Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rock Empire Orbis 2 je priestranný, no ľahký stan na všestranné outdoorové použitie od jari do jesene
Rock Empire Orbis 2 je priestranný, no ľahký stan na všestranné outdoorové použitie od jari do jesene Zatvoriť

Predstavenie Rock Empire Orbis 2 – ľahký a priestranný stan pre dvoch

Nepatrí síce medzi ultraľahké stany, no s hmotnosť pod 3 kg a priestorom pre dvoch nocľažníkov ho pokojne môžeme považovať za ľahký. Navyše ponúka dve priestranné apsidy a svojou dĺžkou poteší dlháňov, lebo keď si doň ľahnete, nemáte pocit, že ste natesno a tvárou lížete stenu. Že je orientovaný aj do stredne náročných podmienok, zas ukazuje prítomnosť kovových prútov. Vyskúšali sme trojsezónny stan Rock Empire Orbis 2 určený na turistiku, cestovanie a vďaka kompaktným rozmerom aj pre cykloturistiku či vodáctvo.

Výrobca
Rock Empire
Model
Orbis 2
Typ
trojsezónny ľahký stan pre 2 ľudí
Materiály
tropiko: 75D 190T Polyester WR C6
podlaha: 70D 210T Nylon WR C6, PU
vnútorný stan: 100 % PES
Vodný stĺpec
10000 mm – podlaha
4000 mm – tropiko
Hmotnosť
2,7 g – kompletná
2,35 g – minimálna
Páči sa mi
farba tropika, vzdušnosť, stabilná konštrukcia, hmotnosť, zbaliteľnosť, priestranné vnútro, strmé steny, ľahká stavba, dva vchody, dve absidy, hrubšie kolíky
Nepáči sa mi
pri stavbe v daždi zmokne vnútorný stan, vonkajšie vetracie okienka sa nedajú otvárať zo stanu
Infocena
195 € – odporúčaná MOC
Obchody
HUDY sport

Dizajn a konštrukcia

Tropiko stanu je peknej svetlej zelenej farby, doplnené o rozmerné logo Rock Empire. V horách bude preto vyzerať pekne na fotkách a postavený stan bude dobre vidieť zďaleka. To síce nemusí byť po vôli ľuďom, ktorí chcú pútať menej pozornosti, no svetlejšia farba má aj ďalšie výhody oproti tmavým, napríklad, že v lete sa v ňom nespraví také teplo.

Stan má samonosnú konštrukciu z duralových prútov, o ktoré sa háčikmi vešia vnútorný stan. Prúty sú dva – jeden hlavný konštrukčný, ktorý je dvakrát rozvetvený a druhý pomocný priečny. Hlavný prút je v tvare dvojitého písmena Y, pričom v hornej časti je prút jeden a potom na okrajoch sa cez kovový prvok pripínajú "nohy", ktoré tvoria boky stanu. Pomocný prút má za úlohu vytvoriť strechu a dostatočne priestranné apsidy.

Vnútorný stan tvorí dlážka s vyvýšením a zvyšok je sieťka. Stan vďaka tomu dobre ventiluje. Vchody sú tu dva, na oboch dlhších stranách. Tropiko tu navyše vytvára dostatok priestoru na uloženie aj väčšieho batoha, takže každý z nocľažníkov môže mať svoje veci poruke a môže do stanu vychádzať zo svojej strany. To sa hodí, ak nejdú spať alebo sa nezobúdzajú v rovnaký čas.

Vnútri stanu sú úložné vrecká v každom rohu a zároveň priestranná polička pod stropom. Do poličky sa dajú "zaparkovať" vnútorné dvere, lebo sa odzipsovávajú smerom nahor. Zipsovanie má dvojicu jazdcov, pre pohodlnejšiu manipuláciu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Vonkajší stan (tropiko) má na kratších stranách veľký vetrací otvor, ktorý sa dá ovládať len zvonku. Ak je vám teplo / zima, treba vyjsť preto von, nie je možné to urobiť zvnútra stanu. Vchod do apsidy je možné otvárať zhora aj zdola, pri otvorení zdola nahor je možné dvere opevniť s popruhom a olivkou, čím sa ďalej zlepší ventilácia. Môžete takto otvoriť jedno alebo obe krídla.

