Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

V súčasnosti Štátna ochrana prírody nemá možnosť zakázať ťažbu v chránených územiach, novela zákona to chce zmeniť
V súčasnosti Štátna ochrana prírody nemá možnosť zakázať ťažbu v chránených územiach, novela zákona to chce zmeniť Zatvoriť

Správa Ministerstvo chce dať ŠOP právo zakázať plošné výruby

V stredu 29. mája by sa na rokovanie vlády mala dostať novela zákona o ochrane prírody a krajiny. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) ňou chce zakázať plošné výruby v chránených územiach od 2. stupňa ochrany. Štátna ochrana prírody (ŠOP) by mala mať rozhodujúce slovo pri plánovanej i náhodnej ťažbe. Novela obsahuje aj záväzok dosiahnuť bezzásahový stav najmenej na polovici územia národných parkov.

ŠOP dnes môže výrubom zabrániť takmer výlučne iba v najvyššom – piatom stupni ochrany. Vďaka novele by sa mala táto ich právomoc rozšíriť na celé územie národných parkov. Čo sa týka chránených krajinných oblastí, ktoré sú v druhom stupni ochrany, tam bude podľa hovorcu MŽP Tomáša Ferenčáka povinný súhlas ŠOP pri plánovanej ťažbe. Pri náhodnej ťažbe, ktorá sa vykonáva po kalamitách, bude potrebný súhlas Okresných úradov, odborov starostlivosti o životné prostredie.

„Naše národné parky dlho trpia tým, že sa nenastavili jasné legislatívne pravidlá. Verím, že teraz sa nám to podarí. A ten desaťročia trvajúci stav otočíme v prospech ochrany prírody. Považujem to za prvý krok, ale viac ako významný,“ vyhlásil podpredseda vlády a minister životného prostredia SR László Sólymos.

Súkromným vlastníkom lesov podľa T. Ferenčáka štát ponúka všetky dostupné možnosti kompenzácií, od prenájmu, ujmy, cez zmluvnú starostlivosť až po odkúpenie. Pre súkromných vlastníkov sa tiež po rokoch vytvorila možnosť čerpať podporu z eurofondov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Najnovšie