Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata Horská chata pod Kráľovou hoľou

Nízke Tatry sú o jednu horskú chatu bohatšie. Z nevyužívanej búdy v Prednom sedle pod Kráľovou hoľou sa po rekonštrukcii stala menšia horská chata. Predné sedlo je jedným z miest, kde návštevný poriadok Národného parku Nízke Tatry dovoľuje prenocovanie. Aktuálne to je s výrazne vyšším komfortom, ak sa vám ujde miesto na chate, ktorej kapacita je dosť malá. Chata poskytuje aj stravovacie služby a je otvorená denne.

Poloha
Nízke Tatry - Kráľovohoľské Tatry: južne pod Kráľovou hoľou v Prednom sedle
Nadmorská výška
1451 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.86453 ° SŠ
dĺžka: 20.1341 ° VD
» Mapa
Nocľah
6 - 8 osôb na posteliach
Prevádzka
Celoročná (každý deň)
Voda
Pitná v chate (vodovod)
Cena
30,- eur človekonoc s raňajkami
25, eur človekonoc bez raňajok
Kontakt
web: www.chatapodkralovou.sk
tel.: +421-908-318376
Spojenie
Šumiac (bus) - Predné sedlo (modrá) 1,5 h Kráľova hoľa – Predné sedlo (modrá) 1.00 h., zo sedla Snehová jama – neznačená cesta po asfaltovej komunikácii do 45 minút
Dalšie info
Prvá pomoc

Poloha a prístup

Chata sa nachádza v Prednom sedle s nadmorskou výškou 1451 m n. m. Leží na modrej značke vedúcej z obce Šumiac na Kráľovu hoľu, približne v polovici výstupu, teda asi 1 hodinu a 40 minút od obce.

Z histórie

Búda bola pôvodne určená pre obsluhu vysielača na vrchole Kráľovej hole. Slúžila aj ako garáž pre snežné pásové vozidlo (ratrak). V 90-tych rokoch s nástupom automatizácie stratila jej prevádzka svoj účel a chátrala. Vzhľad a interiér pôvodného objektu v roku 2011 si môžete pozrieť v tomto článku.

V roku 2015 chatu odkúpili a začali s jej rekonštrukciou miestni športovci Peter Kalman a Vlado Jambrich. Bránu nahradili veľkým oknom, pridali ďalšie okná, urobili nový vonkajší obklad i podlahy, vymenili omietky. Plechová strecha dostala nový náter. V júni 2018 bola slávnostne otvorená.

Ubytovanie a strava

Chata je otvorená každý deň, čiže celoročne. Poskytuje možnosť prenocovania pre 6 - 8 ľudí na posteliach. Nocľah si treba vopred telefonicky dohodnúť.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Vnútorný priestor je rozdelený na spoločenskú miestnosť, kuchynku, izbu s posteľami, splachovacie WC a sprchu a návštevnícke toalety. Vonku je tiež latrína.

Chata poskytuje stravovacie služby. V ponuke je čaj, polievka (jeden alebo dva druhy), remeselné pivo Predná hora, domáce klobásy, párky a domáca ťahaná štrúdľa. Chata má zavedenú pitnú vodu.

Iné

Chatári sa snažia byť čo najviac ekologickí s dôrazom na minimum odpadov a využívanie lokálnych zdrojov. 90 % energie sa získava zo slnka, v zime sa výnimočne používa generátor, tiež majú malý krb na drevo. Pivo je lokálne, voda pochádza zo studne s pitnou vodou, minerálka sa predáva tatranská, v skle. Plastový riad sa nepoužíva, všetko sa podáva v skle a na tanieroch. Odpadky sa separujú a zvážajú dole.

Poznámka redakcie

Lúčnatý priestor Predného sedla je na základe Návštevného poriadku Národného parku Nízke Tatry vyhlásený za oficiálne táborisko, ktoré slúži pre jednorazové prenocovanie (bivak alebo vlastný stan).

Letné fotografie: Chata pod Kráľovou hoľou
Zimné fotografie: Ľubomír Mäkký

Fotogaléria k článku

Najnovšie