K zemi sa stan fixuje štvoricou kolíkov, o ktoré sa upevnia rohy vnútorného stanu, ďalej dvomi kolíkmi tvoriacimi apsidu a dvomi kolíkmi na kratších stranách, ktoré zabezpečujú, aby sa tropiko nedotýkalo vnútorného stanu a taktiež aby sa stan dobre vetral.

Materiály

Hoci ide o pomerne ľahký stan, dlážka budí dojem dostatočnej pevnosti a nemal som pri stavbe nutkanie dávať pod stan ochrannú vrstvu. Dlážka je z nylonovej tkaniny s polyuretánom (70D 210T Nylon WR C6, PU) a vodným stĺpcom 10000 mm. Sieťka vnútorného stanu je zo 100 % polyesteru. Konštrukčné prúty sú z duralu.

Vonkajší stan je z polyesterovej tkaniny (75D 190T Polyester WR C6) a vodným stĺpcom 4000 mm. Všetky švy tropika ako aj dlážky sú prelepené páskami kvôli vodeodolnosti.

Stavba

Stavba stanu je veľmi jednoduchá. Najprv rozložíte vnútorný stan, potom poskladáte hlavný prút do tvaru dvojitého písmena Y, konce zasuniete do plastových dierok, čím sa vytvorí samonosná konštrukcia. Do nej potom povešiate háčikmi vnútorný stan. Následne pripnete priečny pomocný prút a tým je konštrukcia hotová. Následne môžete stan premiestniť tam, kde bude finálne stáť a pripevníte ho k zemi štvoricou kolíkov.

Následne na vnútorný stan hodíte tropiko, pričom v správnej orientácii pomáha, že jeden úchyt tak vnútorného ako aj vonkajšieho stanu sú červené, zvyšok čierny, takže trafiť správne tropiko nie je problém. Následne zafixujete do tropika pomocný prút a pribijete dva kolíky, čím vytvoríte apsidy. Zostávajú už len dva kolíky na kratších stranách a je hotovo.

Ak by bola hrozba väčšieho vetra, môžete tropiko priviazať ku konštrukcii šnúrkami a tiež natiahnuť dve napínacie šnúry, ktoré sú uchytené v mieste, kde sa vetví konštrukcia hlavného prútu.

Skúsenosti

Na stane Orbis oceňujem rýchlu a jednoduchú stavbu, ktorú za pár minút zvládne aj jednotlivec bez ďalšej pomoci. Z konštrukcie však vyplýva aj nevýhoda – ak pri stavbe stanu prší, zmokne vám vnútorný stan. Preto sú do daždivejších lokalít lepšie stany s konštrukciou, ktorá drží vonkajší stan a vnútorný sa doň len podvesuje.

Páči sa mi priestranné vnútro, najmä jeho dĺžka (210 cm), ktorá je dostatočná aj pre dlháňov – je tak dosť miesta dať karimatku a až pred ňu vankúš (napr. z poskladanej mikiny). Vďaka tomu sú nohy pohodlne na karimatke a ku koncu stanu vpredu aj vzadu ostáva dostatok voľného priestoru. Tretí rozmer vnútorného stanu je tiež fajn, lebo steny sú pomerne strmé a tak v ňom aj dvojica môže pohodlne sedieť v spacákoch a povedzme si pred spaním čítať.

Dvojica vchodov sa hodí na uskladnenie vecí počas noci. Buď môžete skúsiť oba batohy dať do jednej predsienky, čo sa pri menších batohoch a troche snahy dá docieliť alebo si každý môže dať svoj batoh na svoju stranu.

Stan som skúšal aj počas splavu Malého Dunaja, v pomerne teplom počasí. V súvislosti s vodáctvom oceňujem, že stan je dostatočne malý, aby sa v zloženom stave pohodlne zmestil aj do menšieho barelu, pričom v ňom ostáva dostatok priestoru na jeden spacák a časť oblečenia.

Určenie

Na základe krátkych skúseností môžem stan odporúčať predovšetkým na trojsezónne použitie všade tam, kde je nutné držať hmotnosť a objem zbaleného stanu na rozumnej uzde. Pritom ide o stan, ktorý je pohodlný a celkom v pohode s ním absolvujete aj dlhšiu cestovateľskú akciu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie