Recenzia

Vyskúšali sme jedlo na cesty Adventure Menu

10.07.19
Možností stravovania na horách je mnoho. Niekto zámerne vyberá túry tak, aby ich súčasťou boli horské chaty a tam sa aj prestravujú. Kto však uprednostňuje menej frekventované trasy, musí si so sebou vziať jedlo. Niekomu stačí chlieb a k tomu niečo na studeno, druhým extrémom je nosenie surovín a varenie v ešuse. Lenivší sa však môžu chutne najesť, hoci sa im variť nechce, no vifonka nespĺňa ich kritériá. Doposiaľ sme z tejto kategórie vyskúšali lyofilizovanú stravu viacerých výrobcov – teda dehydrovanú vymrazovaním. Tentoraz sa nám však dostal do rúk produkt, ktorý je hotový, netreba doň liať horúcu vodu, stačí ohriať a jesť. Vyrábajú ho v Čechách a volá sa AdventureMenu.

V princípe ide o hotové sterilizované jedlo s trojročnou trvanlivosťou. Sterilizované je tepelne, bez použitia konzervačných prísad či inej chémie. Je zabalené v hrubom viacvrstvovom obale (plast + hliníková fólia) a dá sa prirovnať ku konzerve s hotovým jedlom, no bez ťažkej konzervy. Obal má výhodu v spratnejšom tvare, ľahšom otváraní a tiež po použití nezaberá veľa miesta a ani sa oň nemôžete porezať. Taktiež môžete jedlo v obale zohrievať bez obavy, že sa niečo do jedla uvoľní zo zvarov konzervy.

No a asi najdôležitejší rozdiel je to, že oproti bežným konzervám typu Trenčiansky párok s fazuľou, ide o výrazne chutnejšie jedlo.

Ohrievanie

Jedlo možno zohrievať na tri spôsoby: (1) vyliať do ešusu a klasicky zohriať na variči, (2) zohriať priamo v obale v ešuse s menším množstvom vody alebo (3) použiť výrobcom dodávaný sáčok a ohrevnú kapsulu, ktorá exotermicky reaguje s malým množstvom vody.

Prvý variant je jasný a nebudem sa mu bližšie venovať. Druhý variant je vhodný najmä pri použití s užšou a vyššou nádobou, v mojom prípade JetBoil Zip. Stačí na to málo vody, následne napchať sáčok dovnútra, zapáliť na čo najnižší výkon a keď treba, aj zavrieť pokrievkou.

Tretí variant funguje na princípe exotermickej reakcie vody s oxidom vápenatým (tzv. pálené vápno) za vzniku hydroxidu vápenatého (tzv. hasené vápno). Oxid vápenatý je pevne uzavretý v kapsuli z netkaného textilu a zabalený v plastovom vrecúšku, ktoré zároveň slúži ako odmerka na potrebné množstvo vody – menšia kapsula pre ohrev jedného jedla potrebuje 60 ml vody. Spotrebovaná kapsula sa podľa inštrukcií má zlikvidovať v bežnom komunálnom odpade, treba ju teda vziať so sebou a určite nenechávať v prírode.

Skúsenosti

Jedlo AdvantureMenu som vzal na jarný prechod Záhoráckej magistrály. Vyššia hmotnosť mi neprekážala, pretože jednak má magistrála pomerne malé prevýšenia a po druhé - zdroje vody sú obmedzené, takže vodu by som ťahal tak či tak. Bolo preto jedno, či vezmem lyofilizovanú stravu + vodu alebo AdventureMenu.

Moje prvé skúsenosti nájdete vo videu. Zároveň to bol prvý kontakt s ohrievacou kapsulou a najprv som si myslel, že pôjde o prášok, ktorý nasypem do vody.

Jedál som vyskúšal viacero. Najviac mi chutili guľášové variácie – hovädzí guľáš so zemiakmi, či pikantný kotlík s bulgurom a podobné bolo aj jelenie ragú. Množstevne to bolo primerané, a keď som to zajedol krajcom chleba, bol som spokojný. Raňajková žemľovka sa mi však veľmi neosvedčila. Keďže nejde o tekuté jedlo, bolo ťažšie ju zohriať a tiež mi jej bolo na raňajky málo. Na raňajky v kopcoch ostávam teda verný ovsenej kaši so sušeným mliekom.

Skúšal som len mäsové jedlá, lebo mi na túrach viac vyhovujú. V ponuke sú však aj variácie pre špecifickejšie jedálničky – bezlepkové, bezlaktózové, vegetariánske, či vegánske.

Doplnkové pochúťky

Okrem klasických jedál som skúsil aj Trail Mix ako pochúťku na zahryznutie počas túry. Sú v nej pekanové orechy, goji semienka a kúsky sušeného mäsa beef jerky. Je to zvláštny mix a išiel mi dolu krkom ťažšie, no povedal som si, že nie je od veci dať si nejaké bielkoviny a soľ. Totiž jerky veľmi nemusím. No treba uznať, že toto jerky je lepšie ako iné, ktoré som doposiaľ skúšal. Fanúšikovia jerky si ho môžu od AdventureMenu kúpiť aj samostatne.

Záver

Vzhľadom na vyššiu hmotnosť nebude jedlo pre každú outdoor príležitosť. Veľmi dobre poslúži na jednodňovke, kedy sa hmotnosť jedného jedla stratí. Celotýždennú stravu niesť na chrbte by však nebolo úplne príjemné. Môže však dobre poslúžiť ako doplnok k lyofilizovanej strave alebo k jedlám na studeno, prípadne pre účely aktivít, kde vyššia hmotnosť nemusí prekážať – napr. ak idete autom a vyrážate len na denné túry, prípadne na splavy. Výhodou je ľahká príprava a veľmi chutné jedlo.

