je z 90 % polyesteru (z toho 45 % vlákien je recyklovaných) a 10 % elastanu. Tmavší dierovaný materiál, tzv. mesh, je podobne z 91 % polyesteru, avšak celého recyklovaného, a 9 % elastanu.

Mesh sa nachádza na vnútornej strane goliera, ďalej na hrudi vypĺňa medzeru, ktorá by inak vznikla po rozopnutí zipsu. Tiež ju nájdeme pod pazuchami a po celej spodnej časti rukávov. Je z nej vyrobená aj vnútorná časť malého vrecka. Výrobca prezentuje textíliu ako ľahkú s dobrou izoláciou, odvodom vlhkosti a rýchlym vyschnutím.

Z vnútornej strany nájdeme ploché švy, ktoré by mali byť odolnejšie voči opotrebovaniu, zvonka sú viditeľné len minimálne a javia sa ako jednoduché. Šitie je kvalitné, nevytŕčajú žiadne nitky. Zipsy sú YKK.

Golier je zdvojený, ako som už písala vyššie, je zložený z oboch typov materiálu. Rukávy sú zakončené obyčajnou manžetou. Keďže celý odev je sčasti elastický, ani manžeta by nemala nikoho omínať. Zips siaha pomerne hlboko, až pod prsia.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Na pravej strane predného dielu sa nachádza menšie vrecko. Je pomerne plytké, tak na vreckovku, balzam na pery, či kľúče s jednou bankovkou, ak si chcete len tak naľahko vybehnúť. Aj keď je plytké, nič z neho nevypadne vďaka zipsu. Zips je vizuálne veľmi pekne riešený – po jeho zapnutí vrecko vôbec nevidieť, vyzerá to len ako obyčajný šev.

Mikina sa vyrába v dvoch farebných kombináciách – nápadnej a nenápadnej, konkrétne tejto modrej a kaki zelenej. Veľkosti si môžete vybrať od XS po XL.

Prvé skúsenosti

Keďže toto leto opäť raz láme rekordy v počte tropických dní, mikinu beriem len vtedy, ak sa chystám nad 2000 m n. m. Zatiaľ teda bola na trojdňovej túre vo Vysokých Tatrách a pod Piz Boe v Dolomitoch. V Tatrách sme vychytili pomerne daždivé a oblačné počasie s výnimkou asi poldňa, kedy sme mikinu fotili na slnku, takže som ju využila pomerne intenzívne. Pod ňou som mala len veľmi tenké tričko a tak som ju nosila aj počas stúpania. Zatiaľ ju na moje prekvapenie nebolo treba prať, nesmrdí.

Bergans má pomerne veľkorysé veľkosti, v pohode by som sa zmestila do S, avšak mám dosť dlhý trup a tak som si vzala M. Sedí dobre, zakrýva komplet chrbát a nevyhŕňa sa pri dvíhaní rúk. Je mi trochu voľnejšia, ale tak si budem môcť v zime dať pod mikinu hrubšie tričko s dlhými rukávmi.

Mesh je háklivý na akékoľvek zachytenie, na jednom rukáve mi kosodrevina vytiahla očko, takže treba byť opatrný, kam s mikinou ideme a kam ju pokladáme.

Dlho som rozmýšľala, prečo je predný diel so zipsom riešený takto netradične. Navyše iba na dámskom modeli. Pánsky je celorozopínací. Mala som obavy, lebo som zvyknutá, že keď rozopnem zips, tak vznikne diera a vetrá sa. Musím povedať, že vetranie fungovalo dobre a zároveň som nemala obavu, že v studenom vetre prechladnem, keďže voľný priestor je vyplnený sieťovinou. Zips je naozaj dlhý, sieťka má zrejme aj limitovať možnosti roztvorenia predného dielu, aby dámam najmä pri rýchlom pohybe z mikiny nevyliezalo poprsie. Šitie je kvalitné, ani raz sa mi nestalo, že by sa sieťka zachytila do zipsu.

Vďaka pomerne vysokému roláku (siaha mi až po bradu) nebolo treba pridať šatku na krk. Možno v zime pridám. Na druhej strane vietor nebol príliš silný, takže na vrchole som už nepotrebovala ďalšiu vrstvu. Chrbát som mala síce mokrý, ale nechladil. Musím pochváliť pekný čistý dizajn, plný funkčných vychytávok, ktoré na prvý pohľad nie sú vidieť, ale potešia.

Mikina je určená najmä na intenzívny pohyb v jesennej a zimnej sezóne, buď postačuje samotná ako vrchná vrstva, alebo sa dá skombinovať s tenkou vestou proti vetru. Spomínaný produktový rad Fløyen disponuje napríklad aj neprefúkavou vestou a ďalšími kusmi oblečenia na skombinovanie. Je to pomerne univerzálny kus oblečenia, ktorý zahreje aj odvetrá, samozrejme sa pri tomto určení nedá očakávať ultra nízka hmotnosť. Mikinu budem používať ako vrchnú a strednú vrstvu počas nasledujúcich mesiacov a na jar sa podelím o ďalšie skúsenosti.

Fotogaléria k článku

Najnovšie