Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Testovanie variča SOTO WindMaster v Malých Karpatoch počas chladného veterného dňa
Testovanie variča SOTO WindMaster v Malých Karpatoch počas chladného veterného dňa Zatvoriť

Test SOTO WindMaster – varič do veterného počasia

Regulačný ventil a horák so zvýšenou odolnosťou voči vplyvu vetra sú dve hlavné vychytávky turistického variča WindMaster japonskej značky SOTO. V balení dostanete k variču dva typy nožičiek – jednu odľahčenú trojnožku (TriFlex) pre užšie nádoby a jednu štvornožku (4Flex) so skladacími koncami pre širšie nádoby. WindMaster sme vyskúšali začiatkom marca počas slnečného, no chladného a veterného dňa.

Výrobca
SOTO
Model
WindMaster
Typ
turistický varič s regulátorom tlaku a integrovaným závetrím
Hmotnosť
87 g – s nožičkami 4Flex
67 g – s nožičkami TriFlex
60 g – bez nožičiek
Páči sa mi
robustná konštrukcia, vymieňateľné nožičky, výkon, regulácia tlaku, čiastočná odolnosť voči vetru, dvojité tesnenie závitu
Nepáči sa mi
vyššia hmotnosť, absencia trojnožky pre plynovú kartušu
Ostatné info
1 L vody (20 °C) zovrie za 4 min
výkon: max 3260 W
spotreba: max 260 g / h
Infocena
80 € – vrátane druhých nožičiek 4Flex
Hodnotenie
cena: 7 z 10
hmotnosť: 7 z 10
dizajn: 10 z 10
manipulácia: 8 z 10
rozmery: 8 z 10
materiály: 10 z 10
údržba: 10 z 10
cena/výkon: 8 z 10
detaily: 9 z 10
multifunkčnosť: 8 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 85 bodov
» vysvetlenie hodnotenia
Obchody
HUDYsport

Základné údaje výrobcu sú:

  • hmotnosť 67 gramov,
  • zvýšená odolnosť voči vplyvu vetra,
  • výmenné nožičky,
  • jemné nastavovanie intenzity plameňa,
  • zohriatie 1 litra vody z 20 °C do varu za 4 minúty pri teplotách nad 5 °C, pri -5 °C 4:16

Rýchle predstavenie variča pripájame v krátkom videu:

Horák so zvýšenou odolnosťou proti vetru

Horák s priemerom 4,5 centimetra má 4-milimetrový vyvýšený okraj, ktorý slúži ako závetrie. Vnútri má horák zaoblený tvar, takže výsledný plameň je užší. Tiež pomáha malý odstup nádoby od horáka, ktorý je asi 6 milimetrov. Pri podobne veľkých varičoch, ktoré máme v redakcii, je táto vzdialenosť obvykle 2 - 2,5 centimetra.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Výsledkom úzkeho zamerania plameňa na nádobu je však nerovnomerné rozloženie tepla na dno nádoby. Tento efekt sa bude najviac prejavovať pri nerezových či titánových nádobách s tenkým dnom, ktoré horšie vedú teplo. Menej na hliníkových a najmenej na nádobách s hrubším dnom, ktoré sú priamo určené pre kulinárske aktivity v prírode.

Nutné je však podotknúť, že zvýšená odolnosť voči sfúkavaniu nič nemení na ochladzovacom efekte vetra a tiež unikaniu tepla po okrajoch nádoby. Pre zlepšenie efektivity (kratší čas varenia a menšia spotreba) je vhodný hrniec s výmenníkom tepla a so zateplením. Napríklad tento JetBoil.

Odolnejšie piezozapaľovanie

Veľa súčasných varičov ponúka piezozapaľovanie. Je to pohodlná vec, no nie je dobré sa naň spoliehať a treba mať v zálohe zapaľovač alebo kresadlo. Slabinou býva najmä titerný drôtik trčiaci z horáka, ktorý sa pri bežnej manipulácii časom mechanicky poškodí. Tiež niekedy stačí minimum vlhkosti alebo vyššia nadmorská výška a nefunguje.

WindMaster mechanickú zraniteľnosť čiastočne rieši hrubším jazýčkom zapusteným v strede, ktorý ani príliš nevytŕča, takže pri manipulácii je menšia pravdepodobnosť, že sa o niečo zachytí.

Regulovaný ventil s jemným nastavovaním plameňa

Regulovaný ventil ponúka jemnú plynulú reguláciu výkonu. Na dosiahnutie kompletného otvorenia ventilu treba viac krútiť (asi 2,5 otočky). Zaujímavé je aj to, že pri otváraní sa piestik zasúva, čo je opačne, ako človek očakával. Vďaka regulovanému ventilu sa počas dlhšieho varenia nemení intenzita plameňa a má aj pozitívny efekt pri varení v chladnejšom počasí. Výrobca tohto variča optimisticky tvrdí, že pri -5 °C je predĺženie varenia 1 litra vody iba necelých 20 sekúnd oproti vareniu pri okolitej teplote 20 °C. To je trochu málo uveriteľné, no už zo skúseností s inými varičmi s regulátorom možno povedať, že výrazný pozitívny vplyv tam je.

