Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Lowe Alpine Altus je moderný trekingový batoh s menej výstredným dizajnom
Lowe Alpine Altus je moderný trekingový batoh s menej výstredným dizajnom Zatvoriť

Predstavenie Batoh Lowe Alpine Altus 52:57

Nie je to síce ultralight, no v tejto objemovej kategórii patrí novinka od Lowe Alpine k tým ľahším a svojou výbavou k plnohodnotným trekingovým batohom. Pokiaľ sa viete zbaliť kompaktne, môžete tento batoh pokojne vziať na týždennú akciu naťažko. Má nastaviteľnú dĺžku chrbtového systému, no aj tak sa dodáva hneď v troch verziách – s kratším chrbtom, dlhším chrbtom a v dámskej verzii ND so zníženým objemom o 2 litre.

Výrobca
Lowe Alpine
Model
Altus 52:57
Typ
trekkingový batoh
Materiály
210D Robie Ripstop, 420D PW I HydroShield
Hmotnosť
1850 g
Základná litráž
52 l
Farebné kombinácie
tmavomodrá, zelená
Páči sa mi
hmotnosť, členenie priestoru, chrbtový systém, prichytávanie palíc a čakanu, pláštenka a jej uchytenie k batohu
Nepáči sa mi
bočný vstup do hlavnej komory, menší otvor na bočných vreckách
Infocena
180 € – odporúčaná MOC
Obchody
e-shop distribútora

Dizajn a konštrukcia

Altus sa vyrába v dvoch farbách – tmavomodrej a zelenej. Obe sú menej výstredné a druhá z nich je obzvlášť vhodná pre tých, čo sa radi túlajú lesmi a nechcú pútať pozornosť. Batoh sme fotili v lese na konci leta a celkom pekne splýval s okolím. Odtieň však nie je poľovnícky, batoh stále vyzerá turisticky.

Tvar batoha je klasický štíhly valcovitý, vnútri delený na dve komory s možnosťou odzipsovania priehradky a s dierou na boku, aby sa dali do batoha umiestniť napr. tyčky od stanu. Vstup do hornej komory je tradične prekrytý vrchlíkom, pod ktorým je otvor s dvojitou sťahovacou šnúrou a priečnym fixačným popruhom (napr. na prichytenie bundy, či lana). Je tu aj bočný vstup cez zips – prístup cezeň je však obtiažnejší a to najmä vtedy, ak máte pripnuté aj turistické paličky či cepín. Tento vstup skôr využijete vtedy, ak si k nemu pri balení nachystáte veci, o ktorých predpokladáte, že ich budete počas túry potrebovať, na väčšie prehrabávanie a hľadanie to nie je.

Z vonkajšej strany sú na bokoch veľké vrecká na fľaše. Pohodlne sa sem zmestí 0.8 L fľaša, no už s litrovkou bol problém. Výrobca mohol trochu pridať na to, aby sa na každú stranu zmestila 1 L Nalgene / SIGG fľaša. Vrecká križujú kompresné popruhy, takže fľašu, či iný obsah možno zafixovať.

Výrazným prvkom je veľké vrecko na čelnej strane, do ktorého sa dajú odložiť veci, aby boli po ruke. Je otvorená zhora a veci sa zabezpečujú len tým, ako sa pritiahnu kompresné popruhy. Je to niečo podobné, ako býva bežne na cyklobatohoch. Na tomto dieli je ešte zboku malé vrecko a spredu dvojica malých daisychainov pre operatívne prichytenie vecí pomocou karabínok alebo priviazaním.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Dno je dvojité a je tu ukrytá pláštenka oranžovej farby. Aby dobre sedela na batohu, má v strede dve olivky, ktorými sa dá pripnúť k bokom batoha. Celkom milé riešenie. Vrchlík je tradičný, s vreckom zvonka a vreckom zvnútra. Je posuvný, avšak nie odopínateľný.

Bočné kompresné popruhy sa dajú použiť aj pre upevnenie lyží. Zaujímavo je riešené pripínanie paličiek a čakana – dolu je plastový diel presne určený na zastrčenie hrotu paličky a druhý na prevlečenie do čakana, hore je to riešené cez zdvojenie kompresného popruhu. Výsledné pripnutie je pevné.

Materiály

Batoh je ušitý z kombinácie dvoch nylonových tkanín – hrubšia 450D PW / HydroShield je na bokoch a dne, zvyšok je z o polovicu ľahšieho materiálu 210D Robic Ripstop. Vnútro vrchlíka a rubová strana vstupu do dolnej komory sú vystužené ďalšou vrstvou tenkej tkaniny. Všetky švy sú preložené textilnou páskou. Zipsy sú YKK a plastové diely Duraflex.

Chrbtový systém

Chrbtový systém AirContour+ zvnútra tvorí skrytý duralový rám, ktorý ide takmer po celom jeho obvode a drží jeho tvar v pozdĺžnej aj priečnej osi. Navonok vidieť sieťkou pokrytý vytvarovaný penový výlisok, spoza ktorý v hornej časti vychádzajú ramenné popruhy. Tie sa dajú výškovo posúvať v rozmedzí cca 5 cm. Keďže rozsah nastavenia nie je veľký, batoh je v dvoch veľkostných verziách – S/M a L/XL.

Výrazným doplnkom chrbtového systému je mohutný bedrový pás s vreckami na drobnosti. Vo vertikálnom smere je tuhý, aby efektívne prenášal hmotnosť do bedier. V priečnom zas celkom poddajný, takže po zatiahnutí sa celkom dobre prispôsobí.

Bez záťaže pôsobí chrbtový systém mierne rozpačito, keď si batoh dáte na chrbát. Aby ho človek ocenil, resp. aspoň dobre vyskúšal, je nutné batoh naplniť. Potom sedí na chrbte veľmi dobre. Vďaka tvarovanej pene prekrytej na dotyk príjemnou sieťovinou je pohodlný. Sieťka tu však neslúži tak, ako pri sieťkových chrbtových systémoch. S batohom máte pevný kontakt, netreba sa obávať prefukovania mokrého chrbta.

Určenie

Výrobca dáva batohu celoročné určenie, no z môjho pohľadu je skôr trojsezónne. To neznamená, že sa s ním nedá v zime chodiť, no pre vyložene zimné použitie by chýbajú napr. dostatočne dlhé popruhy na pripevnenie snežníc, mohutnejšie uchytenie lyží, či priehradka na lavínový výstroj.

Batoh môže dobre slúžiť jednak na hrebeňovky, no vzhľadom na nižší objem pre túto kategóriu bude vhodný pre tých, čo sa vedia kompaktnejšie zbaliť alebo na také akcie, kde netreba brať kompletné zásoby jedla. Tiež dobre poslúži pre niekoľkodňovú akciu na horskej chate, kam treba doniesť viac vecí.

Fotogaléria k článku

Najnovšie