Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pozorovanie vtákov, foto Ján Dobšovič, watching.sk
Pozorovanie vtákov, foto Ján Dobšovič, watching.sk Zatvoriť

Správa Vzniká asociácia pre prírodný turizmus

Nadácia Aevis, ktorá sa venuje propagácii prírodného turizmu na Slovensku, sa rozhodla iniciovať vznik asociácie, ktorá by mala združovať zástupcov profesných skupín pôsobiacich v tomto odvetví. Ustanovujúce valné zhromaždenie by sa malo uskutočniť koncom mája 2019. Aktuálne prebiehajú diskusie o finálnej podobe a názve asociácie, jej orgánoch a financovaní, zároveň sa už môžu hlásiť potenciálni záujemcovia o členstvo.

"Ako Aevis sa tomu venujeme už tri roky, a založenie asociácie, ktorá združí viacero subjektov, považujeme za prirodzený logický krok. Nepôjde o stavovskú organizáciu, asociácia by mala hájiť záujmy prírodného turizmu, lobovať za zmeny v tých zákonoch, ktoré dnes rozvoj tohto odvetvia brzdia, hľadať finančné zdroje a vytvárať širšiu komunitu ľudí predovšetkým z oblastí ochrany prírody a cestovného ruchu, ktorí budú vedieť spolupracovať," uviedol riaditeľ nadácie Aevis Rastislav Mičaník.

Pri vzniku asociácie sa angažuje aj Iveta Niňajová, špecialistka na cestovný ruch. Podľa nej by v správnej rade asociácie mali pôsobiť zástupcovia tých profesných skupín, ktoré pôsobia v odvetví prírodného turizmu, teda sprievodcovia, správy chránených území, vedci, ochranári z neziskového sektora, krajské a oblastné organizácie cestovného ruchu, zástupcovia z oblasti outdooru/pešej turistiky, cestovné agentúry a cestovné kancelárie, ktoré už dnes existujú a majú ambíciu ponúkať produkty prírodného turizmu.

Asociácia by mala byť pre budúcich členov prínosná viacerými spôsobmi. "Členovia môžu získať strešné PR pre svoj subjekt, využiť výsledky lobingu za lepšie prostredie pre prírodný turizmus, rovnako využiť právne služby, ktoré sú finančne nákladné. Ďalej budú môcť členovia ťažiť z webovej platformy, ktorá zviditeľní aj ich úspechy. Asociácia bude aj výborným miestom na vzájomné prepájanie rôznych pracovných skupín, teda cestovné kancelárie sa môžu stretávať s hotelmi či organizáciami cestovného ruchu, vedci sa stretnú s reálnou praxou v oblasti cestovného ruchu atď. Bude možné vymieňať si znalosti prostredníctvom konferencií, seminárov či popularizačných stretnutí, na ktorých sa okrem členov môžu zúčastňovať hostia zo Slovenska i zahraničia," uzatvára Iveta Niňajová.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Najnovšie