Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vľavo termohrnček, vpravo termoska
Vľavo termohrnček, vpravo termoska Zatvoriť

Recenzia Termoska a termohrnček GSI Outdoors

Najlepší spôsob, ako sa na túre zohriať, je okrem pohybu aj pitie teplých tekutín. Teplý čaj jednak zahreje priamo svojou teplotou a tiež dodržiavanie pitného režimu je jedným z odporúčaných spôsobov pri predchádzaní hypotermie. Dehydratácia hrozí v zime aj preto, že nedostatok tekutín pre chlad menej cítime. Teplý čaj si môžete v teréne buď uvariť, alebo priniesť z domu či horskej chaty. V oboch prípadoch sa hodí termoska. Dva odlišné prístupy predstavujú izolované vákuové nádoby od GSI Outdoors – jednou je termohrnček, druhou tradičná termoska.

Výrobca
GSI Outdoors
Model
Glacier Stainless MicroLite 720 Flip
Glacier Stainless 1 L Vacuum Bottle
Typ
vákuový termohrnček
vákuová termoska
Materiály
nerezová oceľ
Hmotnosť
314 g – termohrnček
667 g – termoska
Páči sa mi
termohrnček – kompaktné rozmery a nízka hmotnosť, jednoduchý uzáver s dobrými možnosťami čistenia, ľahká minupulácia, možnosť uzavretia
termoska – ergonómia, pekný dizajn odlišný od konkurencie, jasné zameranie, minimum vecí, ktoré sa môžu pokaziť, dojem odolnosti
Nepáči sa mi
termohrnček – tvrdší chod otváracieho tlačidla
termoska – vyššia hmotnosť a veľkosť
Infocena
34 € – termohrnček
37 € – termoska
Obchody
Eshop distribútora – Totaloutdoor.cz
Iné obchody – SportRysy, Sport-Outdoor

Termohrnček MicroLite 720 Flip

Výrobca uvádza hmotnosť ako jednu z kľúčových výhod 0,7-litrového termohrnčeka. Prázdny váži približne 315 gramov, čo je o 65 gramov menej ako v prípade Contigo Aria 20 (0,6 L), ktorý som doposiaľ používal. V prepočte na objem má teda MicroLite Flip hmotnosť nižšiu o viac ako 30 percent, čo približne sedí s tvrdením výrobcu v pribalenom letáku.

Nižšia hmotnosť znamená aj menšiu veľkosť termohrnčeka, ktorého telo tvorí jednoduchý štíhly nerezový valec (priemer cca 7,5 cm, výška 25 cm) s dvojitou stenou a plastový skrutkovací vrchnák s odklápacím vrchom (odtiaľ prívlastok Flip v názve). Pre odklopenie jednou rukou je tu tlačidlo, ktoré sa dá stlačiť, iba ak nie je zaaretované druhým rovnako vyzerajúcim, avšak posuvným. Po odklopení je možné z hrnčeka priamo pohodlne piť. Výhodou odklápacieho mechanizmu je, že náustok ostáva čistý aj v prípade znečistenia hrnčeka pri transporte.

Páči sa mi jednoduchosť uzáveru a jeho úplná rozoberateľnosť, vďaka čomu sa jednoducho umýva. V prípade vyššie spomínaného hrnčeka Aria to také ľahké zďaleka nie je.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Medzi ďalšie vychytávky patrí aj protišmykové pogumovanie dna, avšak bez presahu cez okraje, ktoré by mohlo spôsobovať ťažšiu manipuláciu do/z bočného vrecka batoha. Termohrnček je k dispozícii v piatich rôznych farbách vrátane verzie bez náteru. Pokiaľ by sa vám zničil plastový uzáver, je možné kúpiť ho aj samostatne a netreba preto vyhadzovať celý termohrnček.

Termoska 1 L Vacuum Bottle

Ide o klasickú nerezovú termosku s dvojitou stenou. Vzhľadom na takmer geometricky striktný valcový tvar vzbudzuje objemnejší dojem ako termosky so zaobleným hrnčekom. Hrnček je v tomto prípade taktiež izolovaný a je pomerne objemný. Preto termoska nevyniká ani v kompaktných rozmeroch (priemer 9,4 cm, výška 30 cm), ani v hmotnosti (667 g). Kompenzuje to zameraním sa na čo najlepšie izolačné vlastnosti – podľa výrobcu teplý nápoj v nej vydrží 30 hodín.

