Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vlk dravý, archív NP Malá Fatra
Vlk dravý, archív NP Malá Fatra Zatvoriť

Správa V Malej Fatre sa strácajú vlci

Začiatkom februára sa v Národnom parku Malá Fatra a jeho ochrannom pásme uskutočnil 4. Zimný monitoring veľkých šeliem. Mapovania sa zúčastnilo 92 osôb, prešli 47 trás v celkovej dĺžke 391 km v náročných snehových podmienkach. Oproti minulému roku zmizla vlčia rodina, ktorá tu bola pozorovaná ešte v septembri, oficiálne však nebol žiadny vlk ulovený, ani zabitý dopravnými prostriedkami. Podľa pracovníka Národného parku Malá Fatra Tomáša Flajsa to naznačuje možnosť nelegálneho lovu.

Aktualizácia 20.2.2019
Článok bol doplnený o stanovisko Ministerstva pôdohospodárstva SR.

V danom teritóriu s dostatkom prirodzenej koristi je nepravdepodobné, aby vlci zanechali svoje územie. Na území parku tak bolo bezpečne potvrdených len 5 vlkov, z toho jedna 3 členná vlčia rodina. V ochrannom pásme národného parku pozorovatelia objavili stopu krívajúceho vlka, v rovnakej lokalite, kde v minulosti zmizla iná vlčia rodina. “Nakoľko vo všetkých vlčích rodinách v oblasti Malej Fatry evidujeme každoročne krívajúce jedince (paradoxne vždy na prednú končatinu), vytvára to oprávnený predpoklad na možný nelegálny lov týchto zvierat, zrejme v priebehu celého roka.”

Vlk dravý sa môže podľa zákona loviť od 1. novembra do 15. januára, resp. dovtedy, kým sa nenaplní kvóta lovu, ktorú pre zimu 2018/19 ministerstvo pôdohospodárstva určilo na 70 kusov. V 5. stupni ochrany, územiach európskeho významu, kde je vlk dravý predmetom ochrany a niektorých ďalších určených lokalitách je lov zakázaný. To znamená, že v NP Malá Fatra sa vlk loviť nesmie, avšak podľa riaditeľa národného parku Michala Kalaša stačí, ak vlk vybehne pár metrov od hranice chráneného územia a jeho lovu nič nebráni. Ulovenie vlka však poľovnícke združenia nehlásili, existuje teda podozrenie, že vlci boli ulovení nelegálne, zrejme aj mimo obdobia výnimky, už koncom jesene. Oslovili sme aj Ministerstvo pôdohospodárstva s otázkami, koľko zastrelených kusov vlka dravého eviduje z tohto pohoria za posledné povolené obdobie lovu, t.j. od 1.11. 2018 do 15.1.2019. Tiež či registrujú straty vlkov z iného dôvodu (zrazenie autom atd.) za posledne 4 mesiace. Daniel Hrežík uz odboru komunikácie nám zaslal stanovisko, že v poľovníckej sezóne 2018/2019 nebol v pohorí Malá Fatra ulovený ani jeden jedinec vlka dravého, rovnako v tejto oblasti neevidujú žiaden úhyn vlka.

Spolu bolo na území národného parku napočítaných päť vlkov, v ochrannom pásme deväť vlkov. V predchádzajúcom období mali vlčie svorky v NPMF 11 a 4 členov. "Pochopiteľne, od vlčích svoriek sa v prírode niektoré jedince oddeľujú," hovorí Michal Kalaš. "Avšak podobný monitoring prebiehal v týchto dňoch i v území CHKO Kysuce a CHKO Beskydy (ČR), na rozlohe viac ako 2000 km2 a v rámci neho bol vykonaný aj zber materiálu na genetické analýzy. Prípadnú možnosť disperzie jedincov spomínajej svorky z Malej Fatry bude možné dostopovať aj touto cestou. Nateraz si však myslíme, že vlci Malú Fatru neopustili z vlastného rozhodnutia..."

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Najnovšie