Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Smrekovica, foto Marián Jasík
Smrekovica, foto Marián Jasík Zatvoriť

Správa Rieši sa viac ochrany pre pralesy, ohrozuje ich ťažba

Svetový fond na ochranu prírody (WWF) a občianske združenie PRALES spracovali návrh Prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska s celkovou výmerou 6 994 ha, z čoho je 2 673 ha pralesov a zvyšok sú prevažne zachovalé prirodzené lesy. Všetky ležia na štátnych pozemkoch, ktoré spravujú LESY SR. Tie sa verejne zaviazali nezasahovať iba do vymapovaných pralesov (2 673 ha), ostatné lesy navrhovanej rezervácie sú aj naďalej ohrozené ťažbou dreva, prípadne sa v nich ťaží. Na dnes je naplánované stretnutie Medzirezortnej pracovnej skupiny pre riešenie problematiky ochrany pralesov.

Predkladatelia návrhu, teda Svetový fond na ochranu prírody (WWF) a občianske združenie PRALES nie sú jej členmi, podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) by mali byť permanentne prizývaní. Stálymi členmi sú Národné lesnícke centrum, LESY SR a Štátna ochrana prírody. Už od mája 2017 prebiehajú rokovania navrhovateľov s LESMI SR, Ministerstvom pôdohospodárstva SR, Ministerstvom životného prostredia SR (MŽP) a Štátnou ochranou prírody SR (ŠOP SR).

Podľa Mariána Jasíka z OZ PRALES doterajšie rokovania nepriniesli výsledok a z pralesov medzitým ubúda. “V posledných troch rokoch boli zničené tri pralesové zvyšky - Kilianka, Zámostská hoľa, obe úplne a museli sme ich vyradiť, a čiastočne Predná hoľa. V tomto prípade išlo o lesy neštátnych vlastníkov.” LESY SR podľa Jasíka viac-menej dodržujú sľub o nezasahovaní v dohodnutých 2 673 ha, avšak vo zvyšných 4 321 ha navrhovanej rezervácie sa ťaží ďalej.

K 1. 1. 2016 bolo na Slovensku zaevidovaných 10 180 ha zachovaných pralesov a ich zvyškov, časť z nich je už prísne chránená, ďalšie sú súčasťou navrhovanej prírodnej rezervácie a malá časť je v rukách neštátnych vlastníkov.

Navrhovatelia žiadajú prísnu ochranu pralesov v rámci navrhovanej prírodnej rezervácie. Návrh zahŕňa 81 lokalít najmä v horských lesoch na strednom Slovensku, v Národných parkoch Veľká Fatra, Nízke Tatry a Malá Fatra, Chránenej krajinnej oblasti Poľana a Štiavnické vrchy. Niekoľko ďalších lokalít leží na východnom a západnom Slovensku.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ministerstvo pôdohospodárstva SR podľa Michala Feika z tlačového odboru podporuje ochranu pralesov na území Slovenska ako vzácnych lesných spoločenstiev a preto víta iniciatívu OZ PRALES. Na základe tejto iniciatívy bol vypracovaný a podpísaný štatút spomínanej Medzirezortnej pracovnej skupiny. Mala by posúdiť územia navrhnuté do rezervácie, tiež hranice „jadrovej“ časti, posúdenie možných vplyvov ochrany pralesov a pralesových zvyškov a navrhovaný manažment v ich ochrannom pásme.

MPRV SR pripravilo definíciu pralesa aj do pripravovanej novely zákona o lesoch, kde by mali byť definované aj pravidlá ich ochrany. S touto definíciou však nesúhlasí OZ PRALES a chce o nej ešte rokovať. Novela zákona mala byť hotová do konca tohto roka, ale termín sa bude posúvať vzhľadom na prebiehajúce rokovania medzi MŽP SR a MPRV SR. Ministerstvo pôdohospodárstva SR tvrdí, že pri definovaní pralesa sa bude vychádzať aj zo záverov pracovnej skupiny. Okrem toho bude návrh zákona štandardne predložený do medzirezortného pripomienkového konania, kde sa k nemu budú vyjadrovať nielen ostatné rezorty, ale aj verejnosť.

Oslovili sme aj MŽP SR, to prostredníctvom hovorcu Tomáša Ferenčáka deklaruje záujem zaistiť adekvátnu ochranu pralesov, ktoré sa nachádzajú na štátnych pozemkoch. Informovali sme sa, či rokujú aj s neštátnymi vlastníkmi pralesov, ktoré ležia mimo území navrhnutých v rezervácii. "V súčasnosti sa pri návrhu pralesov rokuje len so štátnymi subjektmi."

Fotogaléria k článku

Najnovšie