Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Mohyla na Bradle
Mohyla na Bradle Zatvoriť

Pozvánka Pochod od Mohyly k Mohyle

Budeme radi ak sa pridáte na turistický pochod "Od Mohyly k Mohyle" v dňoch 1. až 4. mája 2019, ktoré sa bude konať pri príležitosti 100. výročia smrti generála Milana Rastislava Štefánika. Začiatok túry je v Ivanke pri Dunaji a koniec túry bude na Mohyle na Bradle.

Vzdialenosť
107 km
Prevýšenie
+3977 m stúpanie, -3597 m klesanie
Náročnosť
stredná, 3. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
4 dni
Obdobie
leto – 01.05.2019
Pohoria
Malé Karpaty a Myjavská pahorkatina
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 767 m n. m. Záruby
  • Najnižší bod: 130 m n. m. Ivanka pri Dunaji, Mohyla gen. M. R. Štefánika
  • Mapa: Otvoriť mapu v novom okne
Voda
Biely kríž, Pezinská Baba, Čermákova lúka, Amonova lúka
Nocľah
vo vlastných stanoch alebo pod širákom
Doprava
Ivanka pri Dunaji (vlak, bus)
Brezová pod Bradlom (bus)
SHOCart mapy
» č.1078 Malé Karpaty, Bratisla (1:50.000)
» č.1079 Malé Karpaty, Červ. Ka… (1:50.000)

Pripravuje sa prvý pochod s názvom "Od Mohyly k Mohyle". Ide o pochod na vyjadrenie úcty generálovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi (100 rokov od jeho tragickej smrti), ktorého dĺžka je asi 107 km, rozplánovaných na štyri denné etapy s príchodom na Bradlo v deň výročia, t. j. 4. mája 2019 so štartom v Ivanke pri Dunaji dňa 1. mája 2019.

Ide o turistickú aktivitu, kde ide každý na vlastné riziko a so svojimi vlastnými zdrojmi. Organizovaný je iba štart v Ivanke pri Dunaji a potom spoločný príchod na celonárodné slávnosti na Bradlo. Bližšie informácie o návrhu jednotlivých etáp nájdete v ďalších článkoch. Ciele denných etáp sú plánované na Pezinskej Babe, Amonovej lúke a Dobrovodskom hrade.

Pochod sa končí na nasledovnom podujatí: 4.5.2019 (sobota): Celoštátna spomienková slávnosť pri príležitosti 100. výročia tragickej smrti gen. M. R. Štefánika, Bradlo, sprievodný program na Námestí gen. M. R. Štefánika.

Miesto štartu a cieľa

Začiatok cesty “Od Mohyly k Mohyle”: Ivanka pri Dunaji, Mohyla generála M. R. Štefánika, okres Senec, Bratislavský kraj Najbližšia autobusová a železničná stanica: Ivanka pri Dunaji

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Na území Slovenskej republiky je možné nájsť dve mohyly M. R. Štefánika. Monumentálnejšia z nich, ktorá je miestom posledného odpočinku generála Štefánika, je umiestnená nad mestom Brezová pod Bradlom a nad jeho rodiskom - obcou Košariská.

Druhá mohyla, pri ktorej sa začína náš pochod, je pripomienkou jeho tragického úmrtia a nachádza sa pri obci Ivanka pri Dunaji v tesnom susedstve bratislavského letiska nesúceho Štefánikovo meno. Autorom oboch návrhov bol vynikajúci slovenský architekt Dušan Jurkovič.

Samotná Mohyla generála Milana Rastislava Štefánika je na mieste, kde tragicky zahynul spolu s talianskou posádkou v dôsledku zrútenia lietadla, v ktorom leteli na Slovensko. K tragickej udalosti došlo 4. mája 1919, keď sa počas pristávania zrútilo jeho lietadlo. Okrem československého generála našli v troskách lietadla smrť i taliansky doprovod - nadporučík Giottom Mancinelli Scotti, seržant Umberto Merlino a strelec Gabriel Agginuti.

O udalosti podáva svedectvo existujúca kamenná tabuľa. Vzniku samotnej mohyly predchádzal malý pomníček - pamätný kameň s vytesanými menami zahynuvších, ktorý dal v rokoch 1921/22 generál Josef Šnejdárek na tomto mieste postaviť. Od roku 1922 sem viedla prvá, červeno značená turistická trasa vybudovaná Bratislavským odborom Klubu česko-slovenských turistov zo železničnej stanice Ivanka pri Dunaji. Trasa neskôr pokračovala od mosta nad Bratislavskou železničnou stanicou ako "Cesta Generála M. R. Štefánika" hrebeňom Malých Karpát až na Bradlo. V roku 1923 na tomto mieste postavili unikátnu mohylu v tvare pyramídy podľa projektu architekta Dušana Jurkoviča. Na výšku má približne 4 m. Steny sú hladké, budiace jednoduchý, skoro až vojenský dojem. Mohyla je obohnaná zemným valom. Po obvode celého areálu sú vysadené pamätné lipy a aleja. V súčasnosti vedie od vstupu k mohyle zelená turistická trasa na Biely kríž, kde sa možno napojiť na červenú hrebeňovú Štefánikovu magistrálu smerom na Mohylu na Bradle.

