Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prezentácia návrhu návštevného poriadku v Starom Smokovci
Prezentácia návrhu návštevného poriadku v Starom Smokovci Zatvoriť

Reportáž Správa TANAP-u chce zaviesť viac reštrikcií bez zdôvodnenia

Vo štrtok 7.2. sa v Starom Smokovci uskutočnila verejná prezentácia návrhu nového Návštevného poriadku Tatranského národného parku a jeho ochranného pásma. Prinášame reportáž z dlhej diskusie medzi predkladateľmi návrhu a verejnosťou.

V úvode prezentoval Ing. Marek Peiger, krajinár zo Správy národného parku, návrh nového návštevného poriadku. O zmenách, ktoré by mal priniesť, sme detailne informovali v tomto článku. Celoplošnú uzáveru na tri mesiace aj pre horolezcov M. Peiger zdôvodňuje kamzíčou rujou a rodením mláďat kamzíka, ale aj svišťa a dravých vtákov. “Je to kritické obdobie z pohľadu zachovania biodiverzity v TANAP-e. Stavy kamzíka našťastie sú stabilizované, nie vždy to tak bolo, je dôležité v tomto trende pokračovať, takže toto je opatrenie z pohľadu zachovania druhovej ochrany.” Pripomeňme, že kamzíkom sa dlhodobo darí, ich počet podľa posledného sčítania je 1431 kusov, čo Štátne lesy TANAPu označili za rekordný počet.

M. Peiger sa ďalej pristavil pri povinnosti horolezca byť členom horolezeckej organizácie. “Nie všetci horolezci, ktorí sa vydávajú za horolezca, majú preukaz. Týmto opatrením dúfame, že osoba, ktorá má preukaz, má za sebou nejaké vzdelanie a zručnosti. Privilégium pohybu mimo chodníkov by nemal mať každý, medzi oprávnené osoby sa môže infiltrovať človek, ktorý bude zneužívať nastavené pravidlá pre určitú skupinu na pohyb mimo turistických chodníkov.”

Vodní turisti sa majú dohodnúť s vlastníkmi

V nasledujúcej diskusii ako prvý vystúpil Vladimír Ligus zo sekcie vodnej turistiky Klubu slovenských turistov. Kritizoval TANAP, že neakceptoval žiadne z ich pripomienok. “Vodný turista nepotrebuje žiadny nový chodnik, úseky, ktoré sme požadovali doplniť, vedú popri existujúcich cestách. Sezóna trvá pár dní mimo zimného obdobia, nie sú tu žiadne kamzíky ani svište, maximálne vydra. Nepožadujeme žiadne úpravy vodných tokov, pritom v národnom parku sa minulý rok bagroval tok Javorinky.” Riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko reagoval, že s vodnou turistikou TANAP nemá zásadnejší problém, avšak proti niektorým návrhom prístupu k rieke Belá je miestny urbár a správa parku nemôže ísť proti nesúhlasu vlastníka pozemku. Spriechodňovanie koryta vraj požadovali komerčné spoločnosti a TANAP musí zvažovať rovnaké podmienky pre profesistov a hobistov.

Vysokohorská turistika sa môže doplniť

Prezident Slovenského vysokohorského turistického spolku (SVTS) Michal Kačerík sa pýtal, prečo sú v návštevnom poriadku uvedené len miesta na výcvik vysokohorskej turistiky (vht), ale žiadne oblasti, kde by sa vht mohla vykonávať. Následne prebehla diskusia o tom, či vht je alebo nie je komerčná činnosť, či vht turista spadá pod bežného návštevníka, pre ktorého sa tvorí návštevný poriadok. Napokon Správa TANAP-u pripustila, že vht môže mať totožné lokality na svoju činnosť s horolezeckými a môže to doplniť po zaslaní písomných pripomienok.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Horolezci odmietajú návštevný poriadok ako celok, vychádza vraj zo socialistických princípov

Dlhý diskusný príspevok mal predseda Slovenského horolezeckého spolku (SHS) JAMES Igor Koller. Vyhlásil, že hovorí za organizovaných aj neorganizovaných turistov, horolezcov, skialpinistov, nosičov či chatárov, ktorí považujú Tatry za kultúrne dedičstvo. "S ochranou prírody dlhodobo spolupracujeme a nikdy sme prírode neškodili. Ide o mäkkú formu turizmu, nepotrebujeme vleky, technické zariadenia, hlásime sa k biodiverzite. Rešpektujeme, že niektoré časti sú úplne vyčlenené." I. Koller kritizoval, že rozhodnutia sa robia bez toho, aby boli dôkazy o tom, že sa zhoršila enviromentálna situácia. Požiadavku organizovať návštevníkov označil za diskrimináciu. "Je nerealizovateľné, aby všetci horolezci z celého sveta mali nejaký preukaz." SHS JAMES odmieta návrh návštevného poriadku ako celok a výzyva TANAP ku tvorbe moderného návštevného poriadku, ktorý nepôjde v líniách z čias socializmu, ale bude odrážať trendy zo sveta, kde sa takisto chráni vzácna príroda.