Izolačné vlastnosti podčiarkuje úzky otvor s malým skrutkovacím uzáverom, ktorý vďaka bočným zárezom v závite stačí len pootočiť, aby sa dala kvapalina vnútri nalievať do hrnčeka. Súčasťou dodávky nie je žiadny ďalší uzáver (klikací, či na priame pitie). Vnútorná strana hrdla nemá výrazné hrany, čo uľahčuje čistenie.

Vo valcovom tele aj v hrnčeku sú mierne prelisy, ktoré slúžia na lepšiu manipuláciu. Vďaka nim sa ľahšie skrutkuje hrnček a tiež sa vám termoska len tak ľahko nevyšmykne z rúk, čo je dôležité najmä v zime s rukavicami. Podobne ako termohrnček, aj termoska má protišmykovo pogumovanú podstavu bez presahu na bočné steny.

Príjemným detailom je hrubšia stena a zaoblená hrana na hrnčeku, vďaka čomu sa z neho pije ako zo šálky a tiež je menšie riziko, že sa oblejete.

Skúsenosti z používania

Pri termoskách nemeriam, ako dlho v nich vydrží horúca voda po naliatí vriacej. Bol by to pomerne jednoduchý test, no vzdialený realite. Jednak je otázne, čo považovať ešte za horúcu vodu a po druhé málokedy do termosky dávam vriacu vodu so zámerom udržať celý objem čo najdlhšie v čo najvyššej teplote. Do predhriatej termosky preto najčastejšie nalievam čaj akurátnej teploty na pitie a počas dňa ho postupne (no nikdy nie rovnomerne) ubúda.

Z testovanej dvojice, ktorú mám už viac ako pol roka, mám oveľa širšie skúsenosti s termohrnčekom ako s termoskou. V zásade platí, že termohrnček beriem vždy a termosku len vtedy, ak treba počas túry viac tekutín, ako sa zmestí do termohrnčeka, resp. nie je cestou možnosť doplniť. Z termosky potom pri väčšej prestávke prelievam do termohrnčeka, ktorý mám počas túry stále poruke.

Na termohrnčeku sa mi páči jednoduchý mechanizmus, kde je malý potenciál pre zlyhanie. Tiež možnosť aretácie proti nechcenému otvoreniu, či jednoduchá rozoberateľnosť vrchnáka pre ľahké čistenie. V mojej základnej výbave do chladnejších dní plne nahradil doteraz používaný Contigo Aria, lebo sa doň zmestí o 1 dcl viac pri asi rovnakej veľkosti a taktiež sa ľahšie vyberá a vkladá z/do bočného vrecka batoha, lebo nemá na bokoch pogumovanie. Termohrnček mi už viackrát spadol, raz aj asi 10-metrový let dolu skalou – je zľahka otlčený a poškriabaný, no bez vplyvu na funkčnosť.

Na termoske sa mi páči jej zameranie, kedy sa nesnaží o univerzálnosť, ale snaží sa robiť dobre svoje – t. j. dobré izolačné vlastnosti a ergonómia pri zimnom používaní. Dôkazom toho je uzučký otvor, len skrutkovací jednoduchý uzáver a izolovaný hrnček, ktorý okrem prilepšenia k izolačným vlastnostiam termosky nepopáli, keď je v ňom horúci nápoj. Jednoduchý uzáver sa tiež nemôže pokaziť ako klikací, či inak prešpekulovaný. Veľmi dobre sú umiestnené prelisy – aj v hrubších rukaviciach či palčiakoch sa dobre s termoskou manipuluje. Platí to aj pre veľký hrnček, ktorý náhodne nevypadne z ruky. Kladne hodnotím aj závit so strmým stúpaním (stačí len niečo viac ako pol obrátky) a väčším rozostupom závitov, takže hrnček netreba nasádzať presne a už po miernom pootočení správne zapadne.

Poteší aj, že termoska aj termohrnček sú k dispozícii v pekných moderných farbách, ak preferujete iný ako tradičný nerezový povrch.

Fotogaléria k článku

Najnovšie