Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Lanový visutý most
Lanový visutý most Zatvoriť

Ferrata Novinky na ferrate Skalka v Kremnických vrchoch

Via ferrata na Skalke už nie je pre návštevníkov neznáma a preto mojím cieľom nebude popisovať to, čo už je na stránkach HIKING.SK v samostatnom článku. Tento rok v lete na ferrate na Skalke pribudli dve novinky. Prvou je lanový visutý most, ktorý je v tomto čase najdlhší na Slovensku, druhou novinkou je lezecká sieť.

Náročnosť
stredná, 3. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 22.07.2019
Pohoria
Kremnické vrchy - Flochovský chrbát: Kremnická skala
Voda
zariadenia na Suchej hore (Skalke)
Doprava
Kremnica (vlak, bus) - Skalka (bus, záchytné parkovisko pri bežeckom štadióne pod vysielačom)
SHOCart mapy
» č.1093 Kremnické vrchy, Poľan (1:50.000)

Lanový most

Podľa technických informácií (mybystrica.sme.sk) ide o most vo výške 30 metrov nad terénom, s dĺžkou približne 78,5 metra. Nástup na lanový most je v smere od začiatku zostupovej ferraty, ktorá sa používa ako prístupová trasa na začiatok ferraty Komín a Výzva. Na moste platí obmedzenie pre súčasný pohyb viac ako dvoch osôb. Pri mojej návšteve obmedzenie ľudia dôsledne dodržiavali.

Prechod cez most nie je ťažký, ak človek nemá problém s výškou. Na istenie je súbežne s lanom tvoriacim “zábradie” po ľavej strane, natiahnuté samostatné istiace lano na ferratový set. Pri prechode mostom je potrebné počítať s jeho miernym hojdaním, keďže je lanový. Most je ukončený na skale, kde končí ferrata Výzva.

Ferratu môžete navštíviť od 1.6. do 31.12. Kvôli hniezdeniu sokola sťahovavého je vhodnejšie prísť až od 1.7.

Lezecká sieť

Aby noviniek nebolo málo, na Skalke pribudla aj lezecká sieť, ktorá má dĺžku 37,5 metra. Nástup na sieť je zostupovou ferratou, ktorá sa používa ako prístup k ferrate Komín alebo Výzva. Po zostupe a prejdení krátkeho lanového mosta v lese je potrebné držať sa chodníka, ktorý odbočuje vľavo. Začiatok siete je dobre viditeľný z chodníka po zostupe, takže by ste ho nemali minúť. Na konci prístupového chodníka je krátka ferrata až na začiatok nástupu na sieť.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Sieť je tvorená zo štyroch vertikálnych lán, ktoré sú poprepájané pomocou krátkych horizontálnych lán. Ukončená je rovnako na skale, kde končí lanový most alebo ferrata Výzva. Podľa návodu na začiatku siete ferratový set treba zapínať práve na vertikálne laná. Rovnako ako pri visutom moste, platí aj pre sieť obmedzenie pre pohyb maximálne dvoch lezcov. Sieť je ukotvená na dvoch miestach, aby sa príliš nehojdala pri lezení, ale aj tak treba počítať s jej miernym pohybom. Ak nemá niekto dobrý pocit z toho, že sa mu “rebrík” pohybuje pod nohami, tak pre neho sieť nebude to pravé. Pri lezení treba rátať aj s tým, že sieť je náročnejšia na silu v rukách a ak má teda niekto slabšie ruky, neodporúčam ju absolvovať, lebo sa môže potrápiť a mať stres z toho, že nevládze.

Poznámka na záver

Obe novinky priniesli do lezeckej oblasti, alebo možno správnejšie do ferratovej oblasti, nové možnosti na zdvihnutie si adrenalínu. Každá z noviniek iným spôsobom vyžaduje určité zručnosti od človeka, ktorý ich absolvuje. Lanový most vyžaduje pohodu pri prechode vo výškach, nebáť sa pozerať na priečne stupne pod nohami, kade treba kráčať, nebáť sa hojdania sa mosta vo výške. Lezecká sieť vyžaduje silu v rukách a istotu po lezení lanovým rebríkom, ktorý sa tiež pohupuje. V každom prípade, ak človek prekoná tieto nástrahy, tak si obe novinky môže vychutnať.

Súvisiace články

Nové ferraty Komín a Výzva na Kremnickej skale

Auto foto: Michal Mikuláš, Ľubomír Hagara

Fotogaléria k článku

Najnovšie