Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Zľava Igor Žiak, Peter Dragúň, Igor Koller a Michal Kačerík
Zľava Igor Žiak, Peter Dragúň, Igor Koller a Michal Kačerík Zatvoriť

Správa Turisti, horolezci a skialpinisti: Aj my sme Tatry!

Výzvu Aj my sme Tatry podporilo za 24 hodín viac ako 5000 ľudí. Podpisy pod hromadnú pripomienku proti navrhovanému návštevnému poriadku Tatranského národného parku (TANAP) začali zbierať Slovenský horolezecký spolok (SHS) JAMES, Klub slovenských turistov (KST), Slovenský vysokohorský turistický klub (SVTS) a Slovenská skialpinistická asociácia (SSA).

Predsedovia uvedených spolkov Igor Koller, Peter Dragúň, Michal Kačerík a Igor Žiak vyzývajú orgány ochrany prírody a ministerstvo životného prostredia, aby návrh odmietli ako celok. Argumentujú tým, že podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody (IUCN) má v národnom parku popri ochrane prírody rovnocenné zastúpenie aj rekreačná a športová funkcia vykonávaná trvalo udržateľným spôsobom. "Túto mäkkú formu turizmu v TANAP-e predstavujú turisti, horolezci, skialpinisti, horskí lyžiari, environmentálni sprievodcovia, horskí vodcovia, nosiči a chatári. Ich činnosť je dlhodobou súčasťou kultúrneho dedičstva Tatier a nemá na prírodu negatívny vplyv alebo dopad. Preto ich možno považovať za trvalo udržateľné na rozdiel od rozširujúcej sa činnosti developerov a ťažby dreva", uvádza sa vo vyhlásení.

Signatármi výzvy sú horolezci Zoltán Demján, Peter Hámor, Róbert Gálfy, náčelník Tatranskej horskej služby – dobrovoľného zboru Jaroslav Švorc, Ján Šimon z Horskej služby Veľká Fatra, horolezec a filmár Rasťo Hatiar, tatranskí chatári Viktor Beránek (Chata pod Rysmi), Peter Michalka (Téryho chata), Dominika Dejczöová (Zbojnícka chata), Jana Kalinčíková (Zamkovského chata), Tomáš Petrík (Chata pri Zelenom plese), vysokoškolský profesor, expedičný turista a spisovateľ Svätozár Krno, moderátor a horolezec Marcel Forgáč a herec a moderátor Juraj "Šoko" Tabaček.

Zolo Demján či Peter Hámor si musia v TANAP-e najať horského vodcu pri výstupe na Gerlach "normálkou"

Iniciátori namietajú voči vylúčeniu vysokohorskej turistiky z návštevného poriadku, teda ľahkého horolezectva do 2. stupňa obtiažnosti. Správa TANAP-u považuje za horolezectvo až terén od 3. stupňa, čo podľa Igora Kollera vo svete neexistuje, horolezectvo začína tam, kde treba pri výstupe použiť ruky. Podľa aktuálneho návrhu majú tak na pohyb mimo chodníka v nižšom ako treťom stupni obtiažnosti právo len klienti horských vodcov, ktorí si na svoju činnosť vybavili výnimku zo zákona o ochrane prírody a krajiny. Klasický výstup na Gerlach Velickou a Batizovskou próbou je cesta 2. stupňa.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Róbert Gálfy: Do týchto hôr chodím celý život, teraz sa mám cítiť ako kriminálnik?

Igor Koller, Zoltán Demján a Jaroslav Švorc kritizujú neprimerane tvrdý postup voči turistom a horolezcom, zatiaľ čo sa na území parku poľuje, ťaží drevo a stavia. S návrhom návštevného poriadku nesúhlasí ani horolezec a horský vodca Róbert Gálfy. "Do týchto hôr chodím celý život, vyrastal som tu, poznám ich ako svoju dlaň, a teraz sa mám cítiť na vlastnom území ako kriminálnik?" Domnieva sa, že týmto knokautom stratí Správa TANAP-u sympatie veľkého množstva ľudí, ktorí ich doteraz podporovali.

Viac videí iniciátorov a signatárov si môžete pozrieť na YouTube kanáli

Kamzíkom sa rekordne darí, nie je jasné, prečo chce Správa TANAP-u prísnejší poriadok

Ďalšou námietkou je, že Správa TANAP-u nepredložila vedecké a štatistické dôkazy, ktorými by zdôvodnila nové trojmesačné sezónne uzávery pre horolezctvo a zachovanie sezónnych uzáver pre turistov. Návštevnosť TANAP-u nedosahuje úroveň zo 70-tych rokov 20. storočia, kedy boli zavedené sezónne uzávery. Počty kamzíkov dosahujú podľa Štátnych lesov TANAP-u rekordné čísla, podľa posledného sčítania je ich vyše 1400 kusov.

Zimné horolezecké túry sa nedajú stihnúť od východu po západ slnka

Iniciátori a signatári kritizujú aj ustanovenie o nástupe na túru až v čase východu slnka a povinnosť návratu v čase západu slnka. "Nikto tu nechce robiť nočné akcie, ale toto je proti zásadám bezpečnosti," hovorí Igor Koller. Aj Horská záchranná služba (HZS) podľa neho odporúča aj v lete včas vyraziť na túru, aby počas popoludňajšej búrkovej činnosti bol už návštevník preč z exponovaného terénu. Rovnaký názor zdieľa Jaroslav Švorc. "Ak vyjdem na zimnú horolezeckú túru pri východe slnka, prídem na nástup, vyleziem stenu, o ôsmej večer som na vrchole, už po západe slnka, a potom čo? Bivakovať nesmiem, ísť dole nesmiem."

Nie zákazy a pokuty, ale osveta

Signatári navrhujú namiesto celoplošných zákazov využívať nudging (mäkká forma ovplyvňovania správania) formou otvorenej profesionálnej komunikácie s verejnosťou podľa vzoru HZS. Ide o prístup, ktorý je preukázateľne efektívnejší ako tvrdé zákazy s negatívnou motiváciou (pokuty). Naposledy sa osvedčil pri komunikácii veľkého lavínového nebezpečenstva 4. stupňa, kedy návštevníci radšej do vysokohorského prostredia nešli, rešpektovali aj dočasne uzatvorenú Žiarsku dolinu a "nebolo na to treba žiaden zákon," vraví Igor Koller. "Ochrana musí byť poňatá inak ako pred 30 rokmi", uzatvára Zoltán Demján.

Iniciátori výzvy sa chcú obrátiť na ministerstvo životného prostredia s požiadavkou vytvorenia pracovnej skupiny, ktorý by pripravila moderný návštevný poriadok.

Webová stránka iniciatívy: https://ajmysmetatry.sk

Najnovšie