Koniec cesty: Brezová pod Bradlom, Mohyla gen. M. R. Štefánika na Bradle, okres Myjava, Trenčiansky kraj Najbližšia autobusová stanica: Brezová pod Bradlom Najbližšia železničná stanica: Senica, Jablonica

Mohyla Milana Rastislava Štefánika sa nachádza na vrchu Bradlo, v Myjavskej pahorkatine dominujúcom kraju svojou s nadmorskou výškou 543 metrov.

Generál Štefánik tragicky zahynul 4. mája 1919 pri návrate do vlasti. O týždeň neskôr ho pochovali nad jeho rodnými Košariskami na Bradle. Päť rokov po jeho smrti bol položený základný kameň pamätníka, navrhnutého architektom Dušanom Jurkovičom. Na jeho vybudovanie bola vyhlásená národná zbierka, v ktorej sa vyzbieralo dva milióny korún. Mohylu slávnostne odhalili 23. septembra 1928. V roku 2009 bola zapísaná do zoznamu Európskeho dedičstva. Celá stavba je postavená z travertínových blokov. Po čelných a bočných schodiskách sa dá vykráčať až k hrobu velikána slovenských dejín. Na vlastnom náhrobku sú umiestnené štyri dosky s nápismi, ktoré znejú:

Čs. minister a generál dr. Milan R. Štefánik 21. júla 1880 4. mája 1919

Zahynul pádom lietadla dňa 4. mája 1919 pri Bratislave

S ním kráľ. taliansky serg. U. Merlino a sol. G. Aggiunti

Veľkému synovi oslobodený národ československý

Mohyla je 96 m dlhá a 70 m široká stavba. Na hornej terase, ktorá má rozmery 45 m x 32 m a dve schodiská, sú umiestnené štyri 12,5 m vysoké obelisky. Obelisky symbolizujú štyri obete leteckého nešťastia a zároveň štyri krajiny, v ktorých Štefánik pôsobil. Vrchol mohyly tvorí samotný náhrobok.

O Štefánikovi

Milan Rastislav Štefánik (* 21. 07. 1880 Košariská, † 04. 05. 1919 Bratislava-Vajnory) bol astronóm, politik, generál francúzskej armády, zakladateľ československého štátu, prvý československý minister vojny.

Milan Rastislav Štefánik odišiel v novembri 1904 do Francúzska. Už počas prvých rokov publikoval tucet vedeckých prác. Zúčastnil sa na výprave na Mont Blanc, kde s profesorom Janssenom pozoroval Slnko a Mars. Ako astronóm pôsobil tiež v Španielsku, Belgicku a Anglicku. Od roku 1912 pracoval vo francúzskej hvezdárni a v tomto roku získal aj francúzske občianstvo.

Správa o prvej svetovej vojne Štefánika zastihla v Maroku. Po návrate do Francúzska absolvoval výcvik v leteckej škole v Chartres a výcvik v stíhacej divízii v hodnosti poručíka. V máji 1915 ho odvelili na front. Spolu s T. G. Masarykom a Eduardom Benešom v roku 1916 v Paríži založil Národnú radu československú. V pláne vytvoriť československú armádu zo zajatých rakúsko-uhorských vojakov českej a slovenskej národnosti bolo Štefánikovou úlohou diplomatické vyjednávanie v Rusku, v Taliansku a získavanie dobrovoľníkov v USA.

V nedeľu 4. mája 1919 sa v Galarate rozlúčil s najvyššími predstaviteľmi Talianska. Počas návratu do vlasti, kde sa mal ujať funkcie ministra vojny v Československej vláde sa jeho lietadlo nečakane zrútilo na zem pri Ivanke pri Dunaji. Milan Rastislav Štefánik zahynul spolu s dvomi talianskymi letcami a mechanikom.

Vyznamenania:

  • Rad Čestnej légie (Francúzsko) - dôstojník
  • Vojnový kríž 1914-1918 (Francúzsko)
  • rytier Rádu sv. Maurica a Lazara (Francúzsko)
  • Čestný vojnový kríž (Taliansko)
  • Rad Sv. Vladimíra (Rusko)

Ak zvážite, že by ste sa radi pripojili, môžete si pozrieť podrobnosti podujatia aj na FB stránke.

Fotogaléria k článku

Najnovšie