Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Batoh Deuter Trail 30 vyniká skvelým chrbtovým systémom AirContact a dobrým členením priestoru
Batoh Deuter Trail 30 vyniká skvelým chrbtovým systémom AirContact a dobrým členením priestoru Zatvoriť

Predstavenie Deuter Trail 30 – batoh na turistiku aj ferraty

Menšie turistické batohy zvyknú kvôli šetreniu hmotnosti trpieť krátkym a málo stabilným chrbtovým systémom a nie vždy majú viac možností vstupu do hlavnej komory. Deuter so svojou novinkou pre túto jarnú sezónu ide opačne. Tridsaťlitrový turistický model Trail je postavený na chrbtovom systéme AirContact Trail, za ktorého stabilitu by sa nehanbili ani technickejšie modely a funkčné vybavenie by obstálo v aj o triedu väčších batohoch. Nenechajte sa však pomýliť, Trail 30 je predovšetkým turistický batoh na náročnejšie túry a jeho technické ašpirácie končia na zaistených cestách via ferrata, pre ktoré má aj jednu zaujímavú vychytávku.

Výrobca
Deuter
Model
Trail 30
Typ
turistický trojsezónny batoh
Materiály
polyester 600D, nylon 210D, YKK
Hmotnosť
1180 g – podľa výrobcu
Základná litráž
30 l – bez možnosti nadstavenia
Farebné kombinácie
čierna, modrá, červená
Páči sa mi
stabilný chrbtový systém AirContact Trail, robustné vyhotovenie, veľký čelný vstup, bočné vrecká, pohodlný bedrový pás, ušká na ferratové karabíny
Nepáči sa mi
sieťku na helmu treba kúpiť samostatne, pevný vrchlík bez možnosti výškového nastavenia
Ostatné info
pútko na palice, pútko na cepín, kopresné šnúrky, kompatibilné s 3L vodných rezervoárom, odvetrané ramenné popruhy a bedrový pás
Infocena
119 € – odporúčaná MOC
Obchody
HUDY sport

Dizajn a materiály

Vzhľad je konzervatívne deuterovský – tvarovo aj farebne. Má úzky valcovitý tvar, jednu hlavnú komoru, niekoľko ďalších vrecák a klasický vrchlík. Nech si vyberiete akúkoľvek z palety ponúkaných farieb, nebudete pôsobiť výstredne. Nám sa dostala do rúk čierna verzia, ktoré je najnenápadnejšia. Jednoliaty čierny vzhľad narúšajú len šedé prvky nosného systému a zelené detaily.

Batoh je ušitý z kombinácie polyesteru 600D s PU záterom a ľahšieho 210D nylonu. Obe tkaniny majú jemnú ripstopovú štruktúru, ktorá je viditeľná iba pri detailnejšom pohľade. YKK zipsy sú doplnené malými plastovými úchopmi pre pohodlné ovládanie. Plastové spony sú taktiež YKK, cordlocky sú Nifco.

Batoh celkovo vyzerá solídne spracovaný a materiály pôsobia odolne. Hmotnosť preto nie je tá vlastnosť, ktorá by oslnila gramárov (1180 g), je skôr v strede poľa batohov tejto veľkostnej kategórie. Iste, viete sa dostať aj pod 1 kg, avšak tam ide často o výrazné kompromisy, ktoré v tomto prípade nemusíte robiť.

Chrbtový systém AirContact Trail

Pohodlný chrbtový systém je kľúčovou podmienkou pre dlhodobú spokojnosť s batohom, hoci nie jedinou. Deuter má v tomto smere dobrý štandard. Osobitne mám rád chrbtové systémy Alpine, ktoré dávajú do technickejších batohov ako už legendárny model Guide, či menší batoh na zimné aktivity Rise 32.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Hoci názov systému skôr odkazuje na stredné a veľké turistické batohy, ktoré systémy s týmto názvom dlhodobo používajú, verzia Trail sa ponáša skôr na Alpine z modelu Rise 32. Celkový tvar systému drží mierne ohybný plastový panel, ktorý je takmer na celom obvode vystužený prútom Delrin v tvare prevráteného písmena U. Vďaka panelu sa nestane, že by vás niečo tlačilo do chrbta, aj keď ste veci do batoha len nahádzali a natlačili. Panel spolu s Delrin prútom sa starajú o stabilitu a rozloženie váhy, no úplne nebránia flexibilite. O chrbát sú opreté dve úzke dlhé polstrovania, ktoré značne vytŕčajú nad zadnú stenu batoha. Sú umiestnené tak, aby netlačili nikde na chrbticu a vďaka zdvihu je v strede odvetrávací kanál a zároveň je to miesto pre chrbticu pri predklone. Výplňový materiál v týchto polstrovaniach je rovnaký.

Bedrový pás je široký, pohodlný a prispôsobivý. Slúži skôr na dobrú fixáciu batoha ako na prenášanie hmotnosti do bedier. Je perforovaný, aby lepšie odvetrával. Na pravej strane je pomerne veľké elastické vrecko so zatváraním na zips. V pohode sa sem zmestí veľký smartfón alebo dve-tri tyčinky.

Ramenné popruhy sú anatomicky tvarované, primerane polstrované a tiež perforované pre lepšie odvetranie. Hrudný popruh je posuvný a v jeho blízkosti sa nachádzajú dve oká na pripnutie karabín ferratového úvazu, keď sa práve netreba istiť (nástup, ľahké pasáže a pod.)1.

Členenie batoha a pripínanie materiálu

Batoh má jednu veľkú hlavnú komoru, do ktorej sa dostanete klasicky zvrchu po odklopení vrchlíka a otvorení uzáveru, ktorý je zaistený cordlockom. Ten je riešený tak, že uzavretie je možné potiahnutím jednou rukou a pre ľahké otvorenie je tam zelené uško (viď foto nižšie). Druhou možnosťou prístupu do hlavnej komory je veľký čelný otvor na zips v tvare U. Vďaka nemu sa ľahko dostanete k čomukoľvek počas túry a horný vstup skôr využijete len pri balení.

Na bokoch batoha sú dve vrecká. Jedno je elastické bez uzáveru určené pre menšiu fľašku či termosku. Pri lezení ferrát odporúčam toto vrecko používať maximálne na vreckovky či rukavice z dôvodu hroziaceho pádu ťažšieho predmetu (fľaška). Na druhej strane je vrecko na zips, ktoré sa ideálne hodí na príručné drobnosti – ja sem rád dávam rukavice, čiapku a šatku.

Vrchlík je klasický s vreckom zvonka a zvnútra. Zips do vonkajšieho nie je zo zadnej strany ale zvrchu. Vďaka tomu veci nevypadávajú a ľahšie nájdete, čo hľadáte. Na druhej strane je zas horšia manipulácia, ak sa doň chcete dostať bez zloženia batoha z chrbta. Vrchlík je prišitý napevno bez možnosti odpojenia alebo posunu. Toto je asi jediná zásadnejšia výhrada voči batohu. Lepšie by bolo, ak by bol je posuvný, mohla by sa podeň zmestiť napr. bunda alebo mikina aj v prípade, že je batoh plný. Takéto nadstavenie (a potenciálne zvýšenie hmotnosti) by batoh v pohode ustál, nosnosť chrbtového systému má dostatok rezervy.

Vonkajšie pripínanie materiálu je možné v štandardnom rozsahu – na jednu stranu dáte paličky, pričom na hroty sú určené dve samostatné elastické gumičky a horná časť je riešená cordlockom s háčikom. Na druhej strane je miesto pre cepín. Na ramenných popruhoch sú vyššie spomínané očká na karabíny ferratového setu.

Zmenšovanie objemu je možné pomocou kompresných popruhov a kompresných šnúrok. Tie prvé sú v hornej časti a sú klasické s plastovou sponou. Dolné časti sa komprimujú pomocou dvojíc sťahovacích neelastických šnúrok, ktoré vedú diagonálne nahor a dolu. Výhodou je nízka hmotnosť a skryté vedenie šnúrok.

Netradičné riešenie kompresie batoha
Netradičné riešenie kompresie batoha

Súčasťou batoha je aj pláštenka, ktorá je ukryté v dvojitom dne. Je výraznej svetlozelenej farby, ktorá ladí so skorým jarným lístím. Má presnú veľkosť batoha, takže ak budete mať batoh ovešaný ďalšími vecami, nezakryje všetko.

Pre koho je batoh určený

Batoh má univerzálne turistické použitie od jari do jesene. Je vhodný najmä na náročnejšie jednodňovky, zaistené cesty alebo vtedy, ak potrebujete brať na túru viac vecí (napr. pri túrach s menšími deťmi). Oproti iným batohom vyniká najmä stabilným a pohodlným chrbtovým systémom a dobrým členením priestoru.

Batoh nie je určený na technicky orientované aktivity (napr. horolezectvo) ani pre zimné športy (nemá možnosť pripnutia lyží). Taktiež nebude po chuti ľuďom, ktorí šetria každý gram.


  1. Pozor, slúži len na odloženie karabín, keď nie sú potrebné. Oká nemajú žiadnu nosnú funkciu. Pri istení sa na via ferrate postupujte podľa metodiky.  

Fotogaléria k článku

Najnovšie