Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Návrh nového návštevného poriadku pridáva významné reštrikcie
Návrh nového návštevného poriadku pridáva významné reštrikcie Zatvoriť

Správa Horolezci kritizujú návrh návštevného poriadku TANAPu

AKTUALIZOVANÉ – Okresný úrad Prešov zverejnil finálny návrh nového Návštevného poriadku Tatranského národného parku a jeho ochranného pásma. Dokument sa očakával už dlhšie, keďže starý návštevný poriadok neplatil od roku 2002 a dočasná vyhláška OÚ Prešov zďaleka neriešila všetky problémy súvisiace s návštevnosťou národného parku. Návrh bude mať budúci týždeň dve verejné prerokovania, zatiaľ prinášame jeho prvotné zhodnotenie a reakcie.

Návrh prináša viaceré zmeny, z ktorých najdôležitejšie sú:

  • zmierňuje dlhodobú sezónnu uzáveru zavedením areálov zimnej turistiky,
  • v podstate ruší vysokohorskú turistiku,
  • horolezcom zakazuje na tri mesiace v roku liezť na území celého TANAP-u,
  • výrazne obmedzuje pohyb psov,
  • reguluje Geocaching.

Aktualizácia 5.2.2019
Článok bol doplnený o stanovisko Slovenskej skialpinistickej asociácie.

Pešia turistika: sezónna uzávera kratšia o dva týždne, pribudla zimná turistika

V pešej turistike sa zmenilo ustanovenia, že túry sa môžu vykonávať hodinu po východe slnka a len do hodiny pred západom slnka. Aktuálne je to od času východu slnka do času západu slnka. Ďalej je povolený výstup najkratšou trasou po značenom turistickom chodníku na vysokohorskú chatu za účelom ubytovania sa, ktorý sa môže realizovať aj po západe slnka.

Sezónna uzávera by mala platiť od 1.11. do 31.5., nie do 14.6. kalendárneho roka.
Trasa Juráňova dolina – ústie do sedla Pod Umrlou bude uzatvorená od 1.11.do 30.4.
Symbolický cintorín pod Ostrvou bude uzatvorený od 15.12. do 30.4.
Na inom mieste návrhu sa uvádza, že V období od 1.11. do 14.6. kalendárneho roku sa návštevníci na území TANAP-u môžu pohybovať po tých častiach TZCH a NCH, na ktorých nie je pohyb obmedzený sezónnou uzáverou, avšak koniec mája sa spomína viackrát, takže zrejme je myslený ako koniec uzávery ten.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ako bolo v platnosti už od roku 2017, počas zimnej sezónnej uzávery už nebude sprístupnený Slavkovský štít zo Slavkovskej vyhliadky po modrej značke. Červeno značený úsek Tatranskej magistrály od Triganu cez Popradské pleso, sedlo Pod Ostrvou, Batizovské pleso a Sliezsky dom sa tiež opäť uzatvára. Sivý vrch vypadol zo zoznamu turistických chodníkov aj zo skialpinistickej oblasti.
Opäť sa zatvára žltá trasa Vyšné Hágy - Batizovské pleso a Baranec od Žiarskej chaty a po žltej z oboch strán. Treba však dodať, že viaceré lokality sú k dispozícii v tzv. areáloch zimnej turistiky, ktoré sú novinkou v tomto návrhu oproti minulosti, avšak treba mať zimný výstroj.
Celý zoznam trás uzavretých počas sezónnej uzávery si môžete pozrieť tu.

Zimná turistika je definovaná ako turistika vykonávaná kombináciou turistických výstupov, turistických zostupov a lyžovania v areáloch zimnej turistiky v období od 15. 12. do 15. 4. kalendárneho roka, pri ktorej môže byť využívaný skitourový (skialpinistický) výstroj, snežnice, stúpacie železá a snowboard. Vyhradené miesta na vykonávanie zimnej turistiky sú areály zimnej turistiky: Studené doliny – Dolina Zeleného plesa (do tohto areálu musí turista smerujúci do Baranieho alebo Priečneho sedla vstupovať len s plnohodnotným skialpinistickým výstrojom), koridor zimnej turistiky Mlynická dolina, Mengusovská dolina, Žiarska dolina, Červenec, Zelená dolina, Salatínska dolina.

Zimný turista môže vstupovať do areálov a koridorov zimnej turistiky aj mimo TZCH a NCH za účelom nástupu na zimnú túru, a to z východiskových bodov určených pre každý areál a koridor zimnej turistiky osobitne. Musí disponovať zimným turistickým výstrojom a znalosťou, resp. schopnosťou pohybu vo vysokohorskom teréne s prihliadnutím na podmienky na horách tak, aby bol minimalizovaný počet záchranných letov, a pohybovať sa tu len pri vyhlásení maximálne III. stupňa (vrátane) lavínového nebezpečenstva.

