Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

PR Zamiluj si chuť Záhoria

Prísť do regiónu a neochutnať miestne špeciality by bol hriech. Tu si môžete vyberať zo sladkých aj slaných špecialít a ani tie tekuté nezaostávajú. Aj v tomto roku sa môžete tešiť na bohatý kultúrny program sprevádzaný regionálnymi špecialitami.

Za pivom

Na Záhorí je množstvo remeselných pivovarov a kde sú pivovary sú aj festivaly. V máji štartuje séria pivných festivalov, kde sa ako prvý predstaví 4.mája Záhorácky pivný festival v Prievaloch organizovaný pivovarom Sandorf. V júni (8.6.) prevezme štafetu Stupavar so svojim Pivným festom v kaštieľsom parku v Stupave. V júli (6.7.) sa milovníci piva vyberú do senického parku na najväčší festival - Senické pivné slávnosti Štramákfest. Okrem pivovarov bude pripravený pestrý program pre deti, predstavia sa regióny s tipmi na výlety a večer zabavia západniarov východniari z Chiki liki tua. Sériu zavŕšia 28.septembra Zámocké pivné slávnosti na holíčskom zámku v Holíči. Okrem piva sa pripravte na vôňu benzínu, lebo nebudú chýbať ani motocyklové preteky veteránov.

Pre maškrtných

V máji to nebude len o pive ale aj víne a skalickom trdelníku. Na Trdlofeste 18.5. sa už po niekoľkýkrát bude vyberať ten najlepší trdelník a skalický rubín. Skalický trdelník je najtypickejšou sladkou orechovou pochúťkou regiónu, ktorý kúpite napríklad vo Vinotéke u františkánov alebo u rodiny Havlíkú v Skalici. A ako rozoznáte pravý trdelník? Ten sa pečie na ohni a už pri pečení je obalený vlašskými orechami. Ak ste viacej na slané dobroty, pagáčiky sú tou správnou voľbou. Výborné pečú napríklad Senické a skalické pekárne a dostanete ich v sieti predajní Coop Jednota.

Stupavské zelé

K jesenným špecialitám patrí kapusta, po našom zelé. A najlepšie zelé je stupavské. Presvedčte sa o tom na Dňoch zelá 4.-6.10. v Stupave. Okrem kapusty sa na každom rohu zabavíte na bohatom kultúrnom programe a jarmoku.

Vínna cesta Záhorie

Víno sa začína koštovať na jar. Najväčšia regionálna výstava vín spojená s ochutnávkou je tradične počas veľkonočných sviatkov (21.4.) v Radošovciach. Patrón vinohradníkov sv. Hurban dohliada hneď na viaceré Hurbánkové podujatia v Radošovciach, Prietržke či Skalici v termíne 24. až 26.máj.

Vraví sa, že vo víne je pravda a pravdu môžete hľadať už 15.júna na Dni otvorených búd v radošovských vinohradoch. Ak nestihnete letné „búdy“ nesmúťte, tie októbrové (26.10.) v Skalici budú tiež o skvelom víne a dobrej zábave. Odporúčame sledovať termín podujatia a včas kúpiť vstupenky. Vinobrania v plnej paráde začnú koncom augusta, ako napríklad to v Smrdákoch 31.8., nasledované Festivalom kráľovských vín v Skalici 1.9.

Levanduľový raj

Záhorie sa pýši nie len tradičnými dobrotami. Medzi novodobé stálice patrí aj taká levanduľa. Tá záhorácka slúži dva razy do roka na samozber a pripravujú sa z nej džemy, víno aj likér. Tak šup navštíviť krásne polia v Levandulande pri Malých Levároch a nezabudnite sa pochváliť jedinečným záberom vo fialovom raji.

Dobroty z majera

Ak je zdravý životný štýl vašou prioritou, ste na správnom mieste. Produkty s preukázateľným pôvodom nájdete v Kunowskom majeri. A ktoré to sú? Bryndza, vajcia, ovčie syry, med ale aj pstruhy a sumčeky. Jedlá z týchto surovín môžete ochutnať na viacerých podujatiach v regióne aj tento rok.

Viac podujatí nájdete na www.regionzahorie.sk


Ubytovanie

Hotel Malvázia, Prievaly

www.malvazia.sk

Penzion Sandorf, Prievaly

www.sandorf.sk

Boutique hotel pri mlyne, Lozorno

www.primlyne.sk

Hotel Sv. Ludmila, Skalica

www.hotelsvataludmila.sk

Hotel Sv.Michal, Skalica

www.hotelsvmichal.sk

Penzión Golf Maxim, Skalica

www.penziongolfmaxim.sk

Wellness hotel Spark, Malacky

www.hotelspark.sk

Hotel Atrium, Malacky

www.hotel-malacky.sk

Penzion Atlas, Senica

www.penzionatlas.sk

Grand hotel Senica, Senica

www.grandsenica.sk


Občerstvenie

Reštaurácia Zorno, Lozorno

www.zorno.sk

Reštaurácia Fit Pit, Senica

www.fitpit.sk

Piváreň u Albína, Senica

www.stramak.sk

Reštaurácia Jozef II., Holíč

www.jozefdruhy.sk

Reštaurácia Collegium, Holíč

www.collegiumrestaurant.sk

Fotogaléria k článku

Najnovšie