Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

foto Marek Páva
foto Marek Páva Zatvoriť

Správa Na Devínskej Kobyle zrejme ťažili kvôli financiám

Iniciatíva Naše Karpaty, ktorá sa dlhodobo angažuje v ochrane lesov v okolí Bratislavy a v tom, aby boli prioritne určené na rekreačnú a nie hospodársku funkciu, upozornila v stredu 21.11. na svojej facebookovej stránke, že LESY SR začali s ťažbou v oblasti Devínskej Kobyly a na hornom toku Vydrice v Malých Karpatoch. Iniciatíva vraví o porušení dohody, že v týchto miestach sa ťažiť nebude, LESY SR sa bránia, že robili iba nevyhnutné zásahy.

Za účelom hľadania ďalšieho postupu vo využívaní lesov v okolí Bratislavy bola pred rokom zriadená Pracovná skupina pre posilnenie mimoprodukčných funkcií prímestských lesov Bratislavy, v ktorej sú zastúpení zástupcovia OZ Naše Karpaty, LESOV SR, Bratislavského samosprávneho kraja, Štátnej ochrany prírody, hlavného mesta SR Bratislavy, ako aj Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPaRV SR). V rámci tejto skupiny existuje dohoda o pozastavení ťažby, kým bude vypracovaná štúdia o dopade ťažby na rekreačnú funkciu lesov, ktorú LESY SR zadali Technickej univerzite vo Zvolene.

Podľa Mareka Pávu z Naše Karpaty LESY SR už tretíkrát v tomto roku začali bez upozornenia s ťažbou. "Situácia je trochu komplikovaná, lebo v jednom čase tam prebiehali rôzne druhy ťažby. My sme protestovali proti obnovnej ťažbe, to sú tie najväčšie stromy ktoré by tam mali ostať na dožitie. Súčasne tam prebiehala výchovná ťažba, čiže prerieďovanie mladších porastov a suché stromy, to boli nízke objemy a to sme mali dohodnuté. Ale včera začali ťažiť tie najcennejšie porasty. LESY SR naplánovali na tento rok najvyšší objem ťažby za posledných 7 rokov, napriek tomu, že ťažbu je naopak potrebné výrazne znížiť. Vyťažené kmene klasicky ťahajú po modrej turistickej trase od Dlhých Dielov na Dúbravskú Hlavicu, v podmočenom teréne sa už tvoria blatové koľaje. Kamióny odvážajú drevo po zelenej cyklotrase, smerom na Dlhé Diely."

Vo večerných hodinách 21.11. bola po urgencii zo strany MPaRV SR ťažba zastavená. Za ministerstvo poskytol stanovisko hovorca Michal Feik: "Dôvodom ťažby na Devínskej kobyle bolo, že bola naplánovaná v desaťročnom programe starostlivosti o les, v pláne činnosti na rok 2018 a počítalo sa s ňou pôvodne aj v rozpočte LESOV SR. Doterajší zvyk bol taký, že štátny podnik LESY SR každoročne odvádzal do štátneho rozpočtu mimoriadny odvod vo výške 5 miliónov eur. To niekedy úplne zbytočne tlačí štátny podnik k tomu, aby hľadel na hospodársky výsledok aj vtedy, keď to nie je potrebné. Aj z tohto dôvodu Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR navrhlo, aby v rozpočte na rok 2019 bol tento osobitný odvod zrušený, resp. znížený. Žiaľ, s tým nesúhlasilo ministerstvo financií. Dobrou správou ale je, že sa nám podarilo nájsť peniaze na financovanie tzv. verejnoprospešných funkcií lesov. Do budúcnosti by sme chceli, aby sa osobitný odvod zrušil a všetky financie sme vrátili späť na starostlivosť o lesy." M. Páva odhaduje, že po odpočítaní nákladov na ťažbu v lokalitách Devínskej Kobyly a Vydrice môže byť zisk z ťažby cca 50 000 - 100 000 eur, M. Feik to odhaduje na 150 000 eur.

LESY SR podľa vedúceho komunikačného odboru Pavla Machavu nesúhlasia s tvrdením, že by ťažili kvôli zisku. "Cieľom realizácie obnovnej ťažby výberkovým hospodárskym spôsobom bolo uvoľnenie nastupujúceho prirodzeného zmladenia spod clony materského porastu, čím sa mal vytvoriť reálny priestor na rast následného porastu. Oddialenie tejto fázy obnovy lesa by malo negatívny vplyv na ďalší vývoj porastu. Z celkovo plánovanej ťažby sme vykonali len najpálčivejšie ťažby a to spracovanie kalamity a výchovnú ťažbu. Realizáciou uvoľnenia prirodzeného zmladenia na štyroch skupinách (0,05 – 0,15 ha) a jednotlivým výberom nevhodných jedincov sme vyrúbali 258 m3, čo predstavuje cca 140 stromov." Na otázku, prečo sa ťažili aj vyše 120-ročné duby, P. Machava odpovedal, že stromy starnú a po dosiahnutí svojej fyziologickej „staroby“ znižujú svoju schopnosť samoobnovy, čím sa stráca možnosť zachovania pôvodného genofondu. "Cieľom nebolo ťažiť 100 ročné stromy, je však možné, že sa to v niektorých prípadoch stalo."

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Marek Páva hovorí, že sa ťažilo v miestach, kde sa plánuje prírodná rezervácia Vydrica, ktorej vyhlásenie schválilo aj bratislavské mestské zastupiteľstvo. Väčšia časť plánovanej rezervácie patrí pod Mestské lesy Bratislava, ktoré spravujú väčšinu lesov v okolí hlavného mesta. "Avšak v malej časti, ktorú spravujú LESY SR, podľa informácií z terénu za ten jeden deň vyrúbali relatívne dosť. Považujem to za nepekné gesto a porušenie dohôd." LESY SR označili neinformovanie iniciatívy Naše Karpaty za pravdepodobné zlyhanie komunikácie, čo im je ľúto.

Ministerstvo pôdohospodárstva podľa M. Feika vníma lesy v okolí hlavného mesta najmä ako lesy, ktoré nemajú slúžiť na tvorbu zisku. "V spolupráci so štátnym podnikom LESY SR sme sa dohodli, že bude vypracovaná štúdia verejnoprospešných funkcií lesov v okolí Bratislavy. Do jej vypracovania je ťažba pozastavená, s výnimkou sanácie chorôb a škodcov. Predpokladáme, že po vypracovaní štúdie by sa z hospodárskych lesov mali stať lesy osobitného určenia, dokonca s viacerými bezzásahovými zónami."

Fotogaléria k článku

Najnovšie