Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok - pohľad spredu
Prístrešok - pohľad spredu Zatvoriť

Búda Prístrešok a búda pred Čuntavou

Okolie Čuntavy poskytuje dostatok možností na úkryt pred nepriazňou počasia alebo k núdzovému prenocovaniu. K týmto možnostiam môžeme pripojiť aj dva drevené objekty pri turistickom smerovníku „Pred Čuntavou.“ Obe ležia len pár metrov od seba a nachádzajú sa hneď pri turistickom chodníku.

Poloha
Na križovatke červenej, žltej a modrej značky na rázcestníku Pred Čuntavoou
Nadmorská výška
1175 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.84413 ° SŠ
dĺžka: 20.24574 ° VD
» Mapa
Nocľah
nutná vlastná karimatka a spací vak
4 ľudia v prístrešku
10 ľudí v búde
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
pramene na poľane Čuntava, studnička pri chate Rita a válovy
Dalšie info
bez ohniska, len na núdzové prenocovanie alebo úkryt
búda môže byť potenciálne uzamknutá

Poloha

Objekty sa nachádzajú na križovatke žltej, modrej a červenej turistickej trasy, a cyklotrasy vedúcej zo sedla Besník. Taktiež majú výhodnú pozíciu na trase Cesty hrdinov SNP (E-8). Nachádzajú sa v nadmorskej výške 1173 m n. m. V blízkosti asi necelého kilometra je turistická chata Rita (objekt KST Dobšiná), v ktorej je možné slušné ubytovanie po dohode s chatárom - samozrejme za poplatok. Výhodou oboch objektov je, že sa nachádzajú za hranicou Národného parku Slovenský raj.

Prístup

  • z Telgártu (vlak, bus) po novej zelenej značke cez lyžiarske stredisko a Trestník za asi 1.40 h,
  • zo sedla Besník (parkovisko) po červenej značke Cesty hrdinov SNP (E-8) za asi 1.00 h,
  • z Dobšinskej Ľadovej Jaskyne (vlak, bus) po žltej cez Nižnú záhradu a po červenej značke Cesty hrdinov SNP (E-8) cez Starú Čuntavu za asi 2.20 h,
  • z Rejdovej (bus) po žltej značke cez sedlo Nemýtnik, Buchvald a rázc. pod Trsteníkom za asi 3.30 h,
  • zo sedla Javorinka (parkovisko) po po červenej značke Cesty hrdinov SNP (E-8) cez sedlo Šumiacka priehyba, sedlo Severná lúka na žltú značku do sedla Telgártska priehybka a po modrej značke cez rázc. pod Trsteníkom za asi 4.00 h.

Prístrešok

Prístrešok má štvorcový pôdorys s veľkosťou približne 3 x 3 metre, podlahu tvorí udupaná hlina. Je to drevostavba. Po obvode je obitý doskami, zatiaľ čo vpredu sa nachádza otvorený priestor bez akejkoľvek možnosti uzáveru. Povrch strechy je tvorený lepenkou, ktorá je v dobrom stave. V interiéri sa nachádza lavička a stôl. Prístrešok je vhodný pre núdzové prenocovanie pre asi štyroch ľudí. Je potrebné mať karimatku a spací vak.

Lesná búda

Druhý objekt sa nachádza približne 20 metrov od prvého prístrešku. Je to zrubová búda využívaná pravdepodobne na lesnícke účely. Taktiež má zámok - momentálne je však bez kladky, ale je možné, že môže byť občas uzamknutý. Búda je tiež vhodná len na núdzové prenocovanie! V interiéri sa nachádza len udupaná hlina s rozmermi asi 3 x 4 metre. Objekt je bez okien, no zato s uzatvárateľnými dverami. Strechu tvorí plech, ktorý zaručuje sucho vo vnútri.

Okolie

V blízkom okolí sa nenachádza žiadne otvorené ohnisko. Najbližší prameň je pri Čuntave (konkrétne pri Chate Rita), kde sa nachádzajú dve studničky v dobrom stave.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie