Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Tatranský národný park
Tatranský národný park Zatvoriť

Správa Poslanci schválili novelu zákona o ochrane prírody

Parlament včera schválil novelu zákona č. 543/2002 Z.z. o ochrane prírody a krajiny. Novelu kritizovali viaceré mimovládne organizácie. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) je s výsledkom spokojné. Asi najvýraznejšia zmena je to, že tzv. náhodnú ťažbu bude musieť schváliť orgán ochrany prírody. Náhodná ťažba je vopred neplánovaná, ide v podstate o likvidovanie následkov napríklad veternej či lykožrútovej kalamity.

Hromadnú pripomienku k návrhu zákona, ktorú podali environmentálne organizácie WWF Slovensko, Inštitút pre ochranu prírody, BROZ, SOS/BirdLife, VIA IURIS a iniciatíva MY SME LES, podporilo takmer 30 000 ľudí. Podľa VIA IURIS ministerstvo pristúpilo k rozporovým rokovaniam len formálnym spôsobom a rokovanie ostalo neukončené. MŽP tvrdí, že polovica pripomienok bola čiastočne či úplne akceptovaných.
Mimovládne organizácie novele vyčítali slabé ambície, napríklad chýbajúci presun pozemkov v chránených územiach pod štátnu ochranu prírody. Pôvodne sa štátni ochranári mali záväzne vyjadrovať aj k plánovanej ťažbe, teda k programom starostlivosti o les. To by podľa MŽP mala obsahovať novela zákona o lesoch, ktorá je aktuálne tiež v príprave.

Proti prijatiu novely protestovala ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska, ktorá poslancom odniesla košíky so suchými a zelenými vetvičkami. Naopak štátni ochranári posielali pohľadnice ťažby v národných parkoch.

Podľa MŽP novela zakazuje plošnú ťažbu v národných parkoch a vzácnych územiach. "Náhodná ťažba, akú verejnosť mohla vidieť napríklad v Nízkych Tatrách, už bude nielen minulosťou, ale aj nezákonná." Text novely hovorí, že náhodnú ťažbu možno vykonať len na základe súhlasného stanoviska organizácie ochrany prírody, ktorou je Štátna ochrana prírody. Lesník Karol Kaliský z iniciatívy My sme les hovorí, že novela ani v tejto oblasti nič zásadne nezlepšuje, nestanovuje totiž jasné pravidlá a správa pozemkov zostáva v rukách subjektov, ktoré majú prioritne hospodársky záujem. ŠOP SR mala podľa neho možnosť zabrániť takejto veľkoplošnej ťažbe v chránených územiach už aj pri doterajšej legislatíve. "Štátna ochrana prírody a okresné úrady mali možnosť zasiahnuť napríklad pri ochrane biotopov hlucháňa. Lesní hospodári totiž nemôžu ničiť biotop chráneného živočícha bez výnimky zo zákona o ochrane prírody a krajiny. Úlohou štátnych ochranárov a úradníkov bolo včas ich na to upozorniť, no nerobili to a naopak veľakrát odsúhlasovali ťažbu aj v najvyššom stupni ochrany. Ak by aj po novom štátni ochranári neodsúhlasili náhodnú ťažbu a úrad ju zakáže, takéto konania sa budú ťahať roky a skončia na súdoch. Takých prípadov poznáme z minulosti viacero a mimovládne organizácie na tento nedostatok v novele ministerstvo upozorňovali."

Ochranár Erik Baláž, ktorý je podpredsedom strany SPOLU, hovorí, že súčasný minister životného prostredia László Sólymos nemal dostatočnú silu na to, aby presadil zásadné reformy. "Novela obsahovala isté drobné vylepšenia. Dnes však koaliční poslanci schválili pozmeňujúce návrhy, ktoré novelu výrazne oslabili. Znefunkčnili navrhovanú úpravu udeľovania výnimiek, ktorá bola doteraz veľmi flexibilná. Po novom malo byť ich udeľovanie striktnejšie. Poslanci nakoniec schválili, že prísnejšie udeľovanie výnimiek bude platiť iba na územia vyhlásené po nadobudnutí účinnosti tejto novely. Takže TANAPu by sa udeľovanie výnimiek po novom napríklad netýkalo." Novela podľa E. Baláža tiež pôvodne navrhovala, aby chránené územia vyhlasovalo MŽP alebo okresné úrady. Napokon ostáva súčasný stav, kedy chránené územia vyhlasuje vláda, ale tá ich vyhlasovanie často blokuje.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Mimovládna organizácia WWF vo svojom stanovisku uviedla, že i keď novela neprináša ideálny stav a stále nepresúva správu štátnych pozemkov v chránených územiach spod rezortu pôdohospodárstva pod rezort životného prostredia, oceňujú, že sa podarilo urobiť dôležitý krok, aby náhodnú ťažbu v chránených územiach musel posúdiť orgán ochrany prírody. "Náhodná ťažba už dnes predstavuje 58% všetkej ročnej ťažby (čo je takmer 10 mil. m3 dreva) a prichádza pre ňu o lesy i v tých najvzácnejších územiach."

Najnovšie