Pribudlo ustanovenie o lokalitách, kam sa nesmie ísť so psom.

Vysokohorská turistika zmizla

Vysokohorská turistika je síce definovaná ako športová činnosť čiastočne vykonávaná s použitím horolezeckého výstroja vo vysokohorskom teréne do II. stupňa obtiažnosti UIAA a je špecifikované aj to, kde sa môže vykonávať jej výcvik, avšak nikde ďalej už nie je uvedené, v ktorých lokalitách sa môže vykonávať. V doterajšom návštevnom poriadku boli tieto oblasti totožné s tými, ktoré boli povolené pre horolezectvo, pričom podmienkou bol doprovod oprávnenej osoby (inštruktora VhT, hoci nebol explicitne uvedený v návštevnom poriadku). Prezident Slovenského vysokohorského turistického spolku Michal Káčerik chce so Správou TANAP-u túto situáciu riešiť.

Návrh Návštevného poriadku TANAP-u

Stiahnite si znenie návrhu a prílohy
formát PDF

Reakcie spolkov

Slovenská skialpinistická asociácia vyzýva nekriminalizovať návštevníkov národného parku

Doplnené 5.2.2019

Slovenská skialpinistická asociácia (SSA), ktorá je národným športovým zväzom pre skialpinizmus, vydala stanovisko k návrhu nového návštevného poriadku, v ktorom vyjadruje znepokojenie nad viacerými jeho bodmi. SSA má za to, že akékoľvek nezmyslené obmedzovanie pohybu a selekcia športových aktivít prináša len zbytočnú a neprehľadnú reguláciu, ktorá z milovníka prírody a športu generuje spoločenského nepriateľa porušujúceho právne predpisy SR.

SSA zásadne nesúhlasí s celým návrhom sezónnej uzávery, s časovým obmedzením ohraničujúcim pohyb len v čase od východu slnka po jeho západ a s obmedzením prítomnosti psa. Asociácia poukazuje na to, že "vykonávanie horských športových aktivít je výrazne spojené s aktuálnymi poveternostnými a snehovými podmienkami, ktoré majú na realizáciu športovej činnosti rozhodujúci vplyv. Častokrát sa môže stať, že podmienky na skialpinizmus môžu byť nevhodné už pred 15.04. alebo môžu byť veľmi vhodné po 15.04."

V závere SSA vyjadruje nádej, že ich pripomienky budú zohľadnené vo fáze ďalšieho legislatívneho procesu a že spolu s ostatnou dotknutou verejnosťou, pre ktorú je pohyb vo prostredí TANAP-u významnou súčasťou života, budú svedkami prijatia NP TANAP-u, ktorý nekriminalizuje návštevníkov národného parku, pre ktorých je ochrana prírody a zachovanie a zveľaďovanie prírodného bohatstva základným etickým princípom.

Slovenský horolezecký spolok považuje návrh návštevného poriadku za absurdný

Návrh návštevného poriadku prináša dve výrazné zmeny pre horolezeckú verejnosť. Pribudli dve celoplošné uzávery pre akúkoľvek horolezeckú činnosť, a to od 1.11. do 15.12. a od 16.4. do 1.6. Predseda SHS JAMES Igor Koller považuje celoplošný zákaz lezenia za neprijateľný. “Takáto obrovská reštrikcia nie je ničím podložená. Kamzíkov pribúda, nie je podložené, že by bol nejaký environmentálny problém. Samozrejme rešpektujeme, že sú určité časti, ktoré sú pre lezenie v TANAP-e uzavreté, ale nemôže byť celoplošne zatvorené všetko, to nevieme obhájiť ani žiadať našich členov, aby v najlepšom jarnom období nechodili liezť.”

Druhým problémom je ustanovenie striktných lokalít na výcvik horolezeckej činnosti. “Bez akejkoľvek konzultácie nás, ak si odmyslíme kameňolomy, obmedzuje na 4 malé oblasti. To je úplný nezmysel, lebo pri výcviku treba rôznorodé terény, ďalej poznávanie tatranského miestopisu a podobne."

Igor Koller kritizuje aj ustanovenie o tom, že horolezectvo sa môže vykonávať len v dennej dobe a to aj vrátane nástupu do horolezeckého terénu. Podľa neho je to proti zásadám bezpečnosti aj logiky, napríklad počas krátkych zimných dní. Nepozdáva sa mu ani vymedzenie náročnosti horolezeckej túry od III. a vyššieho stupňom horolezeckej obtiažnosti, pretože horolezectvo sa vykonáva aj v teréne nižšej obtiažnosti.

Podľa Igora Kollera celý návrh poukazuje na jeho neodbornosť aj z hľadiska ochrany prírody. Na jednom z miest určených na výcvik, ktorým je Ostrva v Mengusovskej doline, sa nachádza vzácna fauna a flóra vrátane hniezdísk dravcov. “Z hľadiska ochrany prírody je to v celej doline najcitlivejšie miesto. Ale na Ošarpancoch a na Volej veži, kde sa nepoškodzuje nič, tam je výcvik zakázaný. Toto je ukážka absurdnosti nového návštevného poriadku.“

Igor Koller oceňuje, že sa zlepšili možnosti pre skialpinizmus aj horské lyžovanie, na druhej strane opäť kritizuje neodbornosť návrhu. “Areály zimnej turistiky nie sú ohraničené terénmi na lyžovanie, ale hrebeňmi, takže zahŕňajú aj horolezecké terény a v rámci areálu zimnej turistiky môže ísť návštevník všade, teda turisti môžu do horolezeckého terénu.”

Naďalej ostáva v platnosti, že horolezeckú činnosť môžu vykonávať len takí horolezci, ktorí sú organizovaní v horolezeckých zväzoch, horolezeckých kluboch alebo horolezeckých organizáciách. Na Slovensku však existuje množstvo horolezcov, ktorí sa nijako neorganizujú. Toto ustanovenie je ťažko v praxi kontrolovať a môže byť predmetom antidiskriminačnej žaloby.

Správa TANAP-u sa vyjadrí o týždeň na prerokovaní v L. Mikuláši a S. Smokovci

Chceli sme dať priestor na vyjadrenie aj riaditeľovi Správy TANAP-u Pavlovi Majkovi. Zaujímali sme sa, prečo sa v návrhu návštevného poriadku nespomínajú žiadne lokality, kde sa môže vykonávať vysokohorská turistika, či ide o zámer alebo administratívnu chybu. Ďalej sme sa informovali, prečo chcú zaviesť tri mesiace v kalendárnom roku, počas ktorých sa nebude môcť vykonávať horolezectvo, akými dátami a výskumom je toto opatrenie podložené. Pavol Majko odpísal, že správa TANAP-u sa k prípadným otázkam zainteresovaných vyjadrí počas prezentácie návštevného poriadku na budúci týždeň. Odpovede sme sa snažili získať aj od vedenia Štátnej ochrany prírody, ale ani riaditeľ Martin Lakanda, ani nikto iný na otázky neodpovedal.
Aktualizácia 1.2.: Oddelenie komunikácie Štátnej ochrany prírody na otázky odpísalo, že riaditeľ Správy TANAP nám bude k dispozícii vo štvrtok osobne po prerokovaní návštevného poriadku v Starom Smokovci, prípadne nasledujúci deň.

Vyhláška už nespomína horských vodcov

Oproti minulosti z návrhu vypadli ustanovenia týkajúce sa horských vodcov. Činnosť horských vodcov upravuje zákon č. 544/2002 Z. z. o Horskej záchrannej službe. K tomu požiadali horskí vodcovia o výnimku zo zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny. “Požiadali sme o výnimku kvôli tomu, že nie sme návštevníci, ale profesná organizácia. Naši klienti sú návštevníci, ale keď idú s nami, sú zahrnutí v tej výnimke,” povedal nám Marek Trávniček, predseda Národnej asociácie horských vodcov na Slovensku. To znamená, že klient horského vodcu má výnimku na pohyb mimo značeného chodníka a zároveň nemusí byť v 3. a vyššom stupni horolezeckej obtiažnosti. Táto výnimka platí aj pre zahraničných horských vodcov združených v Medzinárodnej únii horských vodcov (UIAGM).

Cyklistika so zmenami

Na rozdiel od starého návštevného poriadku tu nie su explicitne uvedené cyklistické okruhy, ale návštevníci sa môžu na bicykli pohybovať na území TANAP-u za hranicami zastavaného územia obce po cestách I. II. a III. triedy, miestnych komunikáciách a po cykloturistických trasách vyznačených v zmysle normy STN 01 8028 Cykloturistické značenie (značka "C"). Na území ochranného pásma TANAP-u k tomu pribudli ešte účelové komunikácie.

Geocaching

Prvýkrát sa v návštevnom poriadku objavil aj geocaching, teda organizovaná hra, ktorej účelom je hľadanie skrýš schovaných v teréne na určených súradniciach. Návštevný poriadok upravuje miesta vyhradené na vykonávanie hry, obdobie, ktoré nie je zatiaľ zladené s oficiálnym termínom sezónnej uzávery pri iných trasách, a ďalšie detaily súvisiace s ukladaním skrýš.

Verejná prezentácia návrhu Návštevného poriadku Tatranského národného parku a jeho ochranného pásma sa uskutoční 6.2.2019 o 10,00 hod. v zasadačke Mestského úradu Liptovský Mikuláš a 7.2.2019 o 10,00 hod. v zasadačke Mestského úradu Vysoké Tatry.

_titulná foto: ftakopysk

Najnovšie