Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Everest
Everest Zatvoriť

Pozvánka V Trenčíne sa začína festival HoryZonty

Vo štvrtok 8. novembra otvorí svoje brány festival dobrodružných filmov HoryZonty po trinásty raz. V programe figurujú i ocenené snímky z Medzinárodného festivalu horského filmu v Poprade. Návštevníci podujatia budú môcť vzhliadnuť film Rasťa Hatiara Vrcholová príťažlivosť i najnovší dokument od Pavla Barabáša Tieň jaguára.

Na priaznivcov HoryZontov čaká tento rok 51 filmov. Polovica pochádza z dielne slovenských autorov. Je medzi nimi aj víťaz ceny Grand prix na festivale v Poprade.

Na filme Vrcholová príťažlivosť pracoval jeho autor priebežne päť rokov. Dielo zachytáva príbeh horolezca Petra Hámora, ktorému sa ako prvému Slovákovi podarilo stáť na vrcholoch všetkých štrnástich osemtisícoviek. Do Trenčína ho na HoryZonty príde predstaviť spolu s režisérom aj hlavný hrdina snímky. Dvojica podujatie vo štvrtok 8. novembra otvorí.

K tohoročným hosťom festivalu patria i Michal Sabovčík a Juraj Koreň. Tí porozprávajú o svojej horolezecko-leteckej expedícii v Antarktíde. Zo zážitkami z dobrodružnej cesty naprieč Severnou Amerikou sa s návštevníkmi príde podeliť aj mladá cestovateľka z Čiech Monika Benešová.

Slováci Tomáš Šmátrala a Michaela Kršáková priblížia divákom Projekt Green Life, ktorého náplňou je ochrana dažďových pralesov a oceánov v Indonézii.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Novinkou tohto ročníka je špeciálna sekcia Trvalo udržateľné dobrodružstvo. V nej budú mať priestor tri lokálne komunity z oblasti ekológie a trvalo udržateľného rozvoja na prezentáciu svojej činnosti. Pozvanie prijalo združenie Zelená Hliadka Trenčín, Zero waste a majitelia prvého bezobalového obchodu v Trenčíne Bezobalis.

V rámci sprievodných podujatí sa Trenčania budú môcť opäť previezť na psom záprahu, vyskúšať si jazdu na pumptrackovej dráhe i na bicykli fixed gear, vyniesť pivný sud na nosičskej krošni na Farských schodoch, zmerať si sily v Behu o pohár HoryZontov či vyskúšať workout na hrazdách s vozíčkarom Denisom Kučerom.

Festival dobrodružných filmov HoryZonty sa bude konať aj vďaka podpore Mesta Trenčín, Trenčianskeho samosprávneho kraja, Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a Audiovizuálneho fondu. Všetky potrebné informácie sú dostupné na internetovej stránke podujatia www.horyzonty.sk.

Fotogaléria k článku

Najnovšie