Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata Dudáš
Chata Dudáš Zatvoriť

Prístrešok Chata Lesov SR Dudáš

Od ukončenia prevádzky horského hotela Poľana sa možnosti úkrytu pred nečasom v najvyšších polohách Poľany dosť obmedzili. Z hotelového komplexu ostal funkčný len bufet, ale neposkytuje ubytovanie. Možnosť prístrešia v oblasti kaldery Poľany ponúka lesnícka chata Dudáš, pri ktorej stojí kvalitný altánok.

Poloha
Poľana: horská poľana Dudáš pod Zadnou Poľanou (modrá značka Kyslinky - sedlo Priehybina)
Nadmorská výška
1126 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.64832 ° SŠ
dĺžka: 19.47258 ° VD
» Mapa
Nocľah
núdzovo 10 ľudí na drevenej podlahe prístrešku a verandy chaty
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
prameň v blízkosti chaty - 230 metrov na východ
Kontakt
Lesná správa Kyslinky
Kyslinky 613, 97 637 Hrochoť
+421 48/28 61 323, +421 918 33 52 92
e-mail: ls.kyslinky(at)lesy.sk
Dalšie info
Kyslinky (lesná správa) - Dudáš (modrá značka)

Prístup

  • z Kysliniek (sezónny cyklobus, parkovisko) po modrej značke za asi 1.30 h,
  • od horského hotela Poľana (parkovisko) po modrej značke za asi 1.00 h,
  • zo sedla Priehybina po modrej značke za asi 0.30 h.

Objekt

Poľovnícka chata je zároveň rekreačným objektom Lesov SR, takže treba počítať s jej využitím počas poľovníckej sezóny, víkendov a letných prázdnin. Okrem krytej verandy, ktorú možno využiť na núdzový úkryt v nečase je pri chate kvalitný prístrešok. Celodrevený altánok s kvalitnou strechou (asfaltová krytina) má dve bočné plné steny a dve steny majú zábradlie do výšky pása. Podlahu tvorí drevená dlážka a súčasťou zariadenia je veľký drevený stôl s dvomi postrannými lavicami. Po presunutí sedenia stranou sa vo vnútri zmestí asi osem nocľažníkov s vlastnou výbavou. Dvaja sa núdzovo môžu uložiť na krytej verande pri vstupe do chaty. Zázemie pre návštevníkov tvorí dreváreň, latrína a vonkajšie ohnisko s lavičkami.

Dudáš je zároveň pamätným miestom Slovenského národného povstania, preto pri chate končí kvalitná lesná asfaltka z Kysliniek. Na priečelí chaty sú osadené dve pamätné mramorové tabule. Jedna je venovaná štábu sovietskych partizánov ppl. Karasejeva Stepanova a druhá štábu Druhej československej partizánskej brigády kpt. Jevgenija Pavloviča Voljanského "Za slobodu Slovanov", ktorí sídlili v chate.

Voda

Východne od chaty sa 230 metrov nachádza zdroj vody pre objekt - studnička, ale na rázcestníku Dudáš a ani v teréne nie je označená (treba sa pozrieť do mapy). Ďalší upravený prameň - Zbojnícka studnička sa nachádza 850 metrov južne na trase modrej značky smer sedlo Priehybina (cestou do sedla je ešte jedna studnička). Smerom na Kyslinky po modrej značke sa nachádza tiež upravená studnička Zálomská, od Dudáša vzdialená 1850 metrov, v lese ešte pred rázcestím značiek Zálomská.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie