Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Foto HZS
Foto HZS Zatvoriť

Správa Počet úrazov na slovenských horách rastie

Horská záchranná služba (HZS) počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny zaznamenala zvýšenie návštevnosti v slovenských horách a s tým súvisiaci aj nárast počtu úrazov. V tejto sezóne museli ošetriť 593 úrazov, 34 z nich bolo smrteľných.

Počet úrazov stúpol oproti predchádzajúcemu roku o 19,08 % a aj dlhodobý trend je rovnaký, v porovnaní s rokom 2009 ide o 133 % nárast úrazovosti.

Najpočetnejšou národnosťou ostávajú podľa HZS za posledné 3 roky Slováci, pričom oproti minulému roku sa počet ošetrených osôb zvýšil z 237 na 302 Slovákov. Za nimi nasledujú českí turisti s celkovým počtom 124 úrazov a turisti z Poľska, ktorých úrazovosť oproti minulému roku klesla.

K úrazom a nehodám došlo najčastejšie na turistických značených chodníkoch. Podľa HZS robia návštevníci hôr chyby ako neskorý nástup na túru, resp. pohyb v horách po zotmení, plánovanie túr bez dostatočnej časovej rezervy, pohyb počas búrkovej činnosti, preceňovanie vlastných síl a podceňovanie zdravotných ťažkostí.

Túto jeseň bola zriadená nová organizačná zložka pod HZS, tzv. Bezpečnostno-operatívna jednotka (BOJ). Medzi jej úlohami bude vyšetrovanie nehôd, a to najmä smrteľných a s ťažkým poškodením zdravia, kontrola dodržiavania pravidiel na lyžiarskych tratiach, lyžiarskych stredísk a ich prevádzkovateľov, kontroly v teréne, vyšetrovanie služobných úrazov. Jednotka bude mať 15 členov, ktorí budú chodiť podľa vopred určeného plánu do jednotlivých lyžiarskych stredísk. Podľa riaditeľa HZS Jozefa Janigu to budú riešiť operatívne podľa aktuálne otvorených lyžiarskych stredísk, ich návštevnosti a celkovej situácie.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Najnovšie