Z otestovaných druhov sa najlepšie osvedčili guľášové variácie – t. j. jedlá, ktoré majú značný vodný základ. Ostatne rovnako je tomu aj pri lyofilizovanej strave, kde mi guľáš chutí vždy lepšie ako ryža s mäsom.

Podľa našich informácií výrobca AdventureMenu plánuje pridať aj dehydrované verzie svojich jedál. Som zvedavý ako obstoja v nabitej konkurencii iných značiek.

Fórum nová téma
Vyskúšali sme jedlo na cesty Adventure Menu 10/07/19 00:00 nová téma
Najnovšie články autora
 
Test Ponožky Hanwag Merino Trek, Merino Hike a Trek Bunion Vlnené aj syntetické ponožky majú svoje výhody – jedny vydržia dlho odolávať smradu, druhé zas lepšie odvádzajú pot a lepšie udržia nohu suchú. Veľa turistických ponožiek sa však snaží rôzne ich mixovať a využiť súčasne dobré vlastnosti syntetiky aj vlny. Tak je tomu aj pri Hanwag ponožkách. V priebehu letnej a jesennej sezóny sme vyskúšali viacero modelov – nižšie a tenšie Merino Hike, stredne hrubé Merino Trek a tiež variant pre haluxový palec, Bunion. 22/01/20 Ľubomír Mäkký Obutie
Podcast Kungsleden – turistika vo švédskom Laponsku Kungsleden je diaľková turistická trasa vo švédskom Laponsku. V 15. epizóde HIKING podcastu sa rozprávajú Ľubo s Palim o zážitoch z tejto trasy na sklonku tamojšej jesene. Reč bude o tom, aká je v severnom Švédsku príroda, ako sa tam turistika líši od nórskych Lofotov, aké sú turistické chodníky, značenie, horské chaty a s akými nástrahami sa museli vysporiadať. 30/12/19 Ľubomír Mäkký Rozhovory
Extra Aký bol rok 2019 – návštevnosť a najlepšie články Na konci kalendárneho roka je dobrá príležitosť obzrieť sa, ako vyzeral rok 2019 na stránkach nášho magazínu. Môžeme sa pochváliť, že naša návštevnosť opäť stúpla. Tradične aktívni autori nám aj tento rok venovali svoju priazeň, a privítali sme aj niekoľko nových. Viac sme sa venovali témam ochrany prírody, keďže zachovaná príroda je okrem iných dôležitých dôvodov pre turistov nepostrádateľná aj z hľadiska vykonávania nášho koníčka. Pozrieme sa na najčítanejšie články tohto roka a pridávame tipy aj na ďalšie, ktoré ste možno prehliadli, ale stoja za prečítanie. A na záver nazrieme do najdiskutovanejším tém v našom fóre. 30/12/19 Ľubomír Mäkký Zaujímavosti
Najnovšie články na titulke
 
Túra Tri koruny z Červeného Kláštora Pieninský národný park je najmenší národný park na Slovensku s rozlohou iba 37,5 km². Chystáme sa tam asi rok, ale keďže oblasť je známa pltníctvom a splavom, vrchol letnej sezóny je tam mimoriadne preplnený a zohnať ubytovanie na poslednú chvíľu je takmer nemožné. A tak sme sa k tomu dostali až teraz. Niečo pred Silvestrom mi došlo, že hneď druhý novoročný víkend je predlžený, takže treba niečo spáchať. Nemusel som dlho uvažovať, a rozhodnutie padlo na Pieniny, konkrétne Červený Kláštor a okolie. dnes Dominik Chňapko Pieniny
Túra Sása – Babiná – Mäsiarsky bok – Krupina Miniseriál o túrach v širšom okolí Dudiniec ukončím popisom prvej túry, na ktorej som si overil, aké je skvelé, že obnovili prevádzku vláčika. Do obce Sása by som sa autobusom z Dudiniec dostal až o 11.24 h a to je na začiatok túry poriadne neskoro. Objavil som krásne kamenné polia, ktoré sa vyrovnajú Kamennému moru vo Vyhniach a asi sa o nich vo všeobecnosti veľa nevie. včera Miroslav Svítek Krupinská planina
Extra Rozhľadňa v obci Okružná Na východnom Slovensku vznikla v roku 2019 ďalšia zo zaujímavých rozhľadní, ktorá sa nachádza nad obcou Okružná pri Prešove. Rozhľadňa sa nachádza na príjemnom mieste mimo ruchu ľudských obydlí a poskytuje príjemné výhľady na Prešov, Kapušiansky hrad, celý Čergov a v prípadne priaznivej viditeľnosti taktiež pohľad na Vysoké Tatry. 15/02/20 Gabriela Ferencová Zaujímavosti

 
 
 
Verzia pre tlač
  • text  fakty  fotky  
Vriace fórum RSS vriaceho fóra
Vyskúšali sme jedlo na cesty Adventure Menu 10/07/19 00:00 nová téma
Fakty
  • Výrobca
    • AdvantureMenu

  • Typ
    • sterilizovaná strava

  • Hmotnosť
    • 400 g

  • Páči sa mi
    • chutné jedlo, jednoduchá príprava

  • Nepáči sa mi
    • vyššia hmotnosť

  • Infocena
    • 7,50 € – Hovädzí guľáš so zemiakmi

    • 5 € – Žemľovka s jablkami

  • Obchody
  • Obchody v HIKING adresári
    • Túto značku nepredáva žiaden z obchodov v našej databáze.
Login prihlás sa alebo registruj
zapamätať



Vytvorením používateľského konta súhlasíte s podmienkami použitia HIKING.SK, ktorých súčasťou sú aj informácie o spracovaní osobných údajov.
Oficiálni partneri
Partneri
0.73 (0.15)