Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Správa Správa TANAP-u odmieta tvrdenie horských sprievodcov

Riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko odmieta tvrdenie predsedu Slovenskej asociácie horských sprievodcov Milana Tomaškoviča, že môžu vodiť klientov aj mimo značených chodníkov bez výnimky zo zákona o ochrane prírody a krajiny na základe dohody so správou TANAPu.

M.Tomaškovič v nedávnom rozhovore tvrdil, že na sprevádzanie klientov mimo značených chodníkov nepotrebuje výnimku zo zákona o ochrane prírody a krajiny. Majú to vraj odobrené so Správou TANAP-u, kde mu povedali, aby si len rozdelili hranice pôsobnosti s horskými vodcami. Pripomeňme, že zákon o ochrane prírody a krajiny nepovoľuje pohyb mimo značených chodníkov od 3. stupňa ochrany, štíty ako Končistá alebo Svišťový či Štrbský štít, na ktoré chodia horskí sprievodcovia s klientmi, ležia v 5. stupni ochrany mimo značených chodníkov.

"S nami sa nedá na ničom dohodnúť, výnimku dáva Okresný úrad životného prostredia a nie je moja kompetencia, aby som s kýmkoľvek čokoľvek dohadoval," hovorí P. Majko. "Momentálne platí rozhodnutie Okresného úradu z Prešova o vyhradených miestach, ktoré kopírovalo návštevný poriadok, kde bol umožnený pohyb oprávnenej osoby podľa zákona o HZS, v ktorom sú aj horskí sprievodcovia. Čiže teoreticky, kým nebude nový návštevný poriadok, sa považujú aj oni za oprávnené osoby do náročnosti, na ktorú majú vzdelanie."

Zoznam vyhradených miest v Tatranskom národnom parku vydali Okresný úrad Prešov a Okresný úrad Žilina 14.6.2017. Podľa neho môžu oprávnené osoby (ktorými sú odborne spôsobilé osoby podľa zákona o HZS), teda horskí vodcovia a horskí sprievodcovia, sprevádzať návštevníkov mimo turistických a náučných chodníkov v období od 15.júna do 31. októbra v dennej dobe, v celom území TANAPu okrem niektorých oblastí, ako Belianske Tatry, Západné Tatry, Tichá dolina, oblasť Kriváňa s priľahlými dolinami, Štôlska dolina, Kolová dolina s okolím, masív Javorinskej Širokej, Huncovská kotlinka, Slavkovská dolinka. Horskí sprievodcovia majú ďalej terénne obmedzenie do 1. stupňa náročnosti podľa klasifikácie UIAA vrátane.

Ostatné národné parky na Slovensku takéto vyhradené miesta na vykonávanie pohybu návštevníkov mimo turistických a náučných chodníkov sprievode oprávnenej osoby nemajú, pokiaľ sa v nich alebo v maloplošných chránených územiach ako prírodná rezervácia či národná prírodná rezervácia chcú horskí sprievodcovia pohybovať s klientmi mimo značených chodníkov, výnimku si vybaviť musia. P. Majko chce, aby si do budúcnosti vybavili výnimku aj pre TANAP: "Sú to živnostníci, ktorí idú do územia nie za rekreáciou, ale pretože sa tým živia. Chceme, aby boli ich aktivity pomenované a aby niekto garantoval záležitosti voči zákonu, sú to ľudia, ktorí majú IČO, sú identifikovateľní a zastupuje ich asociácia tak, ako vodcov. V budúcnosti by mali ísť tým istým modelom ako horskí vodcovia a ich asociácia by mala požiadať o udelenie výnimky."

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Najnovšie