Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Obnova pastvy na Devínskej Kobyle, foto Soňa Mäkká
Obnova pastvy na Devínskej Kobyle, foto Soňa Mäkká Zatvoriť

Správa Novela zákona o lesoch by mala pomôcť ochrane prírody

Minulý týždeň schválil parlament popri novele zákona o ochrane prírody a krajiny aj novelu zákona o lesoch. Tá obsahuje viaceré ustanovenia, ktoré môžu pomôcť ochrane prírody. Paradoxne ide o prvý všeobecne záväzný právny predpis definujúci bezzásahový režim v slovenskej legislatíve. Okrem iného sa zaoberá ochranou pralesov a pralesových zvyškov, povoľuje tiež pasenie hospodárskych zvierat na lesných pozemkoch, ak si to vyžaduje program starostlivosti o chránené územie. Podľa zákona o ochrane prírody sa budú schvaľovať programy starostlivosti na územiach NATURA 2000.

Pralesy ako lesy osobitného určenia

Pralesy sa doteraz nespomínali v zákone o lesoch ani v zákone o ochrane prírody a krajiny. V novelizovanom zákone o lesoch o nich hovorí § 16a Osobitosti vyhlasovania pralesa a osobitný režim hospodárenia v pralese. Na ochranu pralesa orgán štátnej správy lesného hospodárstva na dobu neurčitú vyhlasuje lesy osobitného určenia, ktoré sa nachádzajú buď v chránených územiach s piatym stupňom ochrany prírody, alebo v lesnícky významnom území s výskytom pralesa aj s nižším stupňom ochrany.

Osobitný režim hospodárenia v pralese znamená zákaz vykonávania rekonštrukcie lesa, obnovy lesa, výchovy lesa, ťažby, lesnícko-technických meliorácií, zahrádzania bystrín v lesoch, ochrany lesov podľa § 28 (pred škodlivými činiteľmi, odstraňovanie chorých a poškodených stromov) a zákaz udeľovať výnimky zo zakázaných činností. Jediné opatrenie, ktoré sa bude môcť v pralesoch robiť, je zabezpečenie priechodnosti existujúcich lesných ciest a značených turistických trás.

Podľa Mariána Jasíka z občianskeho združenia PRALES ide o zlepšenie ochrany pralesov vrátane tých, ktoré už ležia v 5. stupni ochrany. “Bude to iná kategória a pre vlastníka nebude platiť žiadna z tých povinností, ktoré pre neho platia teraz. Aj v 5. stupni ochrany pre správcov štátneho majetku platí, že musia spracovať popadané a uschnuté stromy a musia zalesňovať, ale keď im to úrad nedovolí, tak sa to nerobí. Vlastníkom odpadne byrokracia. A v pralesoch nebude možné ani len požiadať o výnimku. Lesníci sa prihlásili k bezzásahovosti väčšej ako ochrana prírody.”

Pralesy sa do príslušnej kategórie nepresunú automaticky. Keď v konkrétnom území bude končiť platnosť programu starostlivosti o les (PSOL), ktorý sa vyhotovuje na desať rokov, vlastník alebo správca územia musí o jeho zaradenie do kategórie pralesov požiadať. Následne žiadosť posúdi Národné lesnícke centrum a po prerokovaní s navrhovateľom a po dohode s organizáciou ochrany prírody vydá záväzné stanovisko. Novela bude platiť od 1. januára 2020, vyhotovovateľ návrhu PSOL ho predkladá najneskôr do konca februára posledného roka platnosti predchádzajúceho programu, takže reálne sa to začne týkať zrejme až roku 2021. “Za desať rokov pri dobrej vôli by všetky vymapované pralesy mohli byť zaradené do tejto kategórie, ale všetko bude závisieť od vlastníka alebo správcu a ostatných zúčastnených organizácií. Sme veľmi radi, že sa takáto možnosť vytvorila a rezort pôdohospodárstva sa prihlásil k ochrane najcennejších slovenských lesov. Tento postup nenahrádza potrebu vyhlásenia prísnych rezervácií na ochranu doposiaľ nechránených pralesov, ide predovšetkým o akúsi vizitku prírodnej zachovalosti lesa,” hovorí Marián Jasík.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Zrušený absolútny zákaz pasenia zvierat na lesných pozemkoch

Niektoré chránené územia lesostepného charakteru, ktoré boli v minulosti udržiavané ľudskou činnosťou (kosením, pasením), dnes zarastajú náletovými drevinami a vzácne druhy rastlín z nich miznú. Riešením je obnova tradičnej pastvy, no jedným z problémov bol doteraz platný zákon o lesoch, ktorý pastvu hospodárskych zvierat na lesných pozemkoch zakazoval. Novela túto činnosť povolí, ak sa bude vykonávať v rámci programu starostlivosti o chránené územie a chránené stromy. Peter Puchala, riaditeľ CHKO Malé Karpaty, túto zmenu víta. “Nám to určite pomôže, lebo doteraz nebolo možné pásť na lesných pozemkoch. Avšak máme chránené územia lesostepného charakteru, ktoré boli v minulosti využívané ako pasienky, napríklad pri Čachtickom hrade, ale pásť sa tam nemohlo, aj keď by si to starostlivosť o územie vyžadovala.”

Vstupovanie ochrany prírody do plánov starostlivosti o les

Novela ďalej hovorí, že súčasťou rozhodnutia o PSOL v európskej sústave chránených území bude aj návrh opatrení, ktorými sa zabezpečí, že vykonanie programu starostlivosti nebude mať negatívny vplyv na tieto územia. Konania pri schvaľovaní PSOL v týchto územiach sa budú posudzovať podľa zákona o ochrane prírody.

Európsku sústavu chránených území, známu aj pod názvom NATURA 2000, tvoria chránené vtáčie územia a územia európskeho významu. Členské štáty Európskej únie ju vyhlasujú na zachovanie najcennejších a ohrozených druhov a biotopov Európy.

Najnovšie