Výmenné nožičky

Súčasťou variča sú minimalistické nožičky TriFlex, ktoré vážia iba zopár gramov. Ide o dva spojené pliešky, ktoré spolu tvoria trojnožku. Tá sa nasúva na horák (viď video) a po umiestnení je až prekvapivo stabilná. Vhodnou oporou je však len pre menšie nádoby s užším dnom, čo nekorešponduje úplne s veľkosťou a výkonom variča. Preto má SOTO aj druhé nožičky – tzv. 4Flex – ktoré sú skladacie a viac sa hodia k zameraniu variča.

Originálne ide o doplnkový tovar, ktorý si treba kúpiť samostatne. U nás sa však predáva ako set, takže netreba nič dokupovať. Myslím, že nožičky 4Flex sú ideálne pre tento varič a pri testovaní sme práve tieto používali. Výhoda je, že pre transport ich netreba dávať dolu, sú robustnejšie, dlhšie a preto vhodnejšie na väčšie nádoby.

Naše merania

Varič som skúšal s hliníkovo-nerezovým ešusom a s hrncom s výmenníkom tepla JetBoil FluxRing 1L. Prvý je mierne inovovaná verzia klasického ešusu, no so zachovaním jeho pozitívnych vlastností. Druhý je z tenkého eloxovaného hliníka, no s výmenníkom tepla a miernym zateplením bokov.

Pri meraniach ma zaujímala spotreba plynu (Δm) a čas (Δt) potrebný na zovretie 1 litra vody pri rôznych teplotách okolia (Ta) a pri rôznych nádobách. Z nameraných hodnôt som vypočítal aj ďalšie veličiny, o ktorých si myslím, že sú pri varičoch zaujímavé – spotreba, príkon (P') a účinnosť (η). Používal som plyn Primus PowerGas.

# Ta [°C] nádoba Δm [g] Δt [min] ΔT [°C] spot. [g/h] P' [W] η [%]
1 22 1 AL-INOX 14,6 4:08 83 211,94 2695 52 %
2 22 1 JetBoil 10,1 2:55 83 207,77 2642 75 %
3 10 2 AL-INOX 16,0 4:30 86 213,33 2713 49 %
4 10 2 JetBoil 11,0 3:06 85 212,90 2707 71 %

Výsledky sú povzbudivé, hoci sa mi nepodarilo merať pri 5 °C. Pokiaľ urobím vážený priemer, aby som vyrovnal zmenu teploty medzi meraniami (ΔT) na 80 °C (podmienka, s akou pracujú údaje výrobcu), vyjde mi rozdiel časov pri AL-INOX cca 12 sekúnd (3:59 vs. 4:11) a rozdiel v spotrebe 0,8 gramu (14,1 vs. 14,9). Pri JetBoil hrnci je to 6 sekúnd (2:49 vs. 2:55) a 0,7 gramu (9,7 vs. 10,4). V druhom prípade je to už za hranicou presnosti meraní.

Namerané hodnoty naznačujú, že výrobcom udávané hodnoty nie sú veľmi vzdialené skutočnosti, pokiaľ sa dodržia ním stanovené podmienky. Treba však dodať, že pri varení pri nižších teplotách je aj voda chladnejšia a teda čas a spotreba budú v reálnom živote vyššie. Podľa očakávania pri použití hrnca s výmenníkom má sústava vyššiu účinnosť ako bez neho. Rozdiel je výrazný, asi 30 percent.

Pri meraniach som nepracoval s vplyvom vetra. Jediný (čiastočne) zdokumentovaný pokus bol ten z videa. Pri teplote okolo 5 °C a celkom slušnom vetre mi liter vody zovrel za 6:30, no neviem začiatočnú teplotu vody ani spotrebu. Varič nešiel naplno, len toľko, aby príliš neunikalo teplo z bokov.

Záver

Varič SOTO WindMaster je zaujímavým trojsezónnym varičom s čiastočným presahom aj do chladnejšieho obdobia, no nejde o vyložene zimný model. Vyniká odolnosťou proti sfúkavaniu vetrom, no pokiaľ chcete dosiahnuť palivovú efektivitu, je nutné ho doplniť izolovanou nádobou s výmenníkom tepla.


  1. meranie v interiéri, t. j. úplné bezvetrie 

  2. meranie v exteriéri, v závetrí, aby sa minimalizoval vplyv vetra 

Fotogaléria k článku

Najnovšie