Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prales v Javorovej doline, Vysoké Tatry
Prales v Javorovej doline, Vysoké Tatry Zatvoriť

Správa Príprava rezervácie Pralesy Slovenska sa opäť rozbehla

Doposiaľ nechránené pralesy na Slovensku sa možno dočkajú lepšej ochrany. Ministerstvo životného prostredia SR so Štátnou ochranou prírody SR v spolupráci s WWF Slovensko a Prales o. z. momentálne spracúva návrh na vyhlásenie rezervácie Pralesy Slovenska a pripravuje ho na medzirezortné prerokovanie.

Mapovanie slovenských pralesov prebiehalo v rokoch 2009 – 2015 a ukázalo, že sa u nás zachovalo 10 180 ha pralesov a pralesových zvyškov. Časť z nich je už prísne chránená, ďalšie sú súčasťou navrhovanej prírodnej rezervácie a malá časť je v rukách neštátnych vlastníkov.

Svetový fond na ochranu prírody (WWF) a občianske združenie PRALES spracovali návrh prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska s celkovou výmerou 6 994 ha, z čoho je 2 673 ha pralesov. Okrem nich by tam malo patriť 4 321 ha zachovaných starých lesov, všetky na území pod správou LESY SR. Ide o lesy, ktoré priamo nadväzujú na komplexy pralesov. Tie sú v mnohých prípadoch príliš malé a na svoje zachovanie potrebujú o niečo ucelenejší komplex. Štátny podnik LESY SR v týchto územiach nezasahuje, po legislatívnej stránke však nie sú chránené pred ťažbou.

„Privítali sme, že premiér Peter Pellegrini nedávno oznámil, že štátnemu podniku Lesy SR odpustí vláda každoročný povinný odvod vo výške asi 5 miliónov eur. Platenie odvodu je jedným z hlavných argumentov, ktorým sa podnik bránil vyhláseniu rezervácie Pralesy Slovenska. Zrušenie odvodu by malo viesť nielen k ochrane pralesov, ale malo by spustiť rozsiahlejšie zmeny v našom lesníckom sektore, ktoré súvisia s meniacimi sa prírodnými podmienkami, klimatickou zmenou a spoločenskými požiadavkami. Pralesy a jadrové zóny národných parkov musia byť bezzásahové a na zvyšnom území národných parkov by sa malo uplatňovať výlučne prírode blízke hospodárenie, ktorého výsledkom sú pestré a zdravé lesy,“ hovorí Miroslava Plassmann, riaditeľka WWF Slovensko.

Tomáš Ferenčák z Ministerstva životného prostredia SR povedal, že "pri príprave návrhu je samozrejme kľúčová rozloha, ktorá bude dostatočná pre zaistenie adekvátnej výmery vzhľadom na vzácnosť lokalít, ktorým chceme týmto zabezpečiť dostatočnú ochranu. No kým nebude finálny návrh na stole, je predčasné zachádzať do detailov." Návrh by však chceli predstaviť čo najskôr.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V prospech vyhlásenia rezervácie hovorí podľa T. Ferenčáka viacero argumentov, ktoré priniesla legislatíva platná od budúceho roka. Okrem iného umožní získať kompenzácie za nezasahovanie v chránenom území aj štátnym obhospodarovateľom. Aj Tomáš Ferenčák zdôrazňuje, že Lesom SR bol odpustený odvod do štátneho rozpočtu. "Máme za to, že dané podmienky odstraňujú viaceré pravidelne spomínané výhrady štátnych lesov a teda cesta k dohode by nemala byť z ich strany problematická."

Súvisiace články

Lesy SR nezasahujú v pralesoch, ale podpísať to nechcú
Rieši sa viac ochrany pre pralesy, ohrozuje ich ťažba

Najnovšie