Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata na Závrší
Chata na Závrší Zatvoriť

Prístrešok Chata Závršie

Počas putovania Bielymi Karpatmi a Chvojnickou pahorkatinou som si spravil okruh zo Sobotišťa. Pod Uchánkom je možnosť nocľahu v obnovenej útulni. Jedinou nevýhodou je neprítomnosť vodného zdroja. Pri klesaní do doliny potoka Teplica som v lokalite Závršie natrafil na chátrajúcu poľovnícku chatu s voľne prístupnou terasou. Môže poslúžiť ako alternatíva, ak niekto nestíha pod Uchánok.

Poloha
Chvojnická pahorkatina (CHKO Biele Karpaty): na severnej strane vrchu Uchánok na trase žltej značky medzi Zelenkovým mlynom a Uchánkom
Nadmorská výška
335 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.76325 ° SŠ
dĺžka: 17.421 ° VD
» Mapa
Nocľah
8 osôb s vlastnou karimatkou a spacím vakom
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
upravcený prameň vo vzdialenosti 30 m

Poloha

Nachádza sa v bočnej dolinke prítoku potoka Teplica. Žltá turistická značka vedúca popod Uchánok k Zelenkovmu mlynu tu robí prudkú zmenu smeru a prechádza cez odpočinkové miesto s rozpadávajúcimi sa lavičkami a zastrešeným výdatným prameňom. Chata stojí kúsok povyše zákruty v lese, ale nedá sa prehliadnuť.

Prístup

  • žltá zo Sobotišťa (cez Havran a Zelenkov mlyn), 3.05 h,
  • žltá od TIM Zelenkov mlyn (bus), 0.35 h,
  • červená a žltá zo Sobotišťa (popod Uchánok), 1.35 h,
  • žltá od útulne pod Uchánkom, 0.40 h.

Objekt

Ide o chátrajúcu poľovnícku chatu. Vnútorné priestory boli momentálne prístupné, bez akéhokoľvek inventáru, a keďže pôsobili dosť nevľúdne, ani ich nejdem popisovať. Na úkryt pre nečasom či prípadný nocľah sa dá použiť krytá terasa, vybudovaná pozdĺž celej vstupnej steny chaty. Vedie na ňu pár plechových schodov, keďže predná strana chaty je zdvihnutá nad zvažujúci sa terén. Rozmery terasy sú asi 8 x 1,5 metra. Strana odvrátená od chaty je opatrená do výšky pása latkovou zástenou (aj z tej štvrtina chýba), takže prudkému dažďu z toho smeru nezabráni. Vzhľadom na polohu v lese by to však nemalo nastať. Strecha dostatočne pretŕča ponad okraj.

Okolie a voda

Poniže chaty v tieni stromov sa nachádza ohnisko s improvizovaným sedením a tiež zdroj vody v upravenej studničke.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie