Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pozvánka Vysoké hory Nitra 2019

Tretí novembrový víkend bude v Nitre už po štrnástykrát patriť tradičnému festivalu. Pozostáva z hlavného festivalového dňa, soboty s bohatým programom pre širokú verejnosť, ktorému predchádza „detský piatok“ pre žiakov nitrianskych škôl. Podujatie uzavrie nedeľný poznávací výlet na Zobor.

Pre priaznivcov hôr, prírody a cestovania pripravuje organizátor festivalu, Nitriansky horský spolok, prehliadku filmov a prezentácií od viacerých osobností, horolezcov, cestovateľov a filmárov. Stretnutie s nimi sa uskutoční pod záštitou primátora mesta Nitry Mareka Hattasa na obvyklom mieste, na Mestskom úrade v Nitre v sobotu 16. novembra od 9:00.

Outdoorové a cestovateľské menu sa bude „podávať“ v 5 blokoch. V programe nebudú chýbať kvalitné a oceňované filmy. Z dielne Rasťa Hatiara to bude film Vrcholová príťažlivosť, ktorý získal Grand Prix na MFHF 2018 v Poprade a nedávno Grand Prix na festivale v poľskom Zakopanom. Film predstavuje horolezecký a životný príbeh himalájistu Petra Hámora. Diváci uvidia dokument Pavla Barabáša Tieň jaguára ocenený na festivaloch doma a v zahraničí. Zachytáva objavnú cesta 4 priateľov cez neprebádanú amazonskú džungľu, ktorá vyvrcholí stretnutím s prírodnými indiánmi. Ich jednoduchosť bytia, spiritualita a symbióza s okolitou prírodou je silným kontrastom s našim ponímaním sveta.
Účastníkom tejto expedície, okrem režiséra filmu, bol i český prírodovedec, maliar a ilustrátor Jan Dungel (ČR). Od r. 1992 pravidelne navštevuje Južnú Ameriku, kde maľuje zvieratá a rastliny v ich prirodzenom prostredí. Práve on bude jedným z hlavných hostí festivalu. Ďalším bude Róbert Gálfy. Má za sebou množstvo prvovýstupov, horolezeckých expedícií a takmer 10 rokov patril v Európe k skialpinistickej špičke. Liezol v Tatrách, Alpách, na Pamíre, Aljaške, Patagónii alebo Himalájach. Okrem toho sa venoval i extrémnym zjazdom.

Tento rok si pripomíname nedožité 85. narodeniny a zároveň 35. výročie úmrtia vynikajúceho horolezca Jozefa Psotku. Porozprávať o ňom, pamätnej expedícii Himaláje ´84 Sagarmatha, v rámci ktorej spolu so Zoltánom Demjánom vystúpil bez kyslíka na vrchol Mt. Everestu, tiež o jeho Memoriáli, prídu horolezec, účastník expedície Vladimír Launer a jeho syn Ján Psotka.

Pacifickú hrebeňovku (PCT), 4 280 km dlhú diaľkovú turistickú trasú vedúcu pozdĺž západného pobrežia naprieč celými USA od Mexika až do Kanady s celkovým prevýšením až 150 km, predstavia Pavel Sabela (ČR) a Miloslav Daníšek. Ich prechod bol prvým slovenským, resp. prvým česko-slovenským prechodom PCT.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V krátkom filme Viliama Bendíka Bicykel (prológ) sa diváci presvedčia, že aj kus železa môže mať svoju dušu. Tradične dostanú v programe priestor Nitrania. Tento rok to budú Ivan Breský s videom o prírodných krásach juhozápadu USA a Ľuboš Kanás s videom o zákutiach hôr a prírody nad Nitrou. Program festivalu obohatia prezentácia Kristiána Šodora z Prahy o rodinnom putovaní spod Mt. Blancu po Matterhorn, video Pavla Medoviča o tom ako byť duchom neustále na horskom bicykli a dva zahraničné filmy.

Sprievodnou akciou festivalu je výstava fotografií s tematikou hôr, cestovania, fauny a flóry. K festivalu už neodmysliteľne patrí „detský piatok“ určený žiakom nitrianskych škôl. Je zameraný na upevnenie environmentálneho povedomia detí a ich vzťahu k pohybovým aktivitám v prírode. Už siedmykrát sa uskutoční poznávací výlet do Zoborských vrchov. Tento rok s výkladom archeológa Petra Bistáka o Hradisku Zobor, v závere so zastávkou v areáli Zoborského kláštora. Výlet sa bude konať v prípade priaznivého počasia v nedeľu 17. novembra so začiatkom o 9:15 hod. pri Špecializovanej nemocnici sv. Svorada pod Zoborom.

Vstup na festival je vďaka partnerom a sponzorom voľný. Viac informácií: www.vysokehorynitra.sk
FB stránka

Fotogaléria k článku

Najnovšie