Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Lesy Devínskej Kobyly, foto Roman Matkovčík
Lesy Devínskej Kobyly, foto Roman Matkovčík Zatvoriť

Správa LESY SR by mali obmedziť ťažbu v okolí Bratislavy

Štátny podnik LESY SR by mal obmedziť ťažbu v Lesnom celku Bratislava. Hovorilo sa o tom na včerajšom výjazdovom rokovaní Vlády SR v Bratislave. Ide o lokality Devínskej Kobyly, okolia riečky Vydrica, ale aj lužných lesov vrátane Pečnianskeho lesa a ostrova Sihoť. Hlavné mesto Bratislava a štát by mali LESOM SR platiť kompenzáciu za zníženie objemu ťažby.

O črtajúcej sa dohode informovala iniciatíva Naše Karpaty, ktorá sa dlhodobo usiluje o zníženie ťažby v lesoch v okolí hlavného mesta. "Dohoda o znížení ťažby je pripravená a veríme, že od budúceho roka sa dočkáme výraznej zmeny v prístupe k bratislavským lesom. Obsahom tejto dohody by malo byť zníženie ťažby dreva v tých najcitlivejších lokalitách o rádovo tisíce kubíkov dreva ročne." Zároveň by sa v týchto lesoch mali aplikovať šetrné spôsoby hospodárskej činnosti, citlivé k prírode aj k rekreačnej infraštruktúre. “To znamená nejazdiť s ťažkými mechanizmami po turistických značených trasách a cyklotrasách, a neťažiť po daždi, aby sa neničila pôda. Zníženie objemu ťažby by malo štátnemu podniku rozviazať ruky a umožniť mu zohľadňovať tieto aspekty, keďže tu nebude tlačený hospodárskym výsledkom,” hovorí Marek Páva z Iniciatívy Naše Karpaty.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo vyjadril potešenie, že sa otvorila cesta, ako Bratislava môže obmedziť ťažbu dreva v okolitých lesoch vo vlastníctve štátu.

Splnomocnenec primátora pre zeleň a životné prostredie Andrej Kovarík považuje dohodu za významný príspevok k zvýšeniu rekreačného potenciálu v lesných porastoch v okolí Bratislavy. Mala by sa schváliť v priebehu tejto zimy. Týka sa všetkej zostávajúcej ťažby v Programe starostlivosti o les pre tento lesný celok, platnom na roky 2016 – 2026.

Výška finančnej kompenzácie bude podľa A. Kovaríka predmetom ďalších dohôd, každý rok sa bude upravovať podľa konkrétneho plánu ťažby zo strany štátneho podniku. Objem ťažby by mal byť znížený asi o polovicu, výpadok tržieb bude financovať hlavné mesto spolu so štátom pravdepodobne po 50%.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Požiadali sme o reakciu aj LESY SR. “Rokovania stále prebiehajú, aktuálne žiadna dohoda uzatvorená nie je,” informoval nás hovorca Pavel Machava.

Lesný celok Bratislava predstavuje približne 4000 ha. Ďalšie lesy s rozlohou 3200 ha v okolí Bratislavy spravuje priamo hlavné mesto prostredníctvom svojej organizácie Mestské lesy v Bratislave. V nich je znížená ťažba o dve tretiny od roku 2014.

Štátna ochrana prírody prostredníctvom Správy Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty pripravuje projekt ochrany na vyhlásenie rezervácie Pramene Vydrice a tiež na rozšírenie prírodnej rezervácie Devínska Kobyla.

Súvisiace články

M. Dobšovič: rekreácia je hlavnou funkciou mestských lesov
Na Devínskej Kobyle zrejme ťažili kvôli financiám

Fotogaléria k článku

Najnovšie