Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Foto-1
Foto-1 Zatvoriť

Test Devold Egga – univerzálna merino mikina

Merino vlna je obľúbený outdoorový materiál najmä kvôli svojim izolačným vlastnostiam a prirodzenej odolnosti voči pachom. Hrubšie merino – ak ho chceme použiť ako druhú vrstvu – však odvetráva horšie ako materiály z umelých vlákien. Devold sa tento neduh rozhodol riešiť inovatívnym tkaním a kombináciou tenšieho a hrubšieho merina. Vznikla tak mikina Egga, ktorú môžete použiť ako zatepľovaciu strednú vrstvu alebo ako vrchnú v teplejšom počasí.

Výrobca
Devold
Model
Egga
Typ
merino mikina
Materiály
merino 260 g/m² – tmavomodré časti
merino 210 g/m² – svetlomodré časti
Páči sa mi
vzhľad, materiály, hmotnosť, odolnosť voči pachom, primerané zateplenie, odvetrávanie, bočné vrecká
Nepáči sa mi
kratší strih, nemá kapucňu
Infocena
198 € – odporúčaná MOC
Hodnotenie
cena: 6 z 10
hmotnosť: 9 z 10
dizajn: 10 z 10
manipulácia: 10 z 10
rozmery: 8 z 10
materiály: 10 z 10
údržba: 10 z 10
cena/výkon: 7 z 10
detaily: 10 z 10
multifunkčnosť: 9 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 89 bodov
» vysvetlenie hodnotenia

Vzhľad a materiály

Egga je ušitá z čistej merino vlny, pričom používa dve rozdielne tkaniny – 260 g/m² a 210 g/m². Na testovanom modeli je hrubšia látka tmavomodrej farby, tenšia svetlomodrej. Dôležitejší ako rozdiel v gramáži je spôsob tkania. Kým tenší variant je plochá homogénna merino tkanina, na akú sme zvyknutí, hrubší variant nie je na rubovej strane plochý. Má dlhší vlas podobne ako flísky, no nie homogénny, ale usporiadaný do mriežky. Hrany tejto mriežky sú tenké a vnútro má dlhší vlas. Efektom je lepšie odvetranie pri zachovaní dobrej izolácie. Materiál však tým pádom nie je vetruodolný. Tu sa preto predpokladá ďalšie vrstvenie – či už neprefúkavá vesta alebo hardshell bunda.

Dizajnovo je bunda vydarená. Dodáva sa v dvoch sviežich farebných kombináciách (tehlová, modrá) a jednej nenápadnej (tmavošedá). Je celorozopínacia so stredne vysokým golierom. Na bokoch sú dve klasické vrecká na ruky a v náprsnej časti je jedno vrecko – všetky sú zapínacie na zips s predĺženým úchopom pre pohodlnú maniupuláciu aj v tenkých rukaviciach. Bunde chýba kapucňa, ktorú by som privítal, no bolo by to na úkor hmotnosti, ktorá je celkom príjemná, hoci ide o merino a to býva ťažšie.

Strih

Strih bundy je reglánový, anatomicky tvarovaný, skôr vypasovaný a čo do dĺžky kratší – tak do pása. Rukávy sú tiež kratšie a manžety sú zakončené preložením a bez diery na palec. Tu by som sa pristavil. Devold má zvykom robiť rukávy dvoma spôsobmi – takto s pevnou dĺžkou (napr. DuoActive) alebo predĺžené s dierou na palec (napr. Expedition). Jednoznačne viac mi vyhovuje druhý menovaný spôsob, lebo rukávy sú tak dlhšie a vyhovujú mi, aj keď dieru na palec nezvyknem používať. Rovnako je to aj s dĺžkou bundy, ktorá je len do pása a viac by mi sedelo, keby bola o 5 cm dlhšia. Väčšiu konfekčnú veľkosť som riešiť nechcel, lebo bunda by mi bola široká.

Skúsenosti z používania

Bundu používam už niekoľko mesiacov a prakticky som ňou nahradil ľahkú mikinu z technostretchu, ktorá bola roky mojou stálou parťáčkou. Egga je od nej len mierne ťažšia a strihovo je veľmi podobná. Nie je to teda, čo sa týka dĺžky, úplne ideálne, ale pri nosení mi to nespôsobuje žiadne extra problémy. Na bunde sa mi páči jej priedušnosť – dobre sa v nej šliape aj razantnejším tempom bez prehrievania sa. Keď však človek zastaví, treba si obliecť niečo ďalšie, lebo vietor v nej dosť cítiť.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Mal som ju na sebe takmer stále na týždennom prechode po Kungsleden v Švédsku – ak nepršalo a veľmi nefúkalo, nosil som ju vrchnú vrstvu. Vo vetre som priobliekal softshellku a v daždi harsdhellku. V oboch prípadoch bolo spojenie veľmi dobré, najmä pri hardshelli som mal dojem, že takmer ideálne. Teda odhliadnuc od toho, že posledné, čo mi bolo príjemné, boli vedrá vody, čo na mňa švédske nebo posielalo.

Veľmi dobré bolo aj použitie v letných Vysokých Tatrách, či jesenných Veporských vrchoch a Javorníkoch. Celkovo mi veľmi vyhovujú široké možnosti použitia. (Nielen) pri dlhších túrach je zároveň veľmi dobré, ak dokáže bunda dlho odolávať zápachom.

Záver

Devold Egga je univerzálna merino mikina so širokými možnosťami použitia. Veľmi dobre odvetráva a pokiaľ ju doplníte o vetruodolnú vrstvu, tak výborne zahreje. Je vhodná aj na náročnejšie aktivity, no nestratí sa ani pri každodennom nosení. Veľká odolnosť voči pachom – vďaka merino vlne – ju predurčuje na dlhšie akcie, kedy je pranie problémom.

Myslím zároveň, že bude výborná aj na použitie pri skialpe. Skúsenosti s touto aktivitou doplním, keď sa sezóna rozbehne a niečo v nej odšliapem.

Fotogaléria k článku

Najnovšie