Správa TANAP-u nechce poskytnúť žiadne analýzy ako zdôvodnenie vyšších reštrikcií

Marta Makarová z Okresného úradu Prešov zareagovala, že návštevný poriadok má zosúdadiť mnohé záujmové skupiny, čo je zložité spracovať v jednom materiáli, a že preto to nemusí vyhovovať každému. Primárna je podľa nej ochrana prírody a chránených druhov. Konkrétnejšie údaje o štúdiách a analýzach, ktoré by vysvetľovali reštriktívnejší prístup správy národného parku, požadovali viacerí diskutujúci, ale konkrétne údaje správa parku neposkytla. P. Majko uviedol, že na správe parku pracuje 34 odborníkov, ktorí robia dlhodobé pozorovania a je proti spochybňovaniu ich odbornosti.

Tatrzański park národowy má diametrálne odlišný systém uzáver

V diskusii vystúpil aj Peter Kalman zo Slovenskej skialpinistickej asociácie (SSA). Pýtal sa, prečo správa parku nezvolila opačný prístup, teda vyhradiť malé plochy, kde bude prístup absolútne zakázaný, a zvyšné územie by sa priebežne uzatváralo podľa aktuálnych podmienok. Kritizoval nutnosť mať preukaz horolezeckej organizácie, ktorý členovia SSA nemajú, avšak sú to skúsení športovci, ktorí vykonávajú svoju činnosť v horolezeckých terénoch. P. Majko k bodu 1 uviedol, že nad týmto modelom sa uvažovalo, prebehli rokovania aj riaditeľom Horskej záchrannej služby (HZS) J. Janigom, a tento rok sa osvedčilo uzatvorenie Žiarskej doliny podľa aktuálnych podmienok. Avšak časové obmedzenia podľa neho nepotrebujú len kamzíky, ale viaceré druhy chránenej flóry a fauny a preto považuje dátumy sezónnej uzávery za podstatné. Martin Kepič z Okresného úradu Prešov uviedol, že legislatíva nedáva Správe TANAPu takúto možnosť operatívnych uzáver.

V poľskom Tatrzańskom parku narodowom sú sezónne uzatvorené iba tri trasy v období od 1.12. do 15.5. Ostatné trasy sú otvorené celú zimu, avšak kvôli ochrane prírody alebo výnimočne kvôli konkrétnym nebezpečenstvám môže TPN uzavrieť niektoré trasy alebo jednotlivé časti parku. Pavol Majko hovorí, že Poliaci nám sezónnu uzáveru závidia, a že v zime vďaka väčšiemu pokoju prechádzajú kamzíky z poľskej strany na našu. Presný údaj, o aké veľké počty ide, nemá. Pripustil, že úlohu môžu zohrávať aj lepšie podmienky na našej, južnej strane Tatier.

Návrh kritizujú majitelia psov

Ako majiteľka psa vystúpila Dáša Lučivjanská. Vytkla návrhu masívne obmedzenie prístupu pre psy, ktoré nebolo zdôvodnené žiadnou štúdiou, iba niekoľkými emotívnymi fotkami. P. Majko reagoval, že 85% kariet od strážcov s informáciami z terénu súvisia s tým, že psy behajú na voľno. V minulom roku mali prípad zadrhnutia svišťa psom. Preto sa rozhodli obmedziť pohyb návštevníka so psom.

Horský sprievodca sa domnieva, že za celoplošnými uzáverami je neschopnosť kontroly územia nízkym počtom strážcov

V záverečnej časti diskusie vystúpil nosič a horský sprievodca Štefan Bačkor. Predstavil skúsenosti z NPR Dreveník, kde bolo pôvodne úplne zakázané lezenie, a riešenie, ku ktorému horolezci dospeli so správou Národného parku Slovenský raj. Dôvodom podľa neho bolo to, že správa národného parku nemala personálne ani technické kapacity na kontrolu územia. V tomto vidí paralelu s aktuálnou situáciou v TANAP-e. "Poliaci majú okolo 50 profesionánych strážcov na 20% TANAP-u, plus dobrovoľníkov, u nás je na 80% územia 15 strážcov. Ja by som bol nerád, aby tá neschopnosť - neberte to osobne - a poddimenzovanosť štátnej správy deformovala návštevný poriadok. Vieme, že to nezmenežujeme, a nie sme schopní to ustrážiť, tak to un bloc zavrime. Tento princíp v demokratickom štáte nie je dobrý." V závere požadoval pre asociáciu horských sprievodcov rovnaké podmienky, aké majú horskí vodcovia, ako je štandardom aj v iných krajinách.

Voči tomuto názoru sa ohradil P. Majko. "Starý návštevný poriadok skončil, teraz je šanca nastaviť nové pravidlá. Možno raz tu bude 100 strážcov, ale poďme cestou dohody a výchovy, nemusíme vykonávať sankcie a represie. Chceme viac spolupracovať aj s dobrovoľnou strážou prírody a lesnou strážou." M. Kepič vyzval horských sprievodcov na zaslanie pripomienok.

Pripomienky k návrhu návštevného poriadku môže verejnosť posielať na adresu Okresného úradu v Prešove do 21.3.2019.

